Adriana
Publicat în 3 aprilie 2012, 11:35 / 204 elite & idei

Ionel Blănculescu: Este prioritar să îndreptăm exporturile spre state din Golful Persic şi Rusia

Ionel Blănculescu: Este prioritar să îndreptăm exporturile spre state din Golful Persic şi Rusia

Este prioritar ca România să exporte în state precum cele din Golful Persic şi Rusia, ne-a declarat analistul economic Ionel Blănculescu, convins că trebuie să orientăm exporturile şi spre alte zone, în afară de Uniunea Europeană: „Statele din zona Golfului Persic, Kuwait, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Oman, Bahrain, Arabia Saudită, state prietene ale României de mult timp, au simpatie faţă de ţara noas-tră, în-tâlnind personal, cu prilejul unor întâlniri de afaceri, miniştri şi alţi res-ponsabili ai statelor respective, foşti studenţi în facultăţile româ-neşti, care invită statul român să întărească legăturile de afaceri cu respectiva zona. Îmi aduc aminte că la o întâlnire pe domeniul petrolier, interlocutorii mei din Qatar îmi spuneau că Institutul de Petrol şi Gaze din Ploieşti este considerat în Orientul Mijlociu drept Harvard-ul în învăţământul petrolier”.
Domnul Blănculescu ne-a spus că a avut ocazia să meargă la Moscova, unde a constatat că antreprenorii ruşi sunt „veritabili oameni de afaceri, de calibru internaţional”, şcoliţi în cele mai mari universităţi occidentale de business.
„Am o relaţie excelentă cu mediul de afaceri din Rusia, unde acord consultanţă pentru o companie locală. Particip regulat la manifestările Ambasadei Ruse la Bucureşti şi ale mediului de afaceri rus din ţara noas-tră. Ruşii sunt prezenţi la noi, au combinate, au businessuri mari. Sunt prezenţi în industria resurselor minerale, în industria metalurgică. Mediul economic românesc trebuie încurajat să-şi dezvolte relaţiile cu antreprenorii din Rusia”, este de părere analistul.
Ionel Blănculescu aminteşte de interesul manifestat de şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwellw, faţă de dezvoltarea relaţiilor cu Rusia. De îndată ce Vladimir Putin a câştigat un nou mandat de preşedinte, Guido Wes-terwellw a anunţat că Germania doreşte să întărească”parteneriatul strategic” cu Rusia, declarând: „Rusia este şi rămâne un partener de o importanţă centrală pentru Germania şi Europa. De aceea, noi dorim să continuăm şi să aprofundăm parteneriatul strategic cu Rusia”.
Ionel Blănculescu mai spune că dezvoltarea relaţiilor cu Rusia nu ar însemna să oprim colaborarea cu UE: „Nu ar însemna să oprim exporturile spre sofisticata şi exigenta piaţă a Uniunii Europene, de pe urma căreia câştigăm cât să nu ne prăbuşim, însă nimic mai mult”. Analistul concluzionează că economia noastră poate să-şi repornească motoarele, prin întărirea relaţiilor cu Rusia, care poate deveni piaţă de desfacere pentru produse precum mobila, autoturisme, echipamente agricole, industriale, băuturi alcoolice, produce chimice, îngrăşăminte. Pe de altă parte, domnia sa crede că cele două state pot dezvolta relaţii în industria grea şi în industria petrolieră, adăugând: „Cred că a venit momentul ca România să iasă din captivitatea mediului economic al Uniunii Europene, întărind afirmaţiile primului-ministru Ungureanu, referitor la necesitatea de a reorienta exporturile şi spre alte zone decât ale UE şi, mai mult, de a orienta şi încuraja implantarea companiilor din Româ-nia spre acele zone, pentru a putea repatria profituri în ţara noastră. Deocamdată suntem martorii numai a exportului de profituri din Romania spre alte zone. Poate vom reuşi, în afara acestui flux financiar continuu, de 22 de ani, să realizăm şi un un reflux financiar, spre Româ-nia, care să crească veniturile la bugetul de stat şi nivelul investiţiilor în ţara noastră”.
Domnul Blănculescu concluzionează că, dacă ţara noastră ar fi acceptată pe o astfel de piaţă gigant, acest fapt ar echivala cu o nouă epocă economică pentru România.

Articol publicat pe www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe