OraNoua.ro
Publicat în 1 februarie 2012, 14:27 / 795 elite & idei

Ionel Blănculescu: WE ARE TOO BIG TO FAIL! spune poporul global

Ionel Blănculescu: WE ARE TOO BIG TO FAIL! spune poporul global

Este sloganul miscarii universale Occupy Street, the revolution continues worldwide!

Un eveniment economic, care se intampla in aceste zile, sub ochii nostri, insa la care privim mai putin decat ar trebui sa o facem, mi-a adus in minte expresia de mai sus.

Este vorba de Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia, la 5 ani de la izbucnirea crizei financiare globale, la care participa, asa cum prezinta Ziarul Financiar, “cei mai puternici politicieni, bancheri si oameni de afaceri, care se intalnesc pentru a redesena lumea pe care unii dintre ei au dus-o pe marginea prapastiei”.

La forum participa 2600 de lideri politici si economici, reprezentand 100 de tari, intre care 40 de sefi de state si de guverne.

Scopul acestei postari nu este acela de a va prezenta date despre eveniment, ci o constatare, care ar putea deveni importanta in actualul context national si international.

Cu stupoare aflu ca, pretul participarii la acest eveniment este exorbitant: o invitatie non-VIP, adica ordinara, costa 71.000 USD, in timp ce pentru a avea acces la intalnirile private, costul incepe de la 156.000 USD si toate acestea in conditii de criza, cel putin declamata. Partenerii “strategici” ai evenimentului, precum Goldman Sachs si Bank of America si cunoastem “rolul” lor in cele intamplate, FED fiind obligata sa arunce pe piata americana 7700 miliarde USD pentru “linistirea spiritelor”, platesc 527.000 USD pentru statutul de membru si 19.000 USD pentru fiecare invitatie.

Sa incercam o introspectie, sa punem cap la cap contextul si informatiile de mai sus. Lectia care ar fi trebuit sa fie invatata din marea criza financiara, declansata si pornita din SUA, se refera la instituirea unui alt mod de viata, fara lacomie, risipa, dorinta de imbogatire prin orice mijloace si cat mai rapida, frauda, eludand prin veritabile inginerii financiare legile, fapte care au stat la baza a ceea ce s-a intamplat si a generat tragedia economica mondiala.

Cum putem interpreta ca sunt politicieni, oameni de afaceri si altii, care suporta, pentru participarea la Forumul de la Davos sume exorbitante, in conditiile in care orice companie sau persoana, oricat de importante ar fi, astazi, in conditii de criza, cu greu se despart din conturi de astfel de sume?

Explicatia este una singura si anume, acest forum, asa zis economic, influentat clar de cei care au pus bazele crizei financiare mondiale, creatorii acesteia, care au ramas neatinsi, dimpotriva sunt mai puternici astazi, pe banii cetateanului global, care protesteaza prin toate pietele lumii, reprezinta de fapt, un loc unde “finanta mondiala”, printr-o veritabila “oficina de lobby”, la cel mai inalt nivel, pune din nou la cale, de data aceasta, noua ordine economica mondiala, cred ca ar trebui introdusa si aceasta intre ghilimele, postand temelia viitoarei crize financiare de amploare, de peste 10 sau 15 ani, pe care cu siguranta o va suporta tot cel ce astazi considera ca este too big to fail, adica poporul global.

Se cunoaste puterea corporatiilor mondiale, numai 737 de astfel de organizatii transnationale, controland 80% din totalul cifrei de afaceri globale. Se cunoaste si ca acestea au de multe ori interese antagonice fata de poporul global, dupa cum s-a vazut cu ocazia crizei financiare, al carei gust amar inca il resimtim.

Concluzia care se degaja este ca nu s-a invatat nimic din marea criza, vechile obiceiuri si metehne perpetueaza, dorinta salbatica de profit, obtinut pe orice cai, lacomia, goana dupa bani, indiferent de culoarea acestora, toate acestea demonstrand, daca mai era nevoie, ca traim in doua realitati sau doua universuri perfect paralele, al lor si al nostru.

Om fi, om vrea, noi poporul global, too big to fail, insa credeti ca ceilalti nu cunosc aceasta dimensiune si nu ne vor crea in continuare o realitate virtuala, fara sa realizam foarte bine granita ce ne desparte de cea reala, in care chiar sa se intample, sa cadem numai cat vor ei, pentru a nu ne pierde capacitatea de a genera mai departe resursele financiare de care au nevoie pentru universul lor, cu mult mai real si aplicat?

Ce credeti ca se intampla zilele acestea la Davos? Era o intrebare retorica si atat.

Editorial publicat pe blogul lui Ionel Blanculescu

Ultima ora:

ObservatorAndreea Negru: Este esenţial să creăm parteneriate puternice pentru a implementa iniţiative durabile la scară largă

PoliticAnca Dragu: Companiile din România se uită acum cu mai mult interes să-şi extindă operaţiunile în Republica Moldova

EconomieAndreea Negru: Este esenţial să creăm parteneriate puternice pentru a implementa iniţiative durabile la scară largă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a participat la reuniunea managementului Forumului Consultativ pentru Energie Sustenabilă în sectoarele de apărare și securitate la Dublin, dovadă a recunoașterii expertizei institutului în domeniu

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe