Matei Bogdan
Publicat în 12 mai 2021, 11:14 / 336 elite & idei

Graţian Mihăilescu: Un ONG din Banat, selectat de Comisia Europeană pentru a implica cetăţenii în împărţirea banilor europeni

Graţian Mihăilescu: Un ONG din Banat, selectat de Comisia Europeană pentru a implica cetăţenii în împărţirea banilor europeni

Un proiect al Institutului pentru Dezvoltare Locală, condus de reşiţeanul Graţian Mihăilescu, este unul dintre cele 18 selectate de Comisia Europeană, de pe întregul continent, prin care se doreşte implicarea cetăţenilor în politica de coeziune, care are alocate peste 372 miliarde euro, în următorul buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027.

„Oamenii modelează oraşe pentru oameni”, este titlul proiectului din România, în cadrul căruia experţi ai Comisiei Europene se vor întâlni cu reprezentanţii mai multor organizaţii din România şi cu cetăţenii pentru a dezvolta soluţii inteligente şi durabile pentru zonele urbane.

„I-am convins pe cei de la Comisia Europeană că şi în România cetăţenii sunt implicaţi, că sunt organizaţii care promovează această implicare a cetăţenilor în dezvoltarea oraşelor. Alături de organizaţia noastră, mai sunt alte 17 organizaţii europene, din mai multe ţări din Europa, care au primit suportul de la Departamentul pentru politică regională şi urbană, care se ocupă cu politica de coeziune, şi care vor să arate că societatea civilă are un rol important în dezvoltarea proiectelor cu fonduri europene.

Prin acest suport pe care ni-l acordă, nu doar nouă, ci şi celorlalte organizaţii europene, vor să arate că cetăţenii sunt importanţi în această politică de coeziune şi că investiţiile cu foarte mulţi bani sunt susţinute de societatea civilă şi cetăţenii sunt foarte importanţi în luarea acestor decizii”, spune Graţian Mihăilescu, preşedintele Institutului pentru Dezvoltare Locală.

Mihăilescu spune că în parteneriat cu Comisia Europeană, vor fi organizate două conferinţe, în două oraşe din România.

„O să ţinem două conferinţe şi am ales două oraşe româneşti. Am ales Oradea, pentru că stau foarte bine din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene şi Braşov, care este un oraş în centrul României, cu un potenţial mai mare decât cel pe care îl arată în prezent, cu o zonă metropolitană extrem de activă.

Vom organiza două conferinţe cu stakeholderi locali şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, dar în acelaşi timp ne dorim să implicăm cetăţenii în găsirea unor soluţii care apar din strategiile de dezvoltare locală. Practic o să facem concursuri de soluţii, pornind de la nişte provocări extrase din strategiile de dezvoltare a oraşelor, astfel încât pe baza acestor provocări să-i facem pe cetăţeni să vină cu soluţii pentru a rezolva acele provocări care apar în oraşele lor”, a mai spus Mihăilescu.

Potrivit Comisiei Europene, cele 18 proiecte fac parte din acţiunile-pilot lansate în februarie 2020, pentru a promova participarea cetăţenilor şi a societăţii civile la proiectarea, punerea în aplicare şi evaluarea proiectelor UE de politică de coeziune. Aceste proiecte vor contribui la promovarea unei culturi a transparenţei şi responsabilităţii.

Fiecare proiect selectat va primi sprijin financiar de până la 25 000 EUR pentru a-şi implementa ideile şi iniţiativele inovatoare de participare a cetăţenilor în următoarele domenii: acordul verde european, dezvoltare durabilă, teritorială şi locală, cooperarea la frontieră, monitorizarea civică şi cetăţenie activă.

Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-aClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe