OraNoua.ro
Publicat în 12 februarie 2014, 08:23 / 222 elite & idei

Ioan Mircea Pașcu apăra dreptul la educație în limba română în regiunea Transnistria

Ioan Mircea Pașcu apăra dreptul la educație în limba română în regiunea Transnistria

Ioan Mircea Pașcu apăra dreptul la educație în limba română în regiunea Transnistria: Autoritățile autoproclamate trebuie să înceteze imediat violarea acestui drept și să accepte cerințele Parlamentului European!

Strasbourg, 6 februarie 2014

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pascu, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a fost unul dintre inițiatorii Rezoluției Parlamentului European pentru dreptul la educație în regiunea Transnistria și reprezentantul grupului S&D la negocierile pentru redactarea rezoluției.

Rezoluția, aprobată joi în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, arată violarea gravă a drepturilor omului în regiunea Transnistria, referindu-se în mod special la presiunile și abuzurile la care sunt supuse școlile cu predare în limba romană ca urmare a campaniei agresive a autorităților autoproclamate de la Tiraspol.

Referitor la aceasta rezoluție, eurodeputatul PSD a dat următoarea declarație de presă:

‘Am militat azi în Parlamentul European pentru dreptul la educație în limba română din regiunea Transnistria. Autoproclamatele autorități de la Tiraspol încalcă agresiv acest drept și acest lucru este total inacceptabil!

Am lucrat cu colegii de la celelalte mari grupuri parlamentare iar Parlamentul European a aprobat azi o rezoluție pe acest subiect. Am reafirmat, totodată, cu claritate integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei, am cerut Rusiei sa retragă sprijinul pentru autoproclamatele autorități din regiune și să-și retragă trupele din Transnistria!

Autoritățile autoproclamate din Transnistria au relansat în decembrie 2013 o campanie agresivă împotriva celor 8 scoli de limbă romană și au declarat că vor închide școlile care refuză să le recunoască autoritatea.

Hărțuirea recentă a profesorilor de la liceul Lucian Blaga, care este inacceptabilă, se adăugă unei lungi liste de presiuni administrative, amenințări și abuzuri. Toate aceste probleme afectează nu doar profesorii ci mai ales elevii care vor să învețe în limba lor natală!

Grupul socialiștilor și democraților a condamnat politizarea în domeniul educației și a cerut tuturor părților implicate în soluționarea situației din Transnistria să asigure accesul liber și nediscriminatoriu la educație în regiune și să acorde prioritate securității copiilor și profesorilor.

Am cerut Înaltului Reprezentant pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene să abordeze problema dreptului la educație in Transnistria la următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 din luna februarie’

Biroul de Presa PSD

Ultima ora:

ObservatorFlaviu Predescu: De Ce Citim – Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian

PoliticKlaus Iohannis, în Egipt: „România este interesată de stabilizarea situațiilor de criză din Orientul Mijlociu”

EconomieRadu Craciun: Criptomonedele – 4 teme de gandire

ExternMarco Badea: Despre lupta împotriva schimbărilor climatice

SocialCiprian Stănescu: Am început ”Soluții pentru 2025”. Un proiect de care cred că o să tot auziți

EvenimenteIonuţ Simion | Videoconferinţa ZF AmCham România – Guvernanţa Corporativă: Din ce în ce mai multe companii înţeleg că trebuie să se organizeze şi să funcţioneze după principiile unei guvernanţe corporative

CulturaFlaviu Predescu: De Ce Citim – Despre Jurnalul lui Mihail Sebastian

EditorialAndreea Paul: Cine conduce lumea?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe