Matei Bogdan
Publicat în 15 martie 2023, 18:42 / 41 elite & idei

Grațian Mihăilescu: Multe lucruri noi am aflat, pe unele pot să le spun, pe altele nu

Grațian Mihăilescu: Multe lucruri noi am aflat, pe unele pot să le spun, pe altele nu

Gânduri de final de săptămână:

Tocmai ce am terminat un call de 3 ore cu Comisia Europeană și colegii mei din Boardul Misiunii 100 Climate Neutral and Smart Cities. Multe lucruri noi am aflat, pe unele pot să le spun pe altele nu.

Lisabona de exemplu a numit un director pentru lupta împotriva schimbărilor climatice care raportează direct primarului, Vilnius a format o companie în interiorul administrației care se ocupă de subiectul acesta, Leuven (oraș care a primit titlul european pe inovare), a făcut din obiectivele Misiunii punctul central al planului de tranziție pe Leuven 2030, Dijon Metropole și-a reorganizat serviciile cu o ambiție intersectorială prin crearea unei direcții generale pentru tranziția climatică care acoperă domenii ca transport, mobilitate și mediu.

La nivel de acțiuni naționale, Lituania a format un grup parlamentar numit Green Cities 2030, Grecia a semnat un memorandum de cooperare unde 85 de primari susțin aceste transformări, eu le-am povestit despre Liga Orașelor Verzi și conceptul acestei inițiative UrbanizeHub pentru România, însă tare bine ne-ar prinde niște sprijin insituțional aici.

Despre alte acțiuni concrete ale orașelor din România, nu am prea avut ce povesti. Însă m-am bucurat când am văzut ca la evenimente (trecute și viitoare) apărea România, cu ceea ce am realizat prin UrbanizeHub. Adică Urban Talks-urile noastre, cel din București din Decembrie și cel care va fi în Timișoara în Aprilie, alături de evenimente din Stockholm, Vilnius, Istanbul, Atena, Torino sau Brussels.

Noi, amărâții ăștia de la UrbanizeHub, punem România pe harta evenimentelor despre orașe smart și sustenabile, dacă Ministerele sau alte structuri nu reușesc asta. Cu resursele pe care le avem noi și cu câțiva oameni inimoși care se implică.

Și vreau să le mulțumesc că au răbdare, cu mine, cu proiectul nostru comun, cu tot ceea ce facem. Pentru că e nevoie de nervi tari și anduranță atunci când lucrezi cu localul sau centralul. Și un dram de nebunie și visare. Puterea de a visa la transformare, la o Românie cu orașe în care să ne simțim bine, mai verzi și cu cetățeni mai responsabili și implicați, cu lideri mai eficienți.

Hai, Weekend Fain și Liniștit Să Aveți ✌️

Ultima ora:

ObservatorAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și China

PoliticSebastian Burduja: Pentru România, relaţia cu Emiratele Arabe Unite este una strategică

EconomieBogdan Chiriţoiu: România a rămas pe creştere economică, după un an de război la graniţe

ExternOvidiu Nahoi: Mii de copii ucraineni deportați în Rusia – ce poate face justiția internațională?

SocialCristian Andrei: Un editorial Bloomberg zice că dispare „socialul” din rețelele sociale

EvenimenteBogdan Aurescu anunță că România și Ucraina vor organiza, la București, prima Conferință la nivel înalt privind securitatea la Marea Neagră în cadrul Platformei Internaționale Crimeea

CulturaFlaviu Predescu, în direct, la Unirea FM

EditorialAlexandru Grumaz: Lecțiile istorice ale relației dintre SUA și ChinaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe