Adriana
Publicat în 15 februarie 2012, 10:57 / 588 elite & idei

Ionel Blanculescu: Programul de guvernare ar trebui sa interzica privatizarile in 2012

Ionel Blanculescu: Programul de guvernare ar trebui sa interzica privatizarile in 2012

Planul de guvernare pentru 2012 asumat de noul premier, Răzvan Ungureanu, reprezintă, de fapt, un bilanţ al guvernării anterioare, motiv pentru care ar trebui să pună mai mult accent pe măsuri viitoare, ne-a declarat analistul Ionel Blănculescu.
„Din program ar trebui să rezulte că prima zi de activitate a acestui Guvern corespunde cu încheierea măsurilor de austeritate, respectiv cu un plan de relansare şi creştere economică”, a afirmat Ionel Blănculescu, adăugând: „În cadrul acestui program de relansare şi creştere economică ar trebui să primeze dezvoltarea parteneriatului public-privat, respectiv modul în care acesta ar putea deveni operaţional, adică prin modificări legislative”.
În plus, în opinia sa, fiscalitatea ar trebui redusă, în general, pe segmentul TVA. Domnul Blănculescu este de părere că se impune, în special, scăderea TVA pentru produsele alimentare: „TVA pentru alimente ar trebui să scadă foarte mult, pentru a reduce tentaţia de evaziune fiscală şi pentru a asigura un nivel de trai decent pentru populaţie, aflată sub nivelul de supravieţuire”. Ionel Blănculescu sugerează că ar trebui redusă şi fiscalitatea pe forţa de muncă cu 5 puncte procentuale, adică de la 45% la 40%.
Analistul mai consideră că planul de guvernare ar trebui să pună accentul pe lupta împotriva evaziunii fiscale, a fraudei cu fonduri publice în cadrul licitaţiilor publice şi pe eliminarea clientelei politice.
„Ultimele măsuri pe care le-am enunţat, de reducere a fiscalităţii şi diminuare a evaziunii fiscale, respectiv a fraudei, nu pot merge decât împreună. Nu poţi să scazi fiscalitatea şi să laşi evaziunea la nivelul actual”, concluzionează Ionel Blănculescu.
*  Ar trebui constituit un Consiliu Economic Consultativ
Analistul citat este de părere că, pe lângă Guvern, ar trebui constituit Consiliul Economic Consultativ.
„Nu ar fi o structură angajată de Guvern, ci o structură externă, care să garanteze că măsurile pe care le propune Guvernul sunt corecte. De exemplu, dintr-un astfel de consiliu ar putea să facă parte industriaşi, oameni din economia reală, precum Mariana Gheorghe, de la OMV Petrom, sau Ştefan Mărgineanu, preşedintele grupului Metanef. Ar fi suficient ca din Consiliu să facă parte nouă personalităţi”.
Domnul Blănculescu consideră că girul acestui Consiliu pentru măsurile asumate de Guvern ar spori credibilitatea Executivului în faţa populaţiei.
„Un astfel de Consiliu ar putea fi finaţat nu de la bugetul de stat, ci de industriaţii care îl alcătuiesc. Faptul că au existat orgolii şi aroganţă în abordarea acestui subiect a făcut ca România să piardă foarte mult”, concluzionează Ionel Blănculescu.
*  Anul 2012, unul din cei mai nefavorabili pentru privatizări
Interzicerea privatizării de „pachete şi pacheţele” de acţiuni în 2012 ar trebui să constituie una din priorităţile actualului program de guvernare, este de părere Ionel Blănculescu, argumentând că ele nu valorează „mai nimic”, din cauza lipsei de finanţare internaţionale pentru acest domeniu.
Însă, mai târziu, aceste pachete de acţiuni ar putea deveni extrem de valoroase. „Privatizarile anunţate nu ar reprezenta decât o afacere păguboasă pentru statul român”, conchide analistul.
*  Se impune continuarea programului de liberalizare a pieţei electricităţii şi a gazelor
Economistul Ionel Blănculescu consideră că este absolut necesar ca programul de liberalizare a pieţei energiei electrice şi a gazelor să continue, concomitent cu ridicarea tuturor barierelor artificiale de intrare pe piaţă şi renunţarea la avantajarea clientelei politice.
În acest mod, spune domnia sa, creşterea concurenţei va crea premisele scăderii preţurilor.

Articol postat pe www.bursa.ro

 

 

 

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe