Ion M. Ioniţă: De la pensia la 70 de ani la preţul la gaze. Mai au şanse PSD şi PNL să guverneze fără scandal în Coaliţie?
de Ion M. Ioniţă
Depăşirea crizei politice de la sfârşitul anului trecut prin venirea la putere a coaliţiei super-majoritare PSD-PNL-UDMR a redus gradul de pesimism din societatea românească, după cum arată rezultatele celor mai recente sondaje de opinie date publicităţii. Dar abordările diferite ale PNL şi PSD pe teme foarte sensibile, de la pensii la creşterile de preţuri, pun sub presiune bazele guvernării şi duc la creşterea AUR.
În acelaşi timp, criza geopolitică de la graniţele Ucrainei a relevat lucrurile esenţiale. Populaţia României are încredere covârşitoare, în proporţie de trei pătrimi, în apartenenţa la UE şi la NATO, organizaţii de care românii îşi văd legat viitorul. Potrivit INSCOP, 77% dintre cei întrebaţi au declarat că direcţia României spre Vest, UE, NATO, SUA, este cea corectă, iar încrederea în instituţiile europene şi euro-atlantice a crescut semnificativ în contextul geopolitic actual.
Pe plan intern, lucrurile arată altfel de evoluţii. AUR capitalizează în continuare nemulţumirile, iar disensiunile dintre PNL şi PSD alimentează această creştere. Marea Coaliţie s-a arătat de multe ori ezitantă şi puţin dispusă să ia măsuri clare în probleme controversate, cum a fost certificatul verde.
Dar marile probleme se complică şi mai mult, odată cu trecerea timpului. Iar chestiunile economice vor deveni cruciale în lunile ce urmează, ceea ce va pune şi mai mult la încercare relaţiile dintre PNL şi PSD, mai ales că politicienii români au învăţat de multă vreme că poţi juca foarte convenabil rolul de a fi, în acelaşi timp, la guvernare, dar şi în opoziţie. Iar, al doilea factor care agravează situaţia este dorinţa de a lansa promisiuni nerealiste, fără nici susţinere economică legate de pensii, măriri de salarii sau controlul preţurilor.
Rămâne o mare necunoscută faptul că preţurile la energie au crescut atât de mult în România, fără ca Ministerul Energiei şi ANRE să prevină populaţia şi guvernul că vine un tsunami pe piaţa energiei. Mecanismele de compensare şi plafonare au intrat greu în funcţiune, rămânând de văzut pentru cât timp statul se va angaja să suporte cea mai mare parte a costurilor acestor facturi, atât pentru populaţie, cât şi pentru instituţii publice şi micile afaceri. Pentru că sunt măsuri ce nu pot fi aplicate decât o perioadă limitată, mutând de fapt povara din buzunarul cetăţeanului în cel al statului, adică tot al contribuabilului. Banii din veniturile statului vor merge spre compensarea preţului la energie, dar vor lipsi de la autostrăzi, şcoli şi spitale.
Rezolvarea cu adevărat a problemei nu poate veni decât din acoperirea deficitului energetic din surse interne şi nu din importuri. Deschiderea exploatărilor din resursele de gaz pe care le avem pe uscat şi în Marea Neagră este esenţială. Cele două partide nu trebuie decât să ia decizia politică în acest sens. De ce nu au făcut-o până acum este un alt semn de întrebare. O asemenea decizie ar da o perspectivă clară investitorilor şi ar mai calma pieţele, foarte distorsionate în momentul de faţă.
Dar PNL şi PSD nu au modificat legea offshore şi există doar declaraţiile lui Florin Cîţu că acest lucru se va întâmpla în actuala sesiune parlamentară. Dar pentru urgentarea începerii exploatării gazelor de adâncime de la Caragele nu e nevoie de nicio lege. De ce PSD şi PNL nu iau nicio iniţiativă în acest sens, mai ales că Romgaz este companie în care statul decide direct ceea ce este de făcut ? La fel şi în cazul investiţiei în centrala electrică de la Iernut, cea mai mare investiţie a statului în energie, care ar fi trebuit să fie gata în 2019.
Discuţiile despre pensii nu duc nici ele la nimic bun. PNL anunţă că discută despre majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani, iar PSD vine şi spune că nu se poate aşa ceva. În loc de o dezbatere cu cifrele pe masă privind evoluţiile demografice nefavorabile, sustenabilitatea sistemului de pensii şi soluţiile pentru finanţarea acestuia, avem parte de aceeaşi abordare populistă, pleznită la televizor, în care nu se vorbeşte deloc despre starea reală a bugetului pentru pensii. PSD a prins bine tema, cerând majorarea cotei din PIB alocată pensiilor printr-o renegociere a PNNR. Dar nu asta este problema! Nu e o chestiune birocratică, am pus o cifră şi vrem alta! Este vorba despre veniturile bugetului, despre banii care nu există şi despre creşterea împrumuturilor pentru a finanţa deficitul.
Dar PSD şi PNL nu au capacitatea să stea la masă şi să prezinte situaţia reală, să arate profesionalism în guvernare, singura soluţie pentru a nu îndepărta de tot electoratul.
Realizarea Coaliţiei de 70% aduce şi un mare risc, în cazul în care arată disfuncţionalităţi majore, oamenii sunt dezamăgiţi de ambele partide şi se reorientează spre ce rămâne în opoziţie, AUR în speţă, pentru că USR se prezintă în aceste momente fără busolă.
PSD şi PNL se pot gândi că, din punct de vedere electoral, vor avea de câştigat dacă vor da vina unul pe altul, dar acest lucru nu se susţine în lumea reală. Sondajele arată că principalul câştigător este AUR, ajuns, fie pe a doua poziţie, după PSD şi înaintea PNL în preferinţele de vot, fie pe locul al treilea, dar practic la acelaşi scor cu liberalii. Iar criza este departe de a se fi sfârşit.
www.adevarul.ro
Ultima ora:
ObservatorKlaus Iohannis: La Paris a fost scrisă o nouă pagină de istorie pentru sportul românesc. Onorăm astăzi, în numele statului român, reuşitele remarcabile obţinute de sportivi, contribuţia antrenorilor şi implicarea asiduă a celor de la Misiunea Olimpică
PoliticKlaus Iohannis: La Paris a fost scrisă o nouă pagină de istorie pentru sportul românesc. Onorăm astăzi, în numele statului român, reuşitele remarcabile obţinute de sportivi, contribuţia antrenorilor şi implicarea asiduă a celor de la Misiunea Olimpică
EconomieRamona Jurubiță: Consiliul Investitorilor Străini cu privire la Ordonanța de Urgență care introduce o nouă amnistie fiscală
ExternLuca Niculescu: In această primăvară, România a trecut prin cinci examene finale in fața unor comitete OCDE, le-am trecut cu bine
SocialLigia Deca: Măsurile de prevenţie a violenţei şi a consumului de substanţe interzise, priorităţi în noul an școlar
EvenimenteAndreea Negru: Am avut plăcerea de a participa la Forumul Pieței de Capital
EditorialAlexandru Grumaz: Nevoia unei strategii a victoriei în Ucraina!
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe