Adriana
Publicat în 3 octombrie 2018, 06:41 / 323 elite & idei

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Ne doare că avem analfabeți funcțional”

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: „Ne doare că avem analfabeți funcțional”
+ Observator

Porțile universităților din toată țara s-au redeschis pentru cei  500 de mii de studenți. Ce mai înseamnă astăzi școala în condițiile în care peste 40 la sută dintre elevii români sunt analfabeți funcțional, în care o diplomă valorează mai mult decât cunoștințele acumulate? Despre educație, Q Magazine a vorbit cu prof. dr. Ioan-Aurel Pop. Rector al Universităţii Babeş-Bolyai, președinte al Academiei Române.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este una dintre cele mai prestigioase instituții de învătământ din România. Anul acesta a primit oficial statutul de universitate de 4 stele în cadrul evaluării QS Star. 43 de mii de studenți învață aici, iar peste 1500 de cadre didactice predau în cadrul UBB.

„Suntem o instituție care participă la viața Clujului cu plenitudine. Studenții sunt dornici să învețe. Nu ne lăudăm prin cantitate, cât mai ales prin calitate. Suntem prima universitate românească care a apelat la o expertiză internațională și am obținut patru stele din cinci. Suntem universitate de excelență internațională în acest moment și ne bucurăm teribil de asta.

Universitatea este făcută pentru studenți și de accea a fost o sărbătoare a lor. Le-am amintit că era pe vremuri un cântec: „Se duc studenți stol după stol, dar Clujul nu rămâne gol”. Ca o mărturie a acestui fapt este că orașul are acum aproape 100 de mii de studenți în șase universități de stat și în patru particulare. Între ele, se află Universitatea Babeș-Bolyai și simbolizează valorile Europei. Avem trei limbi oficiale de studiu: română, germană, maghiară, zeci de programe în engleză, franceză, dar și alte limbi. Este o universitate care pulsează într-o cetate frumoasă.”, declară academicianul Ioan Aurel-Pop.

Dar, lucrurile în sistemul de Educație nu stau deloc bine. Aproximativ 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeţi funcţional, potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale. Copiii pot să scrie şi să citească, dar nu înţeleg textele asimilate.

„Educația este forma principală de umanizare a planetei. Iar la Cluj, credem că apăram aceste standarde ale educației. Ne întristează că nu se întâmplă peste tot așa, că legislația noastră este instabilă, că se schimbă prea des și nu se așteaptă rezultatele acestor modificări, însă, o instituție care se respectă are un echilibru în sine.

Chiar și în vremurile cele mai grele s-a făcut școală superioară după moștenirea pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștri. Din vremurile lui Cicero și Caesar vin îndemnuri din dreptul roman care ne conduc la o statornicie. Pe studenții pe care-i avem aici, știm să-i educăm. Ne doare că unii nu sunt aici, ne doare că unele universități nu fac acest lucru și ne doare că școala preuniversitară nu reușește să-și găsească menirea pentru care a fost formată și să insufle cunoștințe, dar și setea de cercetare și de seriozitate.

Ne doare că avem analfabeți funcționali, că tinerii nu se înscriu la școală ori nu frecventează, alții abandonează. Toate acestea sunt niște rele mai generale și noi încercăm să transformăm întreaga societate. Mesajele acestea de la Cluj, de la această universitate veche se aud în toată țara, în Europa și nădăjduim să revenim la echilibrul necesar și la valoarea și rolul educației. Pentru Educație și Cercetare ar trebui alocat mult mai mult decât se aloca acum.”, susține rectorul UBB, Ioan Aurel-Pop.

La final, un mesaj către studenții și profesorii din toată țara.

„Studenții și profesorii alcătuiesc comunități ale magiștrilor și discipolilor. Le doresc să realizeze această comunitate și să o transforme în comuniune sufletească pentru că omul trebuie să umanizeze tot ce e în jurul său și astfel, noi ca elite, vom reuși să schimbăm și fața țării, a planetei și să revenim la echilibru și armonie. ”, transmite prof. univ. dr. Ioan Aurel-Pop pentru Q Magazine.

 

Sursa:  https://www.qmagazine.ro/ioan-aurel-pop-presedintele-academiei-romane-ne-doare-ca-avem-analfabeti-functional/

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe