Ion M. Ioniţă: Opoziţia din PNL şi şansele guvernării
de Ion M. Ioniţă
Succesul noii guvernări depinde, în aceste luni, de modul în care este desfăşurată campania de vaccinare. Fără imunizarea populaţiei într-o proporţie acceptabilă, nu se poate relua activitatea normală. Economia nu îşi va reveni la potenţial, presiunea pe sistemul medical va rămâne mare şi nemulţumirile populaţiei vor creşte.
Dintre cei doi parteneri principali la guvernare, USR Plus venea, de la început, cu potenţialul de a crea turbulenţe. Formaţiunea are două componente ai căror reprezentanţi nu sunt neapărat cei mai buni prieteni. Mai mult, în USR multitudinea de tabere şi de grupuri aflate într-un conflict permanent au sporit teama că fricţiunile interne vor acapara întreaga agendă a prezenţei la guvernare.
Lucrurile au evoluat un pic diferit, potenţialul conflictual mutându-se rapid în tabăra PNL. Ruptura este profundă, izvorâtă din nemulţumirile unor lideri proeminenţi, mai ales din Transilvania, în privinţa modului în care Ludovic Orban a negociat posturile cuvenite PNL în alianţa guvernamentală.
Lucrurile se complică şi mai mult, ţinând cont că ambele formaţiuni, PNL şi USR Plus, au programate congrese pentru alegerea noilor structuri de conducere.
Premierul Cîţu trebuie, nu numai să coordoneze o echipă ministerială provenind din trei partide, dar şi să facă faţă situaţiilor interne ce creează complicaţii în propriul său partid. Pentru că, atacurile începute de opoziţia din PNL la adresa unor miniştri, cum este ministrul Sănătăţii, se răsfrâng asupra întregii guvernări, deoarece premierul este cel care răspunde pentru performanţa miniştrilor săi şi, dacă există probleme, tot premierul este chemat să le rezolve.
Iar, în mod clar, Sănătatea este domeniul cel mai vulnerabil. Nereformat de decenii, administrat prost, sistemul sanitar generează probleme prin însuşi modul său de funcţionare, cum s-a întâmplat recent la Corabia. Acum, campania de vaccinare aduce şi mai multe complicaţii legate de logistică, personal, nu în ultimul rând, de finanţare. Campania a început lent, a fost şi sfârşitul de an, dar de acum înainte rămânerea la valori modeste ale numărului zilnic de vaccinări înseamnă amânarea revenirii la normal. Iar fiecare zi pierdută sporeşte nemulţumirile. Şi ne vom învârti într-un cerc vicios. Nu facem vaccinurile necesare, dar cerem revenirea la normal, cee ce nu se poate pentru că populaţia nu este imunizată. De pildă, şcolile trebuie redeschise cât mai repede pentru că nici elevii, nici profesorii nu o mai pot duce mult timp cu învăţământul online.
Dar deschiderea şcolilor s-a mai făcut în anul de pandemie şi rezultatul a fost că au fost închise la loc. După primele luni de izolare, când toată lumea spera că situaţia se normalizează, revenirea la activităţile obişnuite a dus rapid la reizbucnirea epidemiei. Deci nu s-a rezolvat nimic. Acelaşi lucru se va întâmpla şi acum, dacă vaccinarea nu progresează semnificativ.
Aceeaşi situaţie este şi în cazul industriilor celor mai afectate de pandemie, transporturi, restaurante, hoteluri, turism. Oricâtă presiune s-ar pune pentru ridicarea restricţiilor, chiar dacă s-ar lua asemenea măsuri, ele nu vor funcţiona pe termen mai lung. Însă nemulţumirile şi nerăbdarea vor creşte. La toate acestea se adaugă campaniile de dezinformare care găsesc teren fertil speculând temerile fireşti ale populaţiei.
Sunt multe probleme mari, la care se adaugă cele legate de finanţarea cheltuielilor bugetare, concomitent cu reducerea deficitului bugetar uriaş la care am ajuns, chestiuni extrem de dificil de rezolvat, chiar şi fără o pandemie. Dacă la tot acest tablou se mai adaugă rivalităţile din interiorul partidelor aflate la guvernare şi rivalităţile dintre ele, lucrurile devin foarte complicate.
Dar dinamica politică va continua şi în PNL şi în USR Plus. E treaba partidelor să-şi rezolve problemele şi să decidă cine va fi la conducere. De asemenea să corecteze din mers ceea ce nu merge în guvernare. Dar a face din Guvern, locul bătăliei politice interne, nu este calea către succes. Şi nici nu au început discuţiile despre buget.
www.adevarul.ro
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe