OraNoua.ro
Publicat în 1 octombrie 2014, 20:00 / 312 elite & idei

Ionel Niţu: Campania electorală – un nou prilej să ne tăvălim în mocirla istoriei

Ionel Niţu: Campania electorală – un nou prilej să ne tăvălim în mocirla istoriei

Sursa: http://www.bursa.ro

*  Analistul consideră că interesul naţional şi obiectivele de securitate naţională sunt duse în derizoriu prin mascarada ofiţerului acoperit, că serviciile sunt folosite, fără voia lor, în jocul murdar politic
Două scenarii circulă zilele acestea pe scena politică, în preajma demarării campaniei prezidenţiale. Analistul independent Ionel Niţu susţine: „Sunt scenarii care ar putea arunca statul, clasa politică şi o parte a societăţii în aer. Este vorba despre ceea ce am denumit gambitul damei, însă altfel decât estimasem iniţial.
Primul scenariu constă în excluderea din campania electorală a lui Klaus Iohannis şi/sau a lui Victor Ponta din motive de legalitate/îndeplinire a criteriilor stabilite de legislaţie. Sau măcar descurajarea electoratelor fidele lor. Al doilea ar fi finalizarea alegerilor prezidenţiale, contestarea lor ulterioară, pe motive de neîndeplinire a cerinţelor legale, anularea şi reluarea procesului electoral în primăvară. Sau o combinaţie de mutări, jucată între cele două tururi.
Scopul primului scenariu ar fi ca Elena Udrea să intre în turul doi al alegerilor. Pentru cel de-al doilea, finalitatea este reluarea procesului privind alegerile prezidenţiale, cu cel puţin un candidat invalidat de justiţie, plus 2-3 luni câştigate pentru campania electorală, în condiţiile în care Traian Băsescu va pleca de la Cotroceni pe 22 decembrie. Pentru al treilea, cel combinativ, importantă este aducerea la negocieri a competitorilor”.
În opinia analistului Ionel Niţu, Traian Băsescu nu va pleca de la Cotroceni fără să-şi joace până la capăt toate cărţile. Va face tot posibilul ca să-şi susţină candidatul, respectiv pe Elena Udrea, să ajungă în turul al doilea. Alte scopuri ale preşedintelui ar fi, potrivit scenariilor de mai sus, să aleagă răul cel mai mic în turul al doilea, să-i aducă pe Klaus Iohannis şi pe Victor Ponta la masa verde a negocierilor sau să anuleze alegerile şi să le reia, în alt context politic, ca să crească şansele cadidatului preferat.
Ionel Niţu ne-a spus: „E o campanie electorală cu mult fum şi multe fumigene, unde domină propaganda şi populismul. Avem de-a face cu un joc pe tabla de şah însă cineva este evident că are mai multe piese. Politicienii sunt dezbinaţi, ţesătura socială e distrusă. Vorbim de o mocirlă politică într-o ţară sfâşiată. Acestea sunt cuvintele-cheie pentru cea mai ciudată, complexă şi (probabil) importantă (prin efectele sale) campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale din România ultimilor 25 de ani”.
Această campanie prezidenţială este plină de recorduri. Ionel Niţu spune: „Avem două femei candidat la preşedinţie, ceea ce este un record pentru ţara noastră, un ofiţer acoperit printre ceilalţi candidaţi – record european; altul acuzat de incompatibilitate, iar justiţia se supune unei solicitări de accelerare a procesului judiciar – record european; un candidat despre care nu se ştie mai nimic (Mirel Mircea Amariţei) – record euro-asiatic; unul care, cu o zi înainte, conducea un serviciu secret – record euro-atlantic; doi reprezintă comunitatea maghiară – record central-european; trei au candidat şi în 2009, însă niciunul nu a trecut în turul al doilea – record balcanic; unul dintre ei candidează consecutiv pentru a 5-a oară – record planetar.
În plus aproape toate categoriile de vârstă sunt reprezentate, de la 42 la 73 de ani – record asiatic. Mai adăugăm şi un pseudo-record pentru ţara noastră – 14 candidaţi, în 1996 au fost 16, iar la ultimele trei alegeri, de fiecare dată, fix 12.
Circa 7,5 milioane de români şi-au dat (teoretic) semnăturile pentru cei 14 candidaţi, ceea ce reprezintă circa 75% din numărul votanţilor din turul 1. Mă aştept ca unii candidaţi să nu ia nici măcar voturile celor care (teoretic) au semnat pentru ei – 200.000 semnături din 10 milioane participanţi (posibili) la turul 1 înseamnă că niciunul nu va lua sub 2%. Ceea ce ştim că nu e adevărat – sunt câţiva care nu vor lua peste 0,5%”.
Analistul consideră că „cel mai grav, însă, este că interesul naţional şi obiectivele de securitate naţională sunt duse în derizoriu prin mascarada ofiţerului acoperit, că serviciile sunt folosite, fără voia lor, în jocul murdar politic. Trist, păcat, efectele se vor vedea în timp, iar ele vor fi resimţite de România, de cetăţeni, de instituţiile statului”.
În opinia lui Ionel Niţu, România avea şansa să demonstreze că e un stat civilizat în această campanie: „Cred că a ratat această oportunitate. Prea multă mascaradă, atacuri, certuri; perdea de fum şi vânătoare de iepuri; şah şi gambitul damei; propagandă; populism; dezbinare; teamă; arestări; sfârsit de regim; trădări; răzgândiri; scandal şi nicio dezbatere serioasă – toate la un loc descriu cea mai lungă campanie electorală. Sper că vom putea reclădi din cioburi ceea ce, absolut iresponsabil, unii distrug, punând interesul personal/politic deasupra celui comun/national”.
Ionel Niţu conchide: „Dacă am avea răbdare să analizăm (după criterii definite şi indicatori măsurabili) evoluţia politică şi dezbaterea electorală, într-o perioadă când la frontierele ţării pândesc pericole, când separatismul şi extremismul sunt în creştere, când criza economică însă nu şi-a consumat toate efectele negative, probabil că România nu ar putea fi comparată cu niciuna din ţările europene, am ieşi din grila de analiză şi ne-ar trebui alte state/regiuni cu care să ne comparăm, probabil din America Latină”.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe