OraNoua.ro
Publicat în 12 februarie 2014, 08:23 / 195 elite & idei

Ioan Mircea Pașcu apăra dreptul la educație în limba română în regiunea Transnistria

Ioan Mircea Pașcu apăra dreptul la educație în limba română în regiunea Transnistria

Ioan Mircea Pașcu apăra dreptul la educație în limba română în regiunea Transnistria: Autoritățile autoproclamate trebuie să înceteze imediat violarea acestui drept și să accepte cerințele Parlamentului European!

Strasbourg, 6 februarie 2014

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pascu, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a fost unul dintre inițiatorii Rezoluției Parlamentului European pentru dreptul la educație în regiunea Transnistria și reprezentantul grupului S&D la negocierile pentru redactarea rezoluției.

Rezoluția, aprobată joi în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, arată violarea gravă a drepturilor omului în regiunea Transnistria, referindu-se în mod special la presiunile și abuzurile la care sunt supuse școlile cu predare în limba romană ca urmare a campaniei agresive a autorităților autoproclamate de la Tiraspol.

Referitor la aceasta rezoluție, eurodeputatul PSD a dat următoarea declarație de presă:

‘Am militat azi în Parlamentul European pentru dreptul la educație în limba română din regiunea Transnistria. Autoproclamatele autorități de la Tiraspol încalcă agresiv acest drept și acest lucru este total inacceptabil!

Am lucrat cu colegii de la celelalte mari grupuri parlamentare iar Parlamentul European a aprobat azi o rezoluție pe acest subiect. Am reafirmat, totodată, cu claritate integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei, am cerut Rusiei sa retragă sprijinul pentru autoproclamatele autorități din regiune și să-și retragă trupele din Transnistria!

Autoritățile autoproclamate din Transnistria au relansat în decembrie 2013 o campanie agresivă împotriva celor 8 scoli de limbă romană și au declarat că vor închide școlile care refuză să le recunoască autoritatea.

Hărțuirea recentă a profesorilor de la liceul Lucian Blaga, care este inacceptabilă, se adăugă unei lungi liste de presiuni administrative, amenințări și abuzuri. Toate aceste probleme afectează nu doar profesorii ci mai ales elevii care vor să învețe în limba lor natală!

Grupul socialiștilor și democraților a condamnat politizarea în domeniul educației și a cerut tuturor părților implicate în soluționarea situației din Transnistria să asigure accesul liber și nediscriminatoriu la educație în regiune și să acorde prioritate securității copiilor și profesorilor.

Am cerut Înaltului Reprezentant pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene să abordeze problema dreptului la educație in Transnistria la următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 din luna februarie’

Biroul de Presa PSD

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe