Adriana
Publicat în 23 aprilie 2013, 22:39 / 119 elite & idei

Ionel Blănculescu: În maxim două săptămâni va fi elaborat planul de reorganizare pentru OLTCHIM

Ionel Blănculescu: În maxim două săptămâni va fi elaborat planul de reorganizare pentru OLTCHIM
+ Observator

Consilierul onorific al premierului Victor Ponta, Ionel Blănculescu, a declarat, miercuri, la Râmnicu Vâlcea, într-o întâlnire cu sindicaliştii de la OLTCHIM, că în maxim două săptămâni va fi elaborat un plan de reorganizare a societăţii urmând ca acesta să fie prezentat administratorului judiciar.

La acest plan vor lucra 5-7 specialişti coordonaţi de Blănculescu, cărora li se va alătura şi Petru Pop, consultantul acestuia în probleme de petrochimie.

Blănculescu a vorbit despre reorganizarea cu succes a OLTCHIM prin punerea în aplicare a două module.

„Acest program de restructurare se va baza pe o funcţionare a OLTCHIM pe două module. Un prim modul operaţional va fi format din centrele de profit care pot fi azi operaţionalizate fără niciun fel de probleme – soda caustică, polioli şi oxoalcooli iar un al doilea modul va rămâne activ, format din resursa umană care va intra la nivelul II în funcţiune. În primul modul va fi vorba de peste 50% din personalul OLTCHIM iar în al doilea modul din 500-700 de salariaţi care nu vor putea în prima fază operaţională să intre în funcţiune însă acesta va rămâne activ, salarizat şi va intra într-un program de conversie profesională, consolidare profesională şi prin rotaţie, practica profesională la nivelul centrelor operaţionale care vor funcţiona astfel încât într-o perioada de la 1-2 ani, perioadă pe care o anticipez ca perioada în care petrochimia românească va reveni pe trend de creştere, acest al doilea modul de 500-700 de angajaţi să reintre în plin în acţiune”, a precizat Blănculescu

În această perioadă, a mai spus Blănculescu, pregătirea acestor salariaţi se va face în special în baza unui proiect generat prin programul de restructurare, prin fonduri europene prin programul POSDRU, „astfel încât aceşti salariaţi să fie pregătiţi din punct de vedere profesional pentru nucleele operaţionale care vor urma”.

Cât despre funcţionarea combinatului ”la pachet” cu Rafinăria Piteşti, acesta a menţionat că în momentul de faţă se poate aduce în discuţie situaţia respectivă doar în condiţiile în care un investitor străin se va arăta interesat de domeniul petrolier.

„În acest program de restructurarea va figura formula şi soluţia de repunere în funcţiune a pirolizei de la ARPECHIM Piteşti, de fapt a OLTCHIM secţia Piteşti, lăsând la o parte posibilitatea cuplării rafinăriei la acest proces pe care o consider puţin realistă la acest moment dar nu în totalitate înlăturată pentru că s-ar putea să existe posibilitatea unui investitor care să fie interesat şi de activităţi petroliere”, a menţionat Ionel Blănculescu

Acesta a mai spus că în condiţiile aprobării de CE a exploatării gazelor de şist estimează că în maxim trei ani OLTCHIM va fi repus în totalitate în funcţiune cu toate centrele de profit.

Ionel Blănculescu a participat miercuri la o dezbatere pe tema OLTCHIM la sediul CJ Vâlcea cu sindicaliştii de la combinat.

OLTCHIM Râmnicu Vâlcea este cel mai mare agent economic din judeţ şi unde lucrează în prezent aproximativ 3200 de salariaţi. În anul 2012 a fost închis din cauza datoriilor, repornit în octombrie la 5% capacitate.

Începând cu luna ianuarie, OLTCHIM se află în procedură de insolvenţă. Salariaţii au protestat mai multe săptămâni nemulţumiţi de întârzierea plăţii salariilor şi de lipsa de perspectivă cu privire la un plan de salvare a combinatului.

www.criterii.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe