OraNoua.ro
Publicat în 5 noiembrie 2014, 02:22 / 444 elite & idei

Ion M. Ioniţă: Ponta preşedinte? Ce şanse mai are Iohannis

Ion M. Ioniţă: Ponta preşedinte? Ce şanse mai are Iohannis

de Ion M. Ioniţă

Zece procente în favoarea lui Victor Ponta este mult. Unii pun că, în finală, cei doi pornesc din nou de la zero, ceea ce nu este real. Fiecare candidat va avea ca bază de start în turul al doilea zestrea electorală din primul tur, la care se va strădui să mai adauge ceea ce îi lipseşte pentru a întruni majoritatea câştigătoare.

În lipsa unor cataclisme sociologice, votanţii lui Victor Ponta şi Klaus Iohannis care s-au exprimat deja la urne pe 2 noiembrie, vor pune ştampila pe acelaşi candidat şi peste două săptămâni.

Klaus Iohannis ar putea spera că ar putea aduna votanţii Elenei Udrea şi pe ai Monicăi Macovei, ceea ce ar însemna 10%.  Maghiarii nu au vibrat cu aceste alegeri prezidenţiale refuzând să se deranjeze prea mult pentru cei doi reprezentanţi care le-au cerut votul. Este de aşteptat ca şi din zona maghiară să mai vină voturi pentru Iohannis, dar nu prea multe, din moment de UDMR este la guvernare cu Victor Ponta.

Şansa, poate singura, a candidatului ACL este să mobilizeze electoratul anti-PSD care nu a ieşit la urne duminica trecută. Aproape jumătate din electorat a preferat să stea acasă, aşa că potenţial ar fi. Diferenţa mare de 10% în favoarea lui Ponta poate acţiona ca un catalizator care să-i  aducă la urne pe votanţii de dreapta care, de teama unei victorii a PSD,  să treacă peste conflictele interne şi pună ştampila pe Iohannis pe principiul cunoscut al răului mai mic.

Iohannis se mai poate baza şi pe opţiunea românilor din diasporă. Aici cantează cât de mulţi vor reuşi să-şi exprime votul în conduţiile în care am văzut ce s-a întâmplat duminică. Totuşi, chiar în momente de mobilizare, cum s-ar putea să fie şi peste două săptămâni, numărul românilor din diasporă care vin la urne este foarte mic în raport cu totalul populaţiei din afara ţării.

Dacă pentru Klaus Iohannis va fi relativ uşor să obţină votul românilor din afară, atâţia câţi vot fi ei la urna de vot, mult mai dificil îi va fi primarului de la Sibiu să treacă munţii în Moldova, Muntenia şi Oltenia. La primul tur, Carpaţii s-au dovedid impenetrabili pentru Johannis şi asta este marea lui problemă. Fără victorii în judeţele din afara arcului carpatic, Johannis nu are cum să câştige finala de pe 16 noiembrie.

Iar, în ceea ce priveşte mobilizarea electoratului anti-PSD, se poate discuta despre o eventuală susţinere explicită din partea lui Traian Băsescu. Liderul PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a cerut tuturor forţelor de dreapta afiliate popularilor să-l susţină pe Iohannis. Problema e că, sprijinul lui Băsescu sau intrarea sa în campanie nu va fi în folosul lui Iohannis. Ponta va avea motiv să declare că se dovedeşte că Iohannis nu este decât un candidat băsist, aşa cum el, Ponta şi apropiaţii săi susţin de multă vreme. Sprijinul lui Băsescu nu-i poate face  decât rău lui Iohannis, dar primarul Sibiului are neapărată nevoie de voturile controlate de Băsescu prin Elena Udrea pentru a spera la victorie.

Dincolo de calcule, Iohannis are nevoie de o campanie mult mai dinamică în cele două săptămâni până la finală. El este în postura de a recupera, de a încerca imposibilul şi pentru asta echipa lui de campanie trebuie să arate mult mai multă creativitate şi imaginaţie. ”România lucrului bine făcut” este un slogan care se bazează pe idea că Iohannis este mai bun, doar pentru că este neamţ. Ceea ce nu-i va aduce victoria de la sine în turul al doilea.

Pe 16 noiembrie, Victor Ponta este marele favorit. Asta nu înseamnă că a câştigat deja. Marea lui problemă este prezenţa mai scăzută în zone tradiţionale ale votanţilor PSD. Din motive care pot ţine de experienţa de la referendumul din 2012, se pare că mobilizarea a fost mai mică şi că metodele tradiţionale cum sunt găleata, puiul, zahărul şi uleiul au funcţionat mai puţin.

Ponta pierde în diasporă, dar nu e probabil să se mai repete situaţia din 2009 când voturile din străinătate să fie decisive. Cu electoraul lui Tăriceanu- nu în totalitate – al lui Vadim Tudor, Meleşcanu şi ce mai este în această zonă, Ponta este marele favorit.

Dar, să nu uităm, România este o ţară plină de surprize.

Sursa: www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe