Matei Bogdan
Publicat în 11 septembrie 2019, 19:11 / 276 elite & idei

Ioana Petrescu: ProRomânia pune condiţii pentru a vota moţiunea PNL. Să vedem alternativa. Nu poţi da jos un Guvern fără să ştii ce pui în loc. USR e iresponsabil

Ioana Petrescu: ProRomânia pune condiţii pentru a vota moţiunea PNL. Să vedem alternativa. Nu poţi da jos un Guvern fără să ştii ce pui în loc. USR e iresponsabil

Ioana Petrescu, vicepreşedinte al Pro România şi fost ministru de Finanţe, a explicat, la Adevarul Live, condiţiile ProRomânia pentru susţinerea moţiunii de cenzură a PNL. Ioana Petrescu nu exclude nici un vot de încredere pentru Guvernul Dăncilă, cu condiţia ca premierul să restructureze Guvernul din temelii. De asemenea, Ioana Petrescu a taxat decizia USR de a nu intra la guvernare.Adevărul: ProRomânia va semna moţiunea de cenzură a PNL?

Ioana Petrescu: Trebuie să vedem ce conţine moţiunea. Mai e important e de văzut cu ce alternativă vine PNL. Nu poţi să dai jos un Guvern fără să ştii ce pui în loc. E preferabil să vină cu un guvern mult mai pregătit. Să spui că votezi orice în orice condiţii nu cred că este responsabil. La fel cum nu este responsabil nici ce face USR, care a spus că votează moţiunea, dar nu intră la guvernare. 

A discutat PNL cu ProRomânia?

Nu ştiu să fi venit cineva de la PNL cu ceva concret. Bugetul clar nu se închide în acest moment. Trebuie să discutăm nişte lucruri concrete, să vină cu profesionişti în ministere-cheie. Pe de altă parte, poate şi doamna Dăncilă va spune că vine cu o restructurare clară, că va opri acest dezmăţ bugetar. Nişte măsuri drastice trebuie luate astfel încât să te încadrezi în ţinta de deficit de 3%. 

Cu cine ar intra ProRomânai la guvernare: cu PSD sau cu Opoziţia?

Noi n-am spus nici că vrem la guvernare, nici că nu vrem. Dar dacă este nevoie de noi, nu putem să stăm deoparte. Dacă ceilalţi politiceni voiau doar să critice, se puteau face jurnalişti, ONG-işti.E nevoie de oameni care să-şi asume guvernarea într-o situaţie foarte proastă. 

Deci ProRomânia nu e USR. 

Mi se pare iresponsabil să fii om politic şi să spui că vrei să dai jos Guverul, dar nu vrei să intre la guvernare apoi. Dacă vrei să dai jos un Guvern, trebuie să ştii că îl ai pe cutare la Finanţe, pe cutărică la Educaţie şi tot aşa.

Ce-l recomandă pe domnul Diaconu pentru prezidenţiale?

Mi-aş fi dorit un candidat propriu din partea ProRomânia. Mi se pare normal ca un partid să-şi încerce forţele. Dar suntem un partid la început, avem foarte mult timp să căpătăm încrederea electoratului, deci orice candiat am fi pus, ar fi avut şanse mici să intre în turul doi. Domnul Diaconu a fost soluţia cea mai bună găsită în acest moment. E un om cu care foarte mulţi români se pot identifica. Şi e cunoscut de toţi românii. Ar putea fi un preşedinte altfel. Noi facem politică altfel. E un candidat bun şi pentru votanţii de stânga, şi pentru cei de dreapta. 

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe