OraNoua.ro
Publicat în 30 iulie 2014, 17:25 / 221 elite & idei

Ioan Rus: Șansa nr. 1 în alegerile prezidențiale o are Victor Ponta

Ioan Rus: Șansa nr. 1 în alegerile prezidențiale o are Victor Ponta

Vicepreședintele PSD Ioan Rus este de părere că în alegerile prezidențiale din toamnă „șansa nr. 1” o are premierul Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC.

„Eu cred, din ceea ce se vede în acest moment, că cea mai mare șansă să câștige alegerile în acest an o are primul ministru Victor Ponta. Așa cred în acest moment, asta în comparație cu ceea ce ceilalți candidați pun în piață în ceea ce privește cunoștințele și capabilitățile lor de a face sau de a nu face ceva. (…) Cred mai degrabă în mod obiectiv că șansa nr. 1 o are Victor Ponta”, a declarat Rus într-un interviu AGERPRES ce va fi difuzat miercuri.

Ioan Rus a adăugat că în opinia sa PNL și PDL tind să opteze pentru candidatul Klaus Iohannis, însă acestuia îi va fi greu ca în scurt timp să „extrapoleze” la nivel național experiența căpătată ca primar al Sibiului.

„Opoziția unită pare a se îndrepta spre Iohannis. Îmi vine foarte greu să cred că experiența politică, economică, socială, administrativă, etc. pe care o acumulezi la nivelul unui oraș precum Sibiul — care este un oraș important al României—dar dincolo de asta acea experiență este foarte greu să o extrapolezi la nivel național într-un timp atât de scurt, să demonstrezi tuturor oamenilor că acea experiență mică poate fi adusă la nivelul unui șef de stat competent și competitiv. Este absolut posibil numai că este foarte greu ca în acest interval de trei luni tot poporul să înțeleagă că-i posibil și să îți dea o șansă adevărată”, a explicat liderul PSD.

Ioan Rus a explicat că, totuși, în turul II, din partea Opoziției îl vede mai mult pe Klaus Iohannis decât pe Cristian Diaconescu drept contracandidat al premierului Victor Ponta.

„Din partea Opoziției, este Klaus Iohannis. Cristi Diaconescu este reprezentantul unui partid care a făcut 6% să spunem, în urmă cu o lună jumate două la alegerile europarlamentare. Fără un partid mare în spate este foarte complicat să devii un candidat solid la poziția de președinte al României. E foarte dificil”, a spus Rus.

Ioan Rus s-a referit și la situația în care Victor Ponta va câștiga alegerile prezidențiale, spunând că actualul premier a primit mandat din partea partidului să propună, între turul I și turul II al alegerilor prezidențiale, „o soluție nominală” pentru funcția de prim-ministru.

„În ceea ce privește premierul, tot acolo (la Orăștie — n.r.) s-a stabilit și s-a dat mandat candidatului la președinție să analizeze care ar fi varianta cea mai bună de prim-ministru și ne va propune o soluție nominală între turul I și turul II. Până atunci, are dezlegare să analizeze, să studieze și să facă o propunere într-o variantă în care cu toții am convenit ca, în sfârșit, să ajungă și România în situația ca președintele și premierul să vorbească aceeași limbă, dacă se poate, pe toate temele pe care românii și România le au în acest moment. Și atunci, așa cum este normal și firesc, el trebuie să aibă primul cuvânt de spus. Sigur că va fi ales de conducerea partidului și premierul sau va fi votat în Parlament, fără îndoială, dar prioritate în a nominaliza o are candidatul la președinție”, a spus Rus.

Totodată, Rus a precizat că, în timpul lucrărilor Comitetului Executiv al PSD de la Orăștie, social-democrații au stabilit ca toate energiile partidului să fie concentrate pe câștigarea alegerilor, discuțiile despre viitorul președinte al PSD putând fi amânate până în luna februarie.

„Până în noiembrie, până când se termină de numărat voturile și Victor Ponta este președinte, toate energiile partidului se vor concentra doar pe acest subiect. (…) După alegeri, partidul are un președinte executiv care poate să conducă liniștit partidul până la un Congres care va avea loc în februarie. Așa am stabilit la Orăștie. Poate se mai schimbă ceva. Și în intervalul decembrie-februarie putem tot discuta și tot competiționa între noi, cei care, eventual, vor dori să acceadă în fruntea partidului, dar după ce rezolvăm această problemă cu alegerile prezidențiale”, a conchis Rus.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe