OraNoua.ro
Publicat în 17 iunie 2015, 17:08 / 246 elite & idei

Ioan-Aurel Pop și-a lansat la Chișinău a doua ediție a lucrării ‘Istoria, adevărul și miturile’

Ioan-Aurel Pop și-a lansat la Chișinău a doua ediție a lucrării ‘Istoria, adevărul și miturile’

Istoricul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, și-a lansat marți la Chișinău a doua ediție a lucrării ‘Istoria, adevărul și miturile’, un volum, care potrivit autorului, este un răspuns științific la încercările de a falsifica Istoria românilor.

În ziua în care și-a lansat la Chișinău acest volum, profesorul Ioan-Aurel Pop urma să devină membru al Academiei de Științe a Moldovei.

”E o emoție pe care nu am simțit-o nici când am fost ales membru al Academiei la București pentru că Chișinăul este celălalt mare centru cultural, spiritual al poporului nostru, al limbii române. Și astăzi am pomenit că un popor care are sărbătoare națională închinată limbii nu moare niciodată. Pentru mine, a veni la Chișinău să primesc această mare onoare este a veni într-un loc etern al culturii noastre românești”, a declarat academicianul Ioan-Aurel Pop, potrivit Radio Chișinău.

Istoricul de la Chișinău Marius Tărâță a făcut referire la valoarea lucrării profesorului clujean în comparație cu alte lucrări care abordează Istoria românilor în mod deconstructiv, iar directorul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova, Gheorghe Cojocaru, a vorbit despre abordarea folosită de profesorul Pop în cartea sa.

”Este o lucrare care abordează problemele de istorie națională din cele mai vechi timpuri și până în zilele de astăzi, spuse din punctul de vedere al specialistului, cel care a digerat în cariera sa munți de documente din arhivele din România, dar și de peste hotare”, a subliniat Gheorghe Cojocaru.

Profesorul Ioan-Aurel Pop este autorul a peste 50 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare și volume îngrijite și a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici, prefețe etc. în volume separate și reviste de specialitate și publicații de cultură.

Ioan-Aurel Pop este rector al Universității Babeș-Bolyai, membru al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, fiind specializat pe istoria medievală, instituții medievale și paleografie latină.

Înainte de a deveni rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop a fost directorul Centrului Cultural Român din New York (1994-1995) și directorul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția (2003-2007).

Din 1989, Ioan-Aurel Pop a obținut titlul de doctor în istorie, cu teza „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV ? XVI”, a fost cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române, iar din 2010 este membru titular al Academiei Române.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe