Adriana
Publicat în 18 iulie 2018, 06:56 / 147 elite & idei

Ion M. Ioniță: Ordonanţa, Gazele şi Coaliţia

Ion M. Ioniță: Ordonanţa, Gazele şi Coaliţia
+ Observator

Votarea legii offshore a demonstrat tuturor cum se legiferează în guvernarea paralelă PSD-ALDE. Pe de-o parte se prezintă un proiect de lege pentru auditoriu, iar pe partea cealaltă se adoptă un alt text, total diferit de ceea ce se vindea companiilor din domeniu. Numai că, la sfârşit, când toată lumea ar fi trebuit să se declare mulţumită, ALDE şi-a dat seama că nu e situaţia chiar aşa de roz.

În lumea nostră paralelă nimic nu este ceea ce pare a fi. Toţi stau cu sufletul la gură să vadă dacă Dăncilă va semna ordonanţa amnistiei şi graţierii, în timp ce decizii foarte importante trec repede, mascate în perdele de fum din ce în ce mai groase.

Legea gazelor din Marea Neagră este covârşitoare pentru viitorul economiei româneşti şi va juca un rol definitoriu în ceea ce înseamnă geopolitica acestei regiuni.

Liviu Dragnea a jucat o partitură de diversiune clasică, ascunzându-şi adevăratele intenţii până în ultima clipă. Când s-au liniştit apele, ALDE şi-a cam dat seama că „nu a existat dialog în Coaliţie” şi că trebuie clarificate câteva aspecte esenţiale. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, are experienţă în domeniu, fiind premierul care a concesionat masiv perimetre din Marea Neagră, chiar înainte ca decizia Curţii de la Haga să dea câştig României în disputa cu Ucraina privind delimitarea zonei economice exclusive.

În coaliţia PSD-ALDE apar diferenţe de abordare semnificative. Se poate spune că nu este nimic ieşit din comun într-o alianţă de guvernare, dar aşa au început toate controversele care au dus la destrămarea unor coaliţii aparent foarte solide.

Sigur că statul român trebuie să încaseze o parte din veniturile generate de exploatarea gazelor, dar trebuie să ne gândim şi la companiile care au investit, zice acum fostul ministru Varujan Vosganian. Ca urmare, liderul ALDE cere rectificarea legii abia adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă.

În acest context, ALDE nu iniţiază şi nici nu susţine preconizata ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, deşi nu exclude discuţii pe acest subiect. În coaliţia PSD-ALDE apar diferenţe de abordare semnificative. Se poate spune că nu este nimic ieşit din comun într-o alianţă de guvernare, dar aşa au început toate controversele care au dus la destrămarea unor coaliţii aparent foarte solide. Este vorba despre interese cu motivaţie economică, iar punctele de vedere divergente pot duce la coliziuni politice mai dure.

Voinţa lui Liviu Dragnea a fost suverană în adoptarea legii offshore, dar lipsa dialogului este penalizată acum de partenerii din ALDE. Funcţionarea coaliţiei PSD-ALDE a mai fost pusă la încercare până acum, un exemplu fiind legislaţia fiscală. Atunci, PSD a tot bătut multă monedă pe impozitarea pe cifra de afaceri a companiilor, lucru la care s-a renunţat şi în urma opoziţiei ALDE. Acum, miza gazelor din Marea Neagră este încă şi mai mare. PSD a vândut deja imaginea belşugului care se va revărsa peste ţară, vorbind de zeci de miliarde de euro. E drept, nimeni nu a precizat în câţi ani se va ajunge la aceste sume. Dar lucrurile nu sunt atât de certe pe cât sunt prezentate. Chiar dacă sunt de acord cu nivelurile de taxare stabilite prin lege, companiile vor un cadru fiscal stabil şi garanţii că lucrurile, odată convenite, nu se mai schimbă după cum bate vântul.

Adoptarea ordonanţelor de urgenţă nu se poate face fără ALDE şi nici votarea legilor justiţiei, cu atât mai puţin suspendarea preşedintelui Iohannis. Nu că ALDE ar avea altă viziune, dar cu siguranţă are interese uşor diferite, interese care pot deveni chiar şi mai diferite odată cu apropierea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Citeste mai mult: adev.ro/pc0lzq

 

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe