Bogdan Daradan
Publicat în 21 ianuarie 2013, 15:31 / 346 elite & idei

Ion Sturza: Guvernanții trebuie să facă ceva extraordinar pentru a restabili încrederea societății

Ion Sturza: Guvernanții trebuie să facă ceva extraordinar pentru a restabili încrederea societății

„Cei de la guvernare trebuie să facă ceva extraordinar pentru a restabili credibilitatea şi încrederea oamenilor, să demonstreze că real vrem să facem ceva atât pe plan intern, cât şi pe plan extern”. De această părere este fostul prim-ministru al Republicii Moldova, omul de afaceri, Ion Sturza, exprimată într-un interviu pentru Europa Liberă.

Mai în glumă, mai în serios, fostul premier propune drept candidați pentru funcția de procuror general oamenii din exteriorul țării. „Deci eu am o propunere, poate pe anumite locuri şocantă şi pe anumite locuri haioasă, bineînţeles că Procuratura are nevoie şi de reforme, că a rămas socialistă în esenţă, şi de schimbări.

Poate, până la urmă, să invităm un procuror din exterior şi vă dau trei nume: Carla Del Ponte, Monica Macovei sau Codruţa Kövesi, din foştii procurori generali, care au făcut foarte multe lucruri în combaterea crimei organizate şi corupţiei. După câte ştiu, două din aceste doamne sunt gata astăzi să vină în Republica Moldova chiar şi în poziţia de consilier din partea Uniunii Europene”, a declarat Ion Sturza în cadrul unui interviu pentru radio Europa Liberă.

Sursa consideră că numirea noului procuror general va fi tărăgănată. „Da, va dura. Este evident că nimeni nu vrea să scape de sub control anumite procese. Politica aceasta de pârghii ne vine în frunte”, a subliniat fostul premier.

Precizăm că începând de astăzi, 21 ianuarie, Republica Moldova nu mai are procuror general. Asta după ce, cererea de demisie a lui Valeriu Zubco a fost acceptată cu votul unanim al deputaților.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe