Ioana Petrescu: Statul trebuie să asigure infrastructura necesară pentru elevii și profesorii din toată țara, astfel încât toți copiii și tinerii să poată beneficia de educație la distanță
Sute de elevi din mediul rural din județul Sibiu, la fel ca alte sute de mii de elevi în țară, nu au acces la instrumentele digitale necesare pentru a putea participa la cursuri organizate online pe perioada pandemiei de COVID-19, deși Ministerul Educației și Cercetării a introdus in legislație obligația elevilor de a lua parte la aceste cursuri.
Această măsură a fost introdusă înainte ca în sistemul de învățământ să fie achiziționată infrastructura necesară pentru elevi și profesori, astfel încât învățământul la distantă să fie accesibil in toate unitățile de învățământ. Ministerul Educației a pasat total responsabilitatea punerii în practică a învățământului la distantă către inspectoratele școlare teritoriale, școli și autorități locale, care au obligația de a identifica soluțiile pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ. Un alt neajuns al învățământului online îl reprezintă faptul că profesorii nu au fost pregătiți să folosească tehnologia online pentru a putea ține cursurile la distanță.
Consiliul Județean al Elevilor Sibiu, a atras atenția recent asupra faptului că în contextul actual, prioritatea 0 a Ministerului Educației și Cercetării ar trebui să fie „asigurarea infrastructurii digitalizării educației”. În viitorul apropiat ar trebui ca orice elev să dețină un laptop, o tabletă sau un telefon și, evident, conexiune la internet. Este important să fie implementate măsuri corecte pentru a susține școala digitală, luând în calcul scenariul cel mai sumbru, conform căruia in toamnă ne-am putea confrunta cu un nou val al pandemiei COVID-19.
În timp ce actuala guvernare dictează măsuri fără a se preocupa de implementarea lor, mai mulți învățători și profesori din localitățile din Sibiu au inițiat campanii pentru strângerea de dispozitive digitale. Școala online rămâne deocamdată un vis îndepărtat pentru peste 4300 de elevi din județul Sibiu, potrivit datelor publicate de Inspectoratul Școlar Județean.
“ Statul trebuie să asigure infrastructura necesară pentru elevii și profesorii din toată țara, astfel încât toți copiii și tinerii să poată beneficia de educație la distantă. Este foarte posibil ca acest tip de învățământ să fie necesar pentru o perioadă mai lungă de timp si trebuie să ne asigurăm că pandemia nu va afecta negativ copiii fără posibilități materiale din Romania. PRO România cere ca autoritățile să găsească soluții pentru elevii navetiști din clasele terminale care nu pot ajunge la școală în perioada sesiunilor de pregătire pentru examenele de evaluare națională și de bacalaureat pentru că mersul la școală nu este motiv de a părăsi localitatea. Trebuie să oferim șanse egale la educație tuturor elevilor din țară.”, a declarat vicepreședintele PRO România, Ioana Petrescu.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe