- Liviu Dragnea a propus-o pe Sevil Shhaideh pentru poziția de prim-ministru. Această propunere a fost respinsă de către președintele Iohannis care, marți 27 decembrie, a cerut coaliției PSD+ALDE să emită altă propunere.
- Reacția președintelui i-a mărit cota de susținere în rândul electoratului non-PSD, acest electorat fiind demobilizat în urma alegerilor și, în plus, tratând numirea primului ministru într-o cheie partizană. Faptul că președintele Iohannis nu a făcut publice motivul sau motivele pentru care S. Shhaideh a fost respinsă reprezintă o eroare de comunicare.
- Contrareacția liderilor PSD și ALDE a fost emotivă, comițându-se numeroase greșeli de fond în exprimare (s-a afirmat că România e o republică parlamentară, s-a făcut vorbire despre „constituția Angliei”, regatul Marii Britanii neposedând un asemenea act fundamental, etc). În repetate rânduri cei doi lideri au menționat posibilitatea suspendării președintelui. Merită precizat că pe durata suspendării președintele interimar (adică președintele Senatului) poate să numească un prim-ministru, conform art. 98, alin. 2 din Constituție. De asemenea este relevant că pentru PSD și ALDE obținerea guvernării este mult mai importantă în acest moment decât eliminarea lui Klaus Iohannis din spațiul politic.
- Singurul element care poate sta în calea desfășurării scenariului de mai sus (o „suspendare tehnică”, al cărei scop primar este scoaterea temporară din joc a președintelui și nu neapărat demiterea sa) o reprezintă calendarul de desfășurare al evenimentelor. Este atât în interesul președintelui Iohannis cât și al președintelui PSD ca activitățile specifice fiecăruia să se desfășoare la viteză maximă, cei doi aflându-se practic într-o „cursă competitivă de atletism constituțional”.
- Există o probabilitate mică dar semnificativă ca „suspendarea tehnică” să nu aibă loc. Astfel, președintele Iohannis trebuie să ofere în mod public motive, permițându-i lui Liviu Dragnea să recunoască că a făcut o eroare sau greșeală neintenționată desemnând-o pe Sevil Shhaideh. Citind în această cheie discursul de marți al lui Liviu Dragnea, se poate afirma că acesta a oferit 24 de ore președintelui Iohannis pentru ca acesta să poată justifica respingerea lui Sevil Shhaideh într-un mod avantajos pentru președintele PSD.
- Pe termen mediu și lung existența unei majorități parlamentare solide PSD+ALDE este singurul element intangibil al scenei politice sau instituționale. Atâta timp cât unul sau amândouă din cele două partide nu trec prin frământări interne de amplitudine majoră, președintele României este „prizonier în Palatul Cotroceni”, putând fi suspendat și demis oricând dorește această majoritate.
- Singurul punct vulnerabil al PSD se află la conjunctura dintre opinia publică și lupta anti-corupție, voturile din legislatura 2016-2020 cu privire la încuviințarea cererilor DNA urmând să aibă o finalitate previzibilă (respingerea cererilor respective) și reacții la fel de previzibile din partea societății (manifestații stradale de amploare). Volatilitatea societății românești va crește, mijloacele instituționale de exprimare a opoziției față de PSD – președinția, opoziția parlamentară, etc. – urmând să fie pacificate sau lipsite de putere, cele neoficiale urmând în consecință să crească ca putere.
Vă mulțumesc,
Ionel Nițu |
|