Ioana Petrescu: Efectele COVID-19 se vor face simțite tot mai mult pe piața muncii”
Ioana Petrescu: Efectele COVID-19 se vor face simțite tot mai mult pe piața muncii. Companiile multinaționale pregătesc disponibilizări, iar firmele românești nu mai fac față restricțiilor impuse de guvern. PRO România propune măsuri concrete de creare de locuri de muncă.
COVID-19 afectează negativ multe sectoare, în special cele lovite deja de războiul comercial de anul trecut. Multinaționalele producătoare de componente auto anunță masive disponibilizări. Una dintre ele, cel mai mare angajator din Sibiu, cu 4.500 de angajați, a anunțat ieri că rezultatele pe trimestrul 2 vor fi slabe, deși rezultatele financiare au fost peste așteptări pe primul trimestru. Directorul general al grupului a afirmat că, în aceste condiții, probabilitatea de concedieri este extrem de ridicată.
Aceste vesti afectează sibienii, care au fost loviți si de restricțiile impuse de Guvern în timpul stării de alertă, după care domeniul HoReCa nu-și va reveni fără sprijin la nivelul pre-pandemie. Piața muncii va fi în continuare afectată, dacă turismul nu își revine si Sibiul nu organizează alte activități care să înlocuiască cele 500 de evenimente programate să aibă loc în Sibiu, în luna iunie 2020 si amânate pentru 2021.
„Efectele COVID-19 se vor face simțite pe piața muncii. Companiile multinaționale pregătesc disponibilizări, iar firmele românești nu mai fac față restricțiilor impuse de guvern. PRO România propune măsuri concrete de creare de locuri de muncă. În primul rând, este nevoie ca România să folosească inteligent banii puși la dispoziție de Bruxelles pentru revenirea după pandemie si pentru asta e imperativ necesar să trimită rapid la Bruxelles o strategie de utilizare a acestor fonduri. În al doilea rând, cerem ca licitațiile pentru infrastructură organizate de Ministerul Transporturilor să fie făcute în mod profesionist, atât pentru autostrada Pitești-Sibiu, cât si pentru alte mari proiecte, astfel încât ele sa nu rămână doar pe hârtie”, a declarat Ioana Petrescu, vicepreședintele PRO România.
PRO România cere ca Guvernul să trimită la Bruxelles strategia de utilizare a banilor care pot fi atrași prin planul de relansare economică propus de Comisia Europeană, pentru ca țara noastră să acceseze fondurile europene puse la dispoziția IMM-urilor. Este important ca acest plan să cuprindă solicitarea ca fondurile care vor fi alocate României să fie accesibile si pentru firmele mai mici, care nu își permit o cofinanțare de 30%. Multe țări europene au trimis aceste planuri si au avut deja discuții si consultări interne pe acest subiect. Trebuie să ținem cont de faptul că aceste fonduri pot fi accesate la minim 90 de zile după semnarea documentelor. Pentru ca România sa beneficieze de sumele aprobate de Bruxelles până la finalul acestui an, astfel încât să poată menține angajații, Guvernul trebuie să transmită în cel mai scurt timp planul oficialilor de la Bruxelles.
PRO România mai solicită ca finalizarea autostrăzii Sibiu-Pitești să fie tratată cu maximă responsabilitate de actualul Guvern. O bună infrastructură poate motiva investitorii străini sa rămână în Sibiu in perioada următoare, în condițiile în care majoritatea companiilor iau în considerare reducerea investițiilor din cauza crizei economice. PRO România a semnalat că, în ultima perioadă, licitațiile de la Ministerul Transporturilor sunt organizate doar de formă, în scop strict electoral, si nu se vor finaliza cu construcția de autostrăzi. PRO România cere profesionalizarea Ministerului Transporturilor, astfel încât sibienii si ceilalți români sa nu mai fie amăgiți de proiecte doar pe hârtie, fără finalizare într-o investiție concretă.
„Județul Sibiu a fost un județ care a stat bine la nivelul procentelor privind șomajul, dar urmările pandemiei și a restricțiilor încep să se vadă și la noi.
Fiind economist și om al cifrelor, am analizat datele furnizate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu și am constat că numai în perioada 16.03.-13.05.2020 numărul contractelor încetate la nivel de județ a fost de 8066, număr în continuă creștere. Într-adevăr se pot vedea efecte negative și pierderi de locuri de muncă în industria automotive, bine reprezentată în Sibiu, și în mod evident în turism, unde odată cu anularea evenimentelor culturale din perioada verii am pierdut venituri importante la nivel de județ, venituri care au creat an de an multe locuri de muncă. Agenda culturală a județului a fost suspendată pe termen nelimitat de către Consiliul Județean fără a se reveni asupra acestei măsuri și fără a se încerca adaptarea proiectelor la noile reglementari, în condițiile în care suntem deja în prima lună de vară. Agenda culturală a orașului Sibiu, din 100 de proiecte aprobate inițial, doar 20 au primit avizul pentru a se desfășura efectiv, insuficient pentru a redresa acest sector grav afectat. Aș vrea sa menționez faptul că dezvoltarea durabilă a economiei sibiene depinde ca infrastructură si de salvarea de la colaps financiar a Aeroportului Internațional Sibiu. Având în vedere situația financiară critică de la Aeroportul Internațional Sibiu, nu este suficientă doar depunerea documentelor necesare pentru solicitarea ajutorului de stat din partea Guvernului, sumele necesare trebuie aprobate și alocate astăzi de către Guvern, mâine s-ar putea să fie prea târziu”, a declarat coordonatorul organizației județene PRO România Sibiu, Petru Florea.
www.tribuna.ro
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe