OraNoua.ro
Publicat în 19 martie 2014, 16:04 / 169 elite & idei

Ioan Mircea Pașcu: Dacă Rusia anexează Crimeea, politica europeană va fi aruncată înapoi în secolul XVIII

Ioan Mircea Pașcu: Dacă Rusia anexează Crimeea, politica europeană va fi aruncată înapoi în secolul XVIII

Strasbourg, 13 martie 2014,

Intervenția europarlamentarului PSD a avut loc în cadrul dezbaterii ‘Invazia Ucrainei de către Rusia’, desfășurată în prezența președintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso și a comisarului european pentru lărgire și politica de vecinătate, Ștefan Fule.

Ioan Mircea Pascu a punctat în intervenția sa:

‘Adevăratul test în cazul Ucrainei este dacă Rusia anexează, sau nu, Crimeea. În 1994 Ucraina a renunțat în mod voluntar la statutul său nuclear în schimbul unei garantări a integrității sale teritoriale de către trei state nucleare, printre care și Rusia. În cazul în care Rusia anexează Crimeea, alte state se vor gândi de doua ori când li se va cere să renunțe la statutul lor nuclear iar statele membre NATO vor cere asigurări, inclusiv nucleare, din partea Statelor Unite, în mod particular după amenințările rusești asupra sistemului aliat de apărare antirachetă. Ambele consecințe potențiale vor avea un impact negativ asupra neproliferării nucleare.

În al doilea rând, politica europeană va fi aruncată înapoi în secolele 18 și 19, când Turcia a acceptat să cedeze Crimeea Rusiei în anumite condiții și când Rusia a trebuit să cedeze gurile Dunării, după ce a fost învinsă în Războiul Crimeii (acel teritoriu, învecinat cu Transnistria a fost, de asemenea, dat Ucrainei în 1954). În consecința, în timp ce Turcia ar putea să ceară Crimeea, Rusia ar avea din nou acces la gurile Dunării, fapt care ar schimba statutul fluviului.

În al treilea rând, și cel mai important, dacă Rusia ar anexa Crimeea, acest lucru ar însemna că sistemul de securitate europeană a eșuat și că va fi necesară re-negocierea unuia nou, o negociere care ar trebui purtată de data aceasta cu o Rusie mult mai agresivă’, a mai adaugat europarlamentarul roman, Ioan Mircea Pascu.

Biroul de Presa PSD

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe