Adriana
Publicat în 2 mai 2012, 12:38 / 358 elite & idei

Ionel Blanculescu: ROMANIA IN SUBSOLUL REALITATILOR ECONOMICE EUROPENE

Ionel Blanculescu: ROMANIA IN SUBSOLUL REALITATILOR ECONOMICE EUROPENE
+ Observator

Am participat joi, 26.04.2012, la Varsovia, in calitate de Secretar Executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, la Forumul economic Europa Centrala si de Est-China, unde au fost prezenti, pe langa invitatul special, Prim Ministrul chinez, Wen Jiabao, Prim Ministri din alte 16 state europene: Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Polonia, in calitate de gazda.

Desigur, Polonia a incercat prin acest eveniment sa-si asume calitatea de interfata intre China si Europa, avand in vedere dificultatea de realizare a marilor investitii chineze, in spatiul european, ca urmare a  diferentelor de cultura organizationala intre cele doua sfere de interes economic.

China, aproape cea mai mare putere economica mondiala, detinatoare a  1/3 din rezervele valutare internationale, a decis sa deschida o linie de credit pentru statele din zona Europei Centrale si de Est de 10,5 miliarde USD, pentru a sprijini proiectele de investitii din aceasta zona, in trei domenii, infrastructura, noi tehnologii si energie verde. Totodata, Primul Ministru chinez, a anuntat cu ocazia forumului economic, in fata a peste 800 de reprezentanti ai mediului de afaceri, chinez si european, ca intentioneaza ca, pana la orizontul anilor 2015, schimburile comerciale ale Chinei cu aceasta parte de Europa sa atinga 100 miliarde USD.

Raporturile comerciale intre China si Romania sunt total dezechilibrate, in defavoarea tarii noastre. Din surse poloneze, in perioada 2007-2010, exporturile Romaniei spre China au fost de sub 1 % din valoarea exporturilor Chinei spre tara noastra, deci prevaland valoarea importurilor efectuate, 99 %, fara comentarii din punctul meu de vedere.

De ce Polonia este aleasa Chinei, in ceea ce priveste orientarea investitiilor spre Europa, prin intermediul acesteia? Deoarece este o tara foarte respectata pe plan mondial, care si-a facut o religie nationala din cresterea economica, cu un Prim Ministru, in persoana lui Donald Tusk, singurul pe o astfel de functie, din Uniunea Europeana,  care a obtinut un al doilea mandat succesiv, reusind in 5 ani de zile sa treaca tara prin criza mondiala si recesiune, numai cu crestere economica, caz unic de altfel si sa absoarba 80 % din fondurile europene repartizate, de 67 miliarde de euro, restul urmand si acesta sa fie obtinut in perioada urmatoare, cu asteptari de si mai multe zeci de miliarde de euro, spre 80, la viitoarea transa, acordata de Uniunea Europeana, pentru perioada 2014-2020.

Numai fiind acolo, in Polonia, palpand realitatile economice ale acesteia, realizezi cat desparte Romania de normalitatea acestei tari, cum noi, preocupati de ani de zile, in proportie de peste 80 %, de politica nationala, de certurile permanente din cadrul acesteia, de urzeli, tradari si alte asemenea, traind “Urzeala Tronurilor” in stil dambovitean si continuu, ignoram economia, singurul generator de prosperitate si nivel de trai corespunzator, cum reusim ca, in loc sa canalizam eforturile si energiile spre crestere economica si atragere de investitori, le risipim pe subiecte minore.

Romania nu poate sta insensibila la eforturile celorlalte state central si est europene, de atragere de investitii din China, insa si din alte directii, zona Golfului Persic, Federatia Rusa si alte state membre BRICS, nu poate ramane la nesfarsit in subsolul realitatilor economice europene.

Zgomotul armelor politice trebuie sa inceteze si sa fie inlocuit cu tumultul investitiilor, negocierilor economice si in final cu readucerea prosperitatii economice in Romania si a increderii, pentru o populatie atat de lovita de criza economica globala si de cea nationala, creata de esuatul, anacronicul si rudimentarul Plan de Austeritate, care a lovit aproape fatal mediul economic romanesc, in ultimii 3 ani si pe cale de consecinta, cea mai mare parte a populatiei.

Si pentru ca unii colegi de platforma vor fi interesati ce se va intampla cu Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri (C.C.M.A.), al carui Secretar Executiv sunt, care a lucrat extrem de eficient, pana in prezent si continua sa lucreze, va comunic ca exista doua optiuni avute in vedere:

  1. Daca noul Prim Ministru Victor Ponta va agrea ideea, Consiliul va putea sa-si continue activitatea, pe structura de componenta si obiective acceptate de acesta;
  2. Daca ideea nu va fi agreata, C.C.M.A. isi va continua activitatea, ca for al societatii civile, urmand sa genereze mai departe propuneri de solutii economice, sugestii, sa masoare impactul unor masuri guvernamentale asupra economiei si sa se exprime periodic, prin Conferinte de Presa si pe domeniul propriu, pe net, care va reflecta activitatea acestuia si va putea fi liber accesat, de orice doritor, chiar Guvern sau Guverne fiind.

Eficienta acestei constructii, C.C.M.A a depasit si cele mai indraznete si optimiste asteptari, transformandu-se intr-un real generator de solutii economice, prin conectarea la intregul mediu economic, atat pe orizontala, cat si pe verticala lui. De fapt, a conectat politicile economice guvernamentale la cel mai complex si de inalta tehnologie mecanism al mediului economic si de afaceri.

Articol publicat pe www.blanculescu.ro

Ultima ora:

ObservatorAndrei Stoian: A debutat podcastul „Prezentul Viitorului”

PoliticAlexandru Grumaz: Electroșocul Trump!

EconomieSergiu Manea: BCR a educat financiar peste un milion de români

ExternLaura D. Stifter: Ce se mai întâmplă, în chiar acest moment, prin Rusia?

SocialCsibi Magor: Este foarte ineficient să cauți rezolvări în momentele în care omul are nevoie să fiu ascultat

EvenimenteTiberiu Andrioaiei: România poate și are resurse să devină un furnizor de competențe și echilibru în regiune

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe