Ion M. Ioniţă: Cade, nu cade Ponta, România are nevoie de noul Cod Fiscal

Ion M. Ioniţă
PNL se laudă că dărâmă Guvernul Ponta, dar până acum nu a arătat că are ceva mai bun de pus în loc. La nivelul echipei ministeriale, se vorbeşte despre oameni din vechiul Guvern Boc, guvern responsabil pentru măsurile drastice de scădere a nivelului de trai al populaţiei în anii crizei economice.
Nu este vorba despre necesitatea restrângerii unor cheltuieli în vremuri grele, ci despre modul total pompieristic în care au fost luate aceste măsuri, care, mai bine gândite, ar fi produs suferinţe mai mici şi ar fi avut efecte economice mult mai bune. Revenirea unor asemenea personaje în fruntea unui nou guvern PNL nu ar face decât să prăbuşească imaginea partidului şi cota de încredere, ambele aflate, ca urmare a efectului ”Iohannis” , în creştere evidentă în sondajele de opinie.
La nivelul programului de guvernare, lucrurile sunt şi mai simple pentru că PNL nu are încă un astfel de document. Presupusul viitor premier, Cătălin Predoiu, el însuşi un fost ministru al guvernelor PDL, lucrează de zor la programul de guvernare, dar nu prea reuşeşte să-l termine. Fără să-l aştepte, Darius Vâlcov a prezentat opiniei publice un proiect de cod fiscal cu adevărat revoluţionar pentru România. Ce va face în aceste condiţii PNL? Ce va face Klaus Iohannis?
L-am văzut pe preşedinte zicând ceva neconvingător despre furtul de idei pe care l-ar fi practicat PSD preluând în proiectul de cod fiscal teze liberale. Problema nu este culoarea politică a unui program, dacă programul este benefic pentru întreaga economie a României.
Ce importanţă are cine propune? Are importanţă ca un cod fiscal atât de ambiţios să treacă prin dezbatere publică şi prin Parlament şi, cu toate ajustările necesare, să intre în vigoare anul viitor.
Înţeleg că PNL a pierdut timpul, legănat pe laurii victoriei lui Klaus Iohannis. Acum, a fost luat prin suprindere de o mişcare extraordinară a PSD care,aflat într-o situaţie dificilă, a apelat la cea mai bună metodă de a-şi reface potenţialul: în loc de pomeni electorale s-a decis să ofere întregii economii o perspectivă de relansare substanţială şi durabilă.
Reducerea TVA, reducerea accizelor, a taxelor pe muncă, sunt solicitări vitale ale mediului de afaceri. Guvernul Ponta a efectuat în 2014 o serie de majorări în domeniul taxării şi a văzut rezultatele. Taxa de stâlp a micşorat profitabilitatea multor firme importante în economia României, iar acciza suplimentară pe benzină a redus consumul, deci şi încasările din TVA. În mod clar, această politică este nocivă pentru economie, în primul rând prin frânarea consumului, pilon de la care se aşteaptă mult pentru relansarea din perioada următoare.
Întreaga filozofie a codului fiscal este în favoarea mediului de afaceri şi corectează multe dintre erorile majore ale măsurilor de austeritate din timpul crizei.
Acum se va vedea cu adevărat cât de mult contează interesul general în faţa intereselor politicianiste. Un asemenea proiect crucial pentru România are nevoie de dezbateri oneste şi de susţinere bipartizană în Parlament. Se pot face corecturi acolo unde este cazul, dar votul în Parlament ar trebui să depăşească în acest moment interesul particular al PNL de a face opoziţie cu orice preţ. Economia României are nevoie de acest cod, iar fereastra de oportunitate nu trebuie ratată.
Preşedintele Klaus Iohannis are posibilitatea să convoace o rundă de negocieri la Cotroceni aşa cum a făcut în cazul bugetului pentru armată. Aşa cum toate partidele s-au angajat să finaţeze cheltuielile pentru apărare la nivelul la 2% din PIB în următorii 10 ani, tot aşa ar trebui obţinut un acord pentru ca acest tip de cod fiscal în parametrii lui esenţiali să fie aplicat indiferent de guvernele care vor veni la Palatul Victoria.
Sursa: adevarul.ro
Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondială
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe