Matei Bogdan
Publicat în 22 ianuarie 2020, 17:29 / 327 elite & idei

Ionel Blănculescu: „Ciocnirea civilizaţiilor” – spiritul Forumului de la Davos

Ionel Blănculescu: „Ciocnirea civilizaţiilor” – spiritul Forumului de la Davos

www.bursa.ro

Ionel Blănculescu: „În următorii ani, probabil vom asista la cea mai perfidă şi ipocrită piesă de teatru global, cu capitalismul actor principal” 

Cei mai bogaţi şi mai puternici oameni, alături de lideri mondiali, directori executivi, academicieni, jurnalişti şi alte personalităţi s-au reunit, ieri, în oraşul elveţian Davos în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) care a ajuns la jumătate de secol. Evenimentul, ale cărei baze au fost puse de Klaus Schwab, şi-a câştigat reputaţia şi a devenit apreciat la nivel mondial, întrucât în timp a reuşit să adune elita globală să dezbată subiectele de interes – de la deglobalizare şi până la a patra revoluţie industrială.

Prima reuniune a Forumului a avut loc în 1971, sub numele Forumul European de Management (European Management Forum). Iniţial, profesorul Klaus Schwab a orientat întâlnirile pe modalităţile în care companiile europene ar fi putut să se adapteze practicilor de management americane. Domnia sa a dezvoltat şi a promovat, de asemenea, abordarea managementului „părţilor implicate” (stakeholder), care reprezintă baza succesului corporaţiilor care au în vedere atât interesele acţionarilor, ale clienţilor şi beneficiarilor, cât şi ale angajaţilor şi comunităţilor în cadrul cărora operează, inclusiv ale guvernelor.

Viziunea profesorului Klaus Schwab pentru ce avea să devină Forumul Economic Mondial s-a dezvoltat odată cu marcarea unor momente-cheie. Evenimentele din 1973 – colapsul sistemului monetar de la Bretton Woods şi Războiul Arabo-Israelian – au determinat expansiunea temelor abordate de la management la probleme economice şi sociale. Liderii politici au fost invitaţi pentru prima dată la Davos în ianuarie 1974. În 2015, Forumul a fost recunoscut oficial ca organizaţie internaţională.

Astăzi, întâlnirea anuală pe bază de invitaţie de la sfârşitul lunii ianuarie, reprezintă evenimentul de referinţă al fundaţiei elveţiene Forumul Economic Mondial (WEF).

Perspectivele pentru comerţ şi creştere economică globală, companiile tehnologice aflate în viziunea autorităţilor de reglementare, viitorul multilateralismului şi ordinea geopolitică, se confruntă toate cu provocări în creştere şi reprezintă subiectele principale ale dezbaterilor de la Davos. Tema principală a reuniunii este „Părţile implicate pentru o lume coezivă şi durabilă” („Stakeholders for a Cohesive and Sus­tainable World”).

Evenimentul se concentrează pe manifestul Forumului Economic Mondial – Davos Manifesto 2020 – publicat la 2 decembrie 2019, care se bazează pe Manifestul Davos din 1973 şi evidenţiază viziunea asupra unui capitalism care ia în considerare o taxare echitabilă, toleranţă zero pentru corupţie şi respectarea drepturilor omului.

La Forumul Economic Mondial de la Davos sunt prezenţi reprezentanţi din 117 ţări şi 121 de naţionalităţi. Site-ul economic Quartz vorbeşte despre un număr de 2.820 de participanţi.

• Bancherii, finanţatorii şi investitorii de la Davos

La forumul de la Davos şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai Bank of America, BlackRock, Citibank, Goldman Sachs, HSBC, Sberbank, creditor rus, precum şi ai altor 17 companii bancare şi de investiţii, printer care Barclays, Bridgewater Associates, JPMorgan Chase, Lazard, Paypal, Brazilia Banco Bradesco şi VTB Bank.

• Guvernele de la Davos

Reprezentanţii guvernelor din 91 de ţări sunt programaţi să participe la Forum. Pe lângă Berna şi Bruxelles – unde demnitarii locali şi internaţionali sporesc totalul participanţilor la Forum- Riyadh va participa cu 15 reprezentaţi, Washington cu 12, şi Londra şi Beijing cu 8 fiecare.

• Totalul femeilor de la Davos – în creştere, de la an la an

Ca şi în anii trecuţi, participanţii sunt în mare parte bărbaţi, dar 2020 marchează al şaselea an consecutiv în care diversitatea de gen s-a îmbunătăţit. Femeile reprezintă 24% din participanţii din acest an, adică 682 de femei din totalul de 2.820.

• Participanţii care apar la Davos an de an

Site-ul economic Quartz a identificat 308 persoane care au fost programate să participe în ultimii opt ani. Printre personalităţile importante se numără Thomas Friedman, editorialistul New York Times, Jamie Dimon, CEO al JPMorgan Chase, şi preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev. Eric Cantor apare şi el pe listă, mai întâi ca lider majoritar în Camera Reprezentanţilor SUA şi apoi, în urma înfrângerii electorale, în noul său rol de vicepreşedinte la Moelis & Company.

Au fost programate doar 34 de femei să participe la fiecare din ultimele opt reuniuni anuale ale Forumului economic. Printre care Christine Lagarde, fostul şef al FMI, care este acum preşedinte al Băncii Centrale Europene; Anne Finucane, vicepreşedinta Bank of America, şi Ruth Porat, fostul director al Morgan Stanley şi actual CFO al Alphabet. (VLAD DOBREA)

Polarizarea populaţiei, care s-a împărţit în două – „bogaţii şi restul lumii” -, a reprezentat subiectul cheie al dezbarterilor de ieri, din cadrul Forumului de la Davos, Elveţia, ajuns la cea de-a 50-a ediţie, unde au fost abordate teme ca inegalităţile din lume şi problema capitalismului modern.

Consultantul economic Ionel Blănculescu ne-a precizat: „Polarizarea masivă a bogăţiei – aproximativ 2000 de bogătaşi versus circa 5 miliarde de oameni normali -, care se dezvoltă exponenţial, în special ca urmare a incredibilei dezvoltări din lumea Înaltei Tehnologii, duce la crearea unui nou tip de capitalism – Steakholder Capitalism – , ce reprezintă nivelul următor al Shareholder Capitalism, în care ne aflăm acum. Această reorientare a fost luată, ieri, în discuţii, la aniversarea a jumătate de secol a Forumului Economic Mondial de la Davos”.

Potrivit domniei sale, în noua formă a capitalismului ar trebui ca bogăţiile să nu mai aparţină doar acţionarilor şi asociaţilor, ci şi angajaţilor, furnizorilor, clienţilor, în consecinţă să avem un „capitalism pentru toţi”.

Ionel Blănculescu ne-a declarat: „De fapt, asistăm la «Ciocnirea Civilizaţiilor», acesta fiind şi spiritul Forumului de la Davos, în care se introduce în mod istoric noua formă de capitalism, ce se doreşte să devină formula de guvernanţă corporativă pentru următorii zeci de ani.

Cum el probabil că va eşua, în accepţiunea mea fiind o contradicţie în termeni, în ceea ce priveşte capitalis­mul cu faţă umană (capitalismul social) este posibil ca, în următorii ani, să asistăm la cea mai perfidă şi ipocrită piesă de teatru global, cu capitalismul actor principal”.

În opinia domnului Blănculescu, în fapt, polarizarea se va adânci, dar vor apărea noi forme şi formule de ascundere a adevăratelor valori: „Dacă astăzi vedem vârful aisbergului în acest domeniu, probabil că de mâine vom vedea numai vârful vârfului acestuia”.

Consultantul economic a conchis: „Capitalismul părţilor interesate este un sistem în care corporaţiile sunt orientate să servească interesele tuturor acestor părţi. Printre părţile interesate cheie sunt clienţii, furnizorii, angajaţii, acţionarii şi comunităţile locale.

În cadrul acestui sistem, scopul unei companii este de a crea valoare pe termen lung şi nu de a maximiza profiturile şi de a spori valoarea acţionarilor la costul altor grupuri de părţi interesate”.

Ultima ora:

ObservatorBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

PoliticSebastian Burduja: Pe 15 februarie românii vor marca în fiecare an Ziua Națională a Lecturii.

EconomieGruia Stoica: ”Ne concentrăm și pe finalizarea proiectului rezidențial din Pipera, pe un teren de 10.367 de metri pătrați”

ExternRobert Lupițu: Patrulaterul diplomatic Geneva-Bruxelles-Viena-Brest. Câteva adnotări despre securitatea europeană și a României

SocialBarbu Mateescu: România e scrisă de ceilalți

EvenimenteRemus Pricopie: “Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării”

CulturaGeorge Maior: Între „Don’t Look Up” şi Francis Drake

EditorialAlina Bârgăoanu: „Fake news” nu înseamnă jurnalismClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe