Adriana
Publicat în 23 aprilie 2013, 21:31 / 110 elite & idei

Gruia Stoica: Am cumpărat caietul de sarcini la privatizarea CFR Marfă; sunt şanse să depunem ofertă

Gruia Stoica: Am cumpărat caietul de sarcini la privatizarea CFR Marfă; sunt şanse să depunem ofertă
+ Observator

Grup Feroviar Român (GFR) a cumpărat caietul de sarcini pentru licitaţia privind achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al CFR Marfă, potrivit omului de afaceri Gruia Stoica, proprietarul grupului Grampet, din care face parte GFR. De asemenea, GFR se află pe lista scurtă pentru privatizarea companiei BDZ Cargo din Bulgaria.
„Legat de privatizarea din Bulgaria, aceasta ar putea fi un succes românesc. Poate singurul succes de această anvergură. Pe 26 aprilie chiar o să depunem documentele. De asemenea, a început şi o privatizare în România, vorbim aici de CFR Marfă. Noi am cumpărat caietul de sarcini şi sunt şanse să depunem ofertă şi pentru cumpărarea acestei societăţi. Ceea ce ar însemna că grupul nostru va ajunge la 25.000 de angajaţi”, a declarat Gruia Stoica. Grupul Grampet şi CFR Marfă au fiecare aproximativ 9.000 de angajaţi. În februarie, GFR a anunţat că a îndeplinit cerinţele de calificare şi a intrat pe lista scurtă pentru privatizarea diviziei de marfă a companiei bulgare BDZ. Preţul minim de vânzare a companiei este de 51 milioane euro. În ceea ce priveşte CFR Marfă, Ministerul Transporturilor a scos la vânzare 51% din acţiunile companiei, licitaţia urmând să pornească de la un preţ de 798,05 milioane lei (180 milioane de euro), iar câştigătorul să fie stabilit la jumătatea lunii iunie. Procedura va avea trei etape – precalificare, negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, respectiv licitaţie cu ofertă în plic. Ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat marţi Guvernul că 12 companii „foarte puternice din Europa” sunt interesate de privatizarea CFR Marfă. Privatizarea CFR Marfă este unul din angajamentele asumate de Guvern prin acordul cu FMI. CFR Marfă este cel mai mare operator de transport feroviar, urmat în topul companiilor de profil de GFR.

www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe