OraNoua.ro
Publicat în 19 februarie 2014, 16:28 / 414 elite & idei

Ioana Lupea: Apusul lui Băsescu. Cine îi menţine aura puterii

Ioana Lupea: Apusul lui Băsescu. Cine îi menţine aura puterii

de Ioana Lupea

Traian Băsescu mai are şapte luni de mandat. Dinamica puterii îl plasează pe diagrama declinului, el fiind perceput de populaţie – simpatizanţii lui fac excepţie – şi de actorii politici internaţionali ca „aproape fost”. Care este reţeta secretă a percepţiei că puterea lui Traian Băsescu este încă la zenit?

La începutul lunii februarie Traian Băsescu a fost în vizită de lucru la Berlin. În mod normal, scria Deutsche Welle,  un şef de stat străin care vizitează Berlinul se întâlneşte cu responsabilii politici ai Republicii Federale, dar Traian Băsescu nu a avut nici un punct politic în agendă cu excepţia unei întrevederi cu preşedintele Joachim Gauk. De ce, a raspuns tot DW: pentru că nu a avut nimeni timp de el.

Un preşedinte la finalul manatului nu mai beneficiază de interesul din trecut pentru că îşi pierde influenţa cu fiecare zi. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care Băsescu nu s-a întâlnit, aşa cum şi-ar fi dorit, cu preşedintele SUA Barack Obama şi pentru care vizitele sale externe sunt mai rare. Şi să ne amintim că pe Victoria Nuland el a invitat-o la Palatul Cotroceni. Pentru a compensa s-a dus la Ankara, într-un moment în care guvernul turc era puternic contestat în stradă.

În  ultimele luni de mandat, în practica puterii nu doar în România, preşedintele e mai degrabă ceremonial, iar instituţiile pe care le-a avut aproape în virtutea atribuţiilor oficiale intră în aşteptare. Puterea reală a preşedintelui este pe ducă dar, spre deosebire de predecesorii săi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, Traian Băsescu proiectează încă imaginea unei deplinătăţi a ei.

Două sunt resursele acestei imagini de putere: dramatizarea puterii de către el însuşi şi diabolizarea lui de către ceilalţi. Intenţionat sau nu, Victor Ponta şi Dan Voiculescu, precum şi armata lor de comentatori,  întreţin mitul atotputerniciei lui Traian Băsescu, făcându-i acestuia cel mai mare serviciu posibil la final de mandat. De ce ai vrea să destructurezi regimul Băsescu (Ponta) sau să-l demiţi pe şeful statului (Voiculescu) din funcţie dacă nu-l crezi pe Traian Băsescu mortal?

Traian Băsescu a învăţat de la serviciile secrete că aparenţa de putere, aura, este un atu important în relaţia cu prietenii şi cu duşmanii.

Declaraţiile şi conferinţele de presă la Palatul Cotroceni, ţinute la oră fixă, insinuările că el ştie cine cu cine a vorbit sau ce i se va întâmpla fratelui lui Robert Cazanciuc sau lui Sebastian Ghiţă, ameninţările proferate la adresa lui Victor Ponta şi ale Guvernului toate acestea au o funcţie ritualică de legitimare a puterii. Traian Băsescu a practicat aceste ritualuri de la începutul mandatului şi chiar dacă azi el nu mai ştie tot şi nu mai poate tot, ritualul ţine loc de putere.

Dar contribuţia cea mai importantă la aura lui Traian Băsescu o aduc adversarii săi şi în principal Victor Ponta. Datorită lui Victor Ponta Traian Băsescu domină încă jocul politic. Şi nu mă refer la greşelile reale ale premierului pe care prost să fii să nu le speculezi, ci la faptul că ei doi, preşedintele şi premierul, au monopolizat spaţiul public. Ponta şi Băsescu îşi legitimează reciproc puterea prin atacuri şi contra-atacuri.

Afirmaţii de genul „Băsescu şi-a subordonat procurorii”, „Băsescu controlează serviciile secrete” pe care le auzim în fiecare seară la posturile TV pro-Ponta nu fac altceva decât să-l hiperbolizeze  şi să menţină la cote înalte frica paralizantă a prietenilor şi duşmanilor de puterea lui, chiar dacă afirmaţiile nu sunt reale.

Singurul care pare să se fi prins este Crin Antonescu, sau consilierii lui,  care se raportează în prezent, dacă nu prea târziu, la Traian Băsescu ca la un şef de stat la final de mandat. Pare că vrea să-l dezvrăjească, să-l demitizeze, să-l reducă la dimensiunea unui politician oarecare, să-l scoată din joc şi să intre el în confruntarea cu Victor Ponta. Dar cum s-a văzut în ultima săptămână nici Ponta nici Băsescu nu-l lasă, vor să continue valsul puterii, în doi. Aliatul politic principal al lui Traian Băsescu în 2014 este chiar Victor Ponta.

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe