OraNoua.ro
Publicat în 20 aprilie 2016, 12:34 / 304 elite & idei

Ioan Mircea Pașcu: Nu putem asista impasibili la tentativele de a face din România polul unor ideologii periculoase

Ioan Mircea Pașcu: Nu putem asista impasibili la tentativele de a face din România polul unor ideologii periculoase

Eurodeputații PSD Victor Boștinaru și Ioan Mircea Pașcu au adresat, vineri, o scrisoare deschisă autorităților române și societății civile cu privire la conferința internațională organizată de „Mișcarea pentru o Europă a Națiunilor și Libertăților” la Sinaia, care va avea loc pe 16 aprilie, și la care este așteptată Marine Le Pen, lidera partidului de extremă-dreaptă Frontul Național din Franța.

„În condițiile în care organizarea acestei reuniuni depășește cadrul unui eveniment de campanie electorală pentru primăria orașului Sinaia, întrebăm pe această cale autoritățile române competente cine și pentru ce rațiuni a aprobat desfășurarea acestei activități politice pe teritoriul României? Aceasta pentru că, dacă nimeni nu este responsabil, atunci înseamnă că oricine dorește poate organiza orice pe teritoriul țării noastre, fără să ceară nimănui aprobare pentru aceasta. Facem un apel la responsabilitate atât din partea autorităților publice de la cel mai înalt nivel, cât și din partea societății civile! Nu putem asista impasibili la tentativele de a face din România polul unor ideologii periculoase, atitudini xenofobe și rasiste. România are cel mai mult de câștigat din apartenența sa la Uniunea Europeană și la NATO și are totul de pierdut din asocierea cu un curent antieuropean și în esență antidemocratic”, se arată în apelul celor doi europarlamentari.

Aceștia au atras atenția că MENL adună împreună partide de extremă dreaptă din Europa, precum FPO din Austria, Vlaams Belang din Belgia, Frontul Național din Franța, Lega Nord din Italia, dar și că își găsește simpatizanți și adepți în mai multe partide de extremă-dreaptă, naționaliste și populiste de pe întreg teritoriul Europei.

„Discursurile acestor partide găsesc întotdeauna puncte comune în politici și cuvântări îndreptate împotriva Uniunii Europene și a NATO și favorabile Federației Ruse, de acolo de unde vin majoritatea finanțărilor pentru astfel de inițiative, „mișcări” și partide politice”, au adăugat Pașcu, vicepreședinte al Parlamentului European, și Boștinaru, vicepreședinte al Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă.

Cei doi eurodeputați social-democrați consideră că acțiunile MENL și filosofia ei politică sunt opuse interesului național al României, fiind în contradicție cu calitatea României de stat membru UE și NATO, în consecință, cu politica de sprijinire a acestor organizații, precum și cu poziția țării noastre de respingere a încălcărilor dreptului internațional, prin acțiunile agresive ale Rusiei.

„Locația aleasă pentru desfășurarea acestei conferințe are însă o simbolistică puternică pentru români. La Sinaia a fost ucis premierul I. G. Duca și de aici a fost răpit și apoi ucis Nicolae Iorga. Crime comise de legionari, precursorii multora dintre ideile împărtășite astăzi de MENL”, se mai arată în scrisoarea deschisă a celor doi eurodeputați.

Ultima ora:

ObservatorAlina Rizi: Light in the park la Cluj

PoliticAnca Dragu: „Lucrurile se desfăşoară civilizat la USR PLUS”

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAlina Rizi: Light in the park la Cluj

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialBarbu Mateescu: Puneți-vă centurile, pilotează PNLClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe