Grațian Mihăilescu: O viziune curajoasă și măreață ajută la proiectarea unui viitor sustenabil
Multumesc Sorin Cucerai pentru acest articol, pe care l-am parcurs de-abia azi desi mi-a fost trimis de la apariție. Ar trebui sa apără în manualele de istorie și predat la școală.
Să nu mai aud nostalgici ai periodei interbelice care spun cât de grozavă era România pe plan mondial atunci. Sau nostalgicii comunismului.
„În 1899, 78% dintre români erau analfabeți (două treimi dintre bărbați și aproape 90% dintre femei). În 1938, rata analfabetismului ajunge la 54,3%. Tot în 1938, speranța medie de viață la naștere era, în România, de 40,20 ani la bărbați și 41,40 ani la femei. Rata mortalității infantile era de 182,5 la mia de nou-născuți.
Din punct de vedere politic, de la 1866 și până în 1989 România nu a fost niciodată o democrație. Alegerile nu au fost niciodată libere (guvernul numit de rege le câștiga întotdeauna; alegerile din perioada antebelică și interbelică au fost simple butaforii). Iar dreptul de vot a fost sever limitat (vot cenzitar masculin în perioada antebelică, vot universal masculin cu excluderea femeilor în perioada interbelică, vot formal, fără nicio valoare reală, în perioadele de dictatură).
Primele alegeri propriu-zis libere au fost organizate în România abia în 1996 – la 130 de ani de la 1866…..În cea mai mare parte a istoriei ei, România a fost o țară subdezvoltată și nedemocratică.
România globală și europeană de azi, pe care o detestă din rărunchi toți nostalgicii, conspiraționiștii, elitiștii, tradiționaliștii, ultra-conservatorii și stângiștii noștri radicali, e de departe cea mai bună Românie de până acum.
În 2019, România devine, pentru prima oară în istoria ei, high-income economy (sau, în limbajul ONU, „țară dezvoltată”).
Împreună, am pus pe picioare cea mai bună Românie de până acum. De departe cea mai bună Românie de până acum – cu mult, cu foarte mult deasupra celei a antebelicilor, a interbelicilor, a comuniștilor și a postcomuniștilor imediați. Dacă privim în urmă, toți ăștia sunt niște pitici prin comparație, în ciuda ifoselor și a pretențiilor lor.„
Mulțumesc frumos Sorin pentru acest articol fresh. De cele mai multe ori uităm să apreciem lucrurile pe care le-am realizat, unde am ajuns pe scara istoriei. În goana după nimicuri imediate, uităm să ne bucurăm de contextul actual favorabil, care practic reprezintă baza solidă pe care se va construi viitorul. Și asta, ține doar de noi. Pentru că așa cum îl vom proiecta acum, așa va arăta peste 100 de ani, cum zice un drag prieten. O viziune curajoasă și măreață ajută la proiectarea unui viitor sustenabil.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe