Matei Bogdan
Publicat în 12 ianuarie 2022, 16:39 / 153 elite & idei

Graţian Mihăilescu: Cum riscă România să piardă miliarde de euro „dacă nu înţelegem că viitorul Europei este verde şi digital”

Graţian Mihăilescu: Cum riscă România să piardă miliarde de euro „dacă nu înţelegem că viitorul Europei este verde şi digital”

Fondatorul UrbanizeHub, organizaţia aleasă de Comisia Europeană să implementeze un proiect prin care cetăţenii să fie implicaţi în procesul de dezvoltare al oraşelor prin fondurile europene, atrage atenţia că dacă românii nu înţeleg că „viitorul Europei este verde şi digital” se vor pierde foarte mulţi bani europeni.

La nivel european au fost selectate 18 proiecte pentru a încuraja cetăţenii şi autorităţile să lucreze mai strâns împreună.

 Aceste proiecte au avut misiunea să contribuie la promovarea  unei culturi a transparenţei şi a răspunderii. Fiecare proiect selectat a primit sprijin financiar pentru a-şi implementa ideile şi iniţiativele inovatoare de participare cetăţenească în domenii  cum ar fi acordul ecologic european, dezvoltare durabilă, teritorială şi locală, cooperarea la  frontieră, monitorizarea civică şi cetăţenie activă.

UrbanizeHub, condus de bănăţeanul Graţian Mihăilescu, a fost una dintre cele 18 organizaţii selectate de Comisia Europeană, de pe întregul continent, prin care se doreşte implicarea cetăţenilor în politica de coeziune.

“Noi am avut deja anul acesta două întâlniri mari la Brasov şi la Oradea, în care am avut invitaţi primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene, europarlamentari, reprezentanţi ai unor ong-uri şi cetăţeni. Pe lângă problemele de dezvoltarea ale oraşelor, pe care le-am discutat, am încercat să aducem Bruxellesul mai aproape, am încercat şi am şi reuşit ca discuţiile importante, care se poartă doar la Bucureşti sau la Bruxelles să le aducem şi în alte comunităţi locale.

Evenimentele au ţinut câte trei zile şi în cadrul lor am reuşit să aducem administraţia şi comunitatea la aceeaşi masă, pentru că ideile bune se nasc din dezbateri, din interacţiunea tuturor actorilor implicaţi. Asta trebuie să înţeleagă românii, că e vorba despre colaborare. Dacă lucrurile se mişcă mai repede în Occident, acesta e motivul! Există o colaborare mai strânsă între toţii factorii implicaţi.

Pe noi, mentalitatea asta şi lipsa de colaborare şi dialog, ne ţine în loc. Faptul că nu ne vedem decât de organizaţia noastră, în care activăm, fie ea primărie, privat sau ong, noi nu înţelegem decât contextul nostru. Prin  colaborarea putem avea rezultate mai bune. E un proces care trebuie să devină normalitate şi să se întâmple tot mai des şi, ulterior, partea de implicare a cetăţenilor în care eu cred foarte mult”, spune Gratian Mihăilescu.

Reprezentantul UrbanizeHub e de părere că administraţiile locale şi cetăţenii trebuie să fie mai interesaţi şi mai implicaţi în politica de coeziune şi implementarea proiectelor europene.

„Din păcate, vorbim despre economie circulară sau despre schimbări climatice, ori unele comunităţi şi administraţii nu înţeleg sau nu sunt interesate de aceste lucruri. Trebuie să ne asumăm comunităţile respective, să educăm comunităţile respective şi ulterior putem să generăm proiecte pentru că bani o să fie. E foarte important că, în următorii ani, Uniunea

Europeană ne pune la dispoziţie peste 80 de miliarde de euro, o parte din PNRR, o parte din Fonduri structurale. Dar noi, dacă nu înţelegem ce înseamnă digitalizare, cum ne ajută, cum poţi să implementezi proiecte cu impact, riscăm să pierdem aceşti bani.

Viitorul Europei este verde şi digital. Noi trebuie să înţelegem aceste lucruri şi la nivel local, la nivel de capacitate administrativă, de administraţii şi comunităţi, pentru că cetăţenii sunt foarte importanţi în tot acest proces. Noi asta ne-am propus să facem prin proiectul nostru. Să educăm oamenii, comunităţile, să venim cu soluţii din partea lor, smart şi sustenabile, ne-am propus să creăm o legătură între toţi actorii importanţi ai unui oraş, să aducem Europa mai aproape de local. Acum Bruxellesul e puţin rupt de local”, mai spune Mihăilescu.

România se află într-un moment istoric. Politica de coeziune are alocate peste 372 miliarde euro, în următorul buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, iar României îi vor reveni în următorii ani şi prin PNRR peste 80 de miliarde de euro.

Ultima ora:

ObservatorGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

PoliticOana Țoiu, despre victimele violenței domestice: ”Nu poate nimeni în locul lor să apeleze la autorități, însă sunt câteva lucruri care le pot fi de ajutor”

EconomieGabriel Andronache: Digitalizarea sistemului energetic național: soluții și proiecte inovative pentru o infrastructură energetică modernă

ExternRadu Carp: Umbra lui Putin în Italia post-Draghi – între Rousseau şi Montesquieu

SocialNicoleta Munteanu: Povestea româncei care este parteneră într-o companie care are în responsabilitate peste 6 miliarde de euro şi care a dezvoltat singură un program unic pentru copiii din toate şcolile din România

EvenimenteFlavia Popa şi Ciprian Stănescu – Climate Change Summit şi cum schimbăm paradigma mediului

CulturaDan Mircea Cipariu: ORLAN, file de corp și auto-hagiografie

EditorialAlexandru Grumaz: După Putin ultranaționaliști? (III) (lecții din războiul din Ucraina)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe