OraNoua.ro
Publicat în 29 ianuarie 2014, 16:36 / 385 elite & idei

Ioan Mircea Pașcu: Opinia publică trebuie să fie informată corect despre apărarea europeană

Ioan Mircea Pașcu: Opinia publică trebuie să fie informată corect despre apărarea europeană

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a organizat la Parlamentul European de la Bruxelles, a treia dezbatere privind politica comună de securitate și apărare a UE (PESA) cu directorul general al Statului Major Militar al Uniunii Europene, generalul locotenent Wolfgang Wosolsobe. Dezbaterea, organizată împreună cu European Security Round Table (ESRT) a fost dedicată analizei rezultatelor Summitului Consiliului European, dedicat apărării europene din decembrie 2013.

Ioan Mircea Pașcu și generalul locotenent Wosolsobe au evaluat, în intervențiile lor, impactul deciziilor de la summit asupra evoluției viitoare a PESA, în mod particular asupra misiunilor militare și civile și a dezvoltării capabilităților.

Europarlamentarul PSD a punctat trei elemente centrale în intervenția sa, referindu-se la stabilizarea post-conflict, perspectivele de dezvoltare a grupurilor tactice de luptă (Battlegroups — BGs), respectiv necesitatea de informare a opiniei publice din statele membre ale Uniunii Europene asupra problemelor apărării europene.

Ioan Mircea Pașcu a punctat: ‘Stabilizarea statelor eșuate după încheierea unor operațiuni militare este un proces de lungă durată. Dacă Uniunea Europeană a avut o operațiune militară într-un astfel de stat, e foarte important să contribuie după operațiune și la stabilizarea statului, în special pentru funcționarea instituțiilor sale. Dacă stabilizarea vizează doar componenta militară și nu ansamblul instituțiilor, există riscul ca procesul să fie reversibil’.

Generalul locotenent Wosolsobe a susținut poziția europarlamentarului PSD, subliniind aceeași necesitate a unei abordări cuprinzătoare în aceste situații, în care acțiunea militară să fie susținută de consolidarea instituțiilor.

Europarlamentarul PSD a evidențiat că grupurile tactice de luptă (battlegroups) nu au fost inițial create pentru a fi folosite în operațiuni. Acum aceste unități pot fi foarte utile și trebuie modernizate. ‘Elementul cheie pentru o eventuală trimitere în teatru este voința politică a statelor membre UE care contribuie la grupul tactic’.

Referitor la cerința Consiliului European de informare a publicului european despre importanța domeniului apărării și securității, Pașcu a subliniat că nu este suficient ca mesajul să fie unul general.

‘Fiecare stat membru trebuie să informeze opinia publică, într-un mod adecvat pentru situația din tara respectivă. Dacă vom vorbi general, riscăm ca problemele apărării să rămână, în continuare puțin cunoscute’, a conchis vicepreședintele AFET.

Ioan Mircea Pașcu organizator la Parlamentul European a conferinței internaționale ‘Mituri și realitate. Uniunea Europeană și Orientul Mijlociu’

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Pașcu, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a organizat marți la Parlamentul European conferința internațională ‘Mituri și realitate. Uniunea Europeană și Orientul Mijlociu’. Conferința, realizată ?n comun cu organizația ‘Prietenii europeni ai Israelului’ a avut trei paneluri principale dedicate relațiilor Uniunii Europene cu Siria, cu Iranul și respectiv cu Israelul și Palestina. Reuniunea a permis o evaluare realistă a ultimelor evoluții din Orientul Mijlociu și un dialog al membrilor Parlamentului European și reprezentanților societății civile cu diplomați și experți ?n domeniu.

Printre paneliști s-au numărat ambasadorul Israelului la Uniunea Europeană, profesori universitari și cercetători de la universități și think tank-uri de prestigiu din Marea Britanie, Statele Unite si Franța, respectiv foști înalți oficiali israelieni.

Europarlamentarul PSD a condus panelul: ‘Uniunea Europeană și Israelul/Palestina. Pace, conflict si perspective pentru viitor’. Intervențiile au abordat realitățile complexe ale relației dintre statul Israel si Autoritatea Palestiniană, după evenimentele care au urmat ‘Primăverii arabe’ și rolul viitor al diplomației europene.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe