Adriana
Publicat în 5 decembrie 2012, 12:16 / 150 elite & idei

Ionel Blănculescu: Două lucruri nu trebuie să se întâmple cu Tarom sub management privat străin

Ionel Blănculescu: Două lucruri nu trebuie să se întâmple cu Tarom sub management privat străin
+ Observator

Fostul preşedinte AVAB Ionel Blanculescu răspunde într-o scrisoare deschisă opiniei lui Dan Pascariu, preşedintele Consiliului de Administraţie al Tarom, care susţine că retorica din jurul managementului privat străin de la companiile româneşti este incorectă şi aminteşte de sloganurile din anii ’90.

Prezentăm mai jos textul integral al scrisorii:

„Domnule Pascariu,

 

Chiar nu cred ca trebuie sa va mai irositi timpul sa justificati necesitatea introducerii managementului privat la companii de stat, de sorginte belgiana sau luxemburgheza, putand sa-l folositi, adica timpul, cu mai multa eficienta in calitatea de Presedinte CA Tarom.

Am inteles, scoala romaneasca de management nu este capabila sa asigure resursele umane necesare respectivelor functii. Dar avem Mariana Gheorghe/OMV Petrom, Cristian Colteanu/General Electric, Radu Timis/Cristim, Dan Sucu/Mobexpert, Dragos Anastasiu/Eurolines, Dragos Damian/Ranbaxy Terapia, Dragos Paval/Dedeman, Florin Pogonaru/Aoar, Gabriel Comanescu/Grup Servicii Petroliere, Mihai Rohan/Carpatcement, Stroe Constantin/Dacia Renault, Sorin Mandrutescu/Oracle, Florin Talpes/Softwin, Alexandru Oprea/Rcs&Rds, Ioan Niculae/Interagro, Virgil Metea/E.On. Gaz Distributie, Horia Ciorcila/Banca Transilvania, Rasvan Radu/Unicredit Tiriac Bank, Ionel Bors/Arcelor Mittal, Adrian Popescu/Tmk Artrom Slatina si Tmk Combinatul Siderurgic Resita, Gheorghe Dobra/Alro Slatina, Vasile Nitescu/Ultex, Florian Aldea/Carpatcement holding, Alexandru Blemovici/Schaeffler Romania, Gruia Stoica/Grup Feroviar Roman, Constantin Toma/Romet Buzau si lista este aproape nesfarsita.

Ei sunt manageri romani, care fac cinste Romaniei si a motiva ca scoala romaneasca de management, desigur, alaturi de alte scoli occidentale, care au completat profilul profesional al acestora, citez: „Şi nu în ultimul rând, deoarece Consiliul de Administraţie a ajuns la concluzia că „celebra” şcoală de management românească nu a produs, cel puţin până în prezent, manageri cu o experienţă relevantă specifică industriei, precum şi stadiului în care se află compania, şi care să-şi asume mandatul de a transforma TAROM într-o companie eficientă, profitabilă şi capabilă să se autofinanţeze”, devine deja o expresie derizorie, cu tot respectul pe care vi-l datorez, in calitatea dvs de manager roman.

Si pentru ca exista si un manager de exceptie pentru Tarom, pe care am sa vi-l prezint intr-o opinie pentru Ziarul Financiar de luni dimineata, in persoana d-lui Nicolae Demetriade, putem inchide galeria marilor personalitati din managementul romanesc.

In rest, va urez succes, iar doua lucruri sa nu se intample, sub bagheta managementului strain:

1. Tarom sa nu devina o companie de aviatie low cost;

2. Tarom sa nu involueze spre insolventa sau incapacitate de plata, chiar temporara!

Cu deosebit respect,

Blanculescu”.

Articol publicat pe www.zf.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe