Ionel Blanculescu: Fascinatia Putin
Personal, de ieri si nu de astazi, sunt fascinat de Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin.
Desigur, ceea ce afirm nu da bine in saloanele fine de la Bruxelles, nici de la Bucuresti, cred, cu toate ca si prin aceste locuri este prezent sentimentul in discutie si inca din plin.
Insa nu poti subestima valoarea unui lider de talia lui Vladimir Putin, fara de care Mareata Rusie ramanea o expresie numai in manualele de istorie a Federatiei Ruse.
A reusit sa impuna Rusia ca forta mondiala, respectata, atat din punct de vedere economic, cat si politico-militar.
Ati observat reactia rapida a Germaniei, prin seful diplomatiei, Guido Westerwellw, care inca de luni, adica astazi, a doua zi dupa vot, dis de dimineata, cand nici macar nu se terminase numaratoarea oficiala a voturilor, a anuntat ca Germania doreste sa intareasca “parteneriatul strategic” cu Rusia, precizand: „Rusia este si ramane un partener de o importanta centrala pentru Germania si Europa. De aceea noi dorim sa continuam si sa aprofundam parteneriatul strategic cu Rusia”.
El a adaugat ca Germania doreste „sa lucreze cu presedintele Putin de o maniera constructiva si intr-un climat de incredere”.
Ce ne transmite acest lucru? Desigur, importanta acordata de catre Germania, locomotiva Uniunii Europene, urmata probabil mai repede decat va inchipuiti de SUA, relatiei reciproc avantajoase cu Presedintele Vladimir Putin.
Ce reprezinta pentru Romania un nou mandat de Presedinte al lui Vladimir Putin, in Federatia Rusa?
Poate foarte mult, poate foarte putin, adica, ca si acum, situatie total defavorabila Romaniei in relatiile, cel putin economice, de care ma ocup eu, cu Rusia.
Ne intereseaza un pret bun pentru gazele naturale importate din Federatia Rusa, cu poate alti intermediari, cu fata mai umana, macar la nivelul mediu exportat in statele prietene, cum ar fi Germania.
Vrem ca economia Romaniei sa fie acceptata pe piata de desfacere a Rusiei, cred ca nu este vreun secret pentru cineva ca aceasta este strict controlata de Guvern, astfel incat economia nationala sa-si reporneasca motoarele, existand compatibilitate aproape perfecta intre specificul acelei piete si produsele romanesti, mobila, auto, echipamente agricole, industriale, bauturi alcoolice, produce chimice, ingrasaminte, industrie grea, industrie petroliera si multe alte industrii. A fi acceptat pe o astfel de piata gigant ar echivala cu o noua epoca economica pentru Romania. Desigur, nu ar insemna ca oprim exporturile spre sofisticata si exigenta piata a Uniunii Europene, de pe urma careia castigam, cat sa nu ne prabusim, insa nimic mai mult.
Poate vom incepe sa acordam atentia cuvenita unor astfel de piete, de genul Rusiei sau statelor din zona Golfului Persic.
Si inca ceva? Exista o vorba, „dusmanul prietenului meu este si dusmanul meu”, care translatat la nivelul statelor ar exprima urmatoarea stare: esti, ca stat, persona non grata pentru un alt stat? Automat devii persona non grata pentru multi dintre prietenii acelui stat, adica daca Rusia te considera indezirabil, atunci multi prieteni ai acesteia fac cam la fel, fara sa-ti dai seama de ce anumite piete te trateaza altfel decat te-ai astepta.
Nu-mi sunt straine mediile de afaceri rusesti, le apreciez din multe motive, de cultura organizationala sau de seriozitate, odata ce-ai stabilit ceva cu un om de afaceri rus, mai mult de o strangere de maini nu ai nevoie drept garantie. Am purtat cu acestia mai multe discutii, anticipand noul mandat al Presedintelui Putin. Ei considera, iar eu m-am cam raliat pozitiei exprimate, ca noul Prim Ministru al Romaniei, Razvan Mihai Ungureanu, ar putea sa contribuie la dezghetarea relatiilor economice cu Rusia, mai mult, fiind vazut ca potential viitor Presedinte al Romaniei. Nu am inteles inca daca omologii mei rusi, cu care am discutat, s-au bazat pe o similitudine de caracteristici comune ale celor doi, Putin si Ungureanu, specifice liderilor de stat care castiga astfel de alegeri, prezidentiale, nu neaparat faptul ca ar fi lucrat amandoi in servicii secrete externe, ci amprenta comuna in ceea ce priveste inteligenta, viziunea, harul, fermitatea, exigenta, corectitudinea, moralitatea, inclinatia spre servirea interesului public si multe altele asemenea. Insa, dupa interventia Premierului roman la Iasi, de sambata, ceva parca se leaga, prea a venit la momentul potrivit, cu o zi inainte de alegeri, cu urmatorul mesaj:
”Nu vream sa ascundem faptul ca vedem in Federatia Rusa un partener economic important pentru noi, un partener de valoare.
Credem ca un dialog pragmatic asezat pe intelegeri si explicatii foarte clare foloseste ambelor capitale. Cred ca este nevoie de un dialog care sa clarifice si sa rezolve tensiunile existente.
Ca partener economic, Federatia Rusa poate fi un partener important pentru Romania. In programul nostru guvernamental este prevazut si acest aspect, consolidarea relatiilor cu acest gen de parteneri”. (hotnews.ro)
Oricum, Presedintele Vladimir Putin ramane o personalitate mondiala de certa valoare, posibil pana in anul 2024 la carmele Rusiei marete, dupa cum ii place sa-si dezmiarda tara si natiunea si nu cred ca ar fi rau daca si Romania si-ar redefini relatiile economice cu acest vast spatiu, imbibat in resurse naturale si vast ca si piata de desfacere.
Cu adevarat, nu ar fi rau, ci promitator, in special in ceea ce priveste cresterea nivelului de trai si a prosperitatii cetatenilor romani. Sursa acesteia nu o reprezinta imprumuturile externe, ci veniturile din activitatea economica, generatoare de taxe si impozite la bugetul de stat, insa si de locuri de munca si salarii corespunzatoare.
Articol postat pe www.blanculescu.ro
Ultima ora:
ObservatorAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?
PoliticMarcel Ciolacu, MESAJ pentru Recep Erdogan: România este solidară cu Turcia și poporul său în urma incendiului devastator de la hotelul Grand Kartal
EconomieAndrei Dudoiu: În cinci ani s-au făcut investiţii de 78 milioane euro în start-up-uri tech din Europa prin platforma noastră
ExternAntonia Pup: Cine va fi instrumental în ghidarea politicii externe și de securitate a SUA față de Europa în următorii 4 ani – Marco Rubio sau Elon Musk?
SocialRadu Puchiu: 𝗚𝗹𝘂𝗺𝗲𝘀𝗰 𝗱𝗲𝗰𝗶 𝗲𝘅𝗶𝘀𝘁
EvenimenteAlexandru Nazare: Together, we build bridges for a stronger, more united Europe!
EditorialClaudiu Butacu: Lecții care-ți schimbă viața
CulturaMarco Badea: Ar merita să mergem mai mult la teatru, să citim mai mult, să consumăm mai multă cinematografie în sala de cinema
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe