OraNoua.ro
Publicat în 24 septembrie 2014, 17:41 / 565 elite & idei

Ionel Nițu: Congresul „Cybersecurity în România”, susținut de CERT-RO și CYBERINT, va reuni la Sibiu 80 de speakeri din 29 de țări

Ionel Nițu: Congresul „Cybersecurity în România”, susținut de CERT-RO și CYBERINT, va reuni la Sibiu 80 de speakeri din 29 de țări

Congresul „Cybersecurity în România”, eveniment programat pentru 2 și 3 octombrie la Sibiu, sub egida Ambasadei Elveției la București, își propune ca principal mesaj creșterea nivelului de conștientizare în rândul publicului din România a problematicii din domeniul securității cibernetice, potrivit lui Laurent Chrzanovski, reprezentant al Swiss Webacademy, principalul organizator al reuniunii.

„Este un eveniment macroregional unde sunt reprezentanți din 29 de țări și toți reprezentanții din statele vecine României sunt prezenți. Avem în jur de 80 de speakeri de vârf.

Această conferință, care se află la a doua ediție, este singura formă de dialog public-privat neutră și nonmarketing din România. Dorim să instaurăm, cum există în mai multe țări europene (…), un loc unde antreprenori, furnizori de soluții de securitate IT și statul român pot să dialogheze, să dezbată împreună o serie de probleme, cu posibilitatea unor soluții”, a declarat Chrzanovski într-o conferință de presă susținută marți la Ambasada Confederației Elvețiene în România.

El a adăugat că, din păcate, în România se manifestă niște contraste în acest domeniu.

„Este unul dintre tigrii din Europa la nivel IT, estimările de creștere în domeniul IT până-n 2020 fiind de 450%, numai Polonia poate să rivalizeze. În schimb, avem cei mai prost pregătiți patroni de firme și patronii de firme nu investesc în IT și cei care investesc investesc greșit, își iau mai întâi un IT security officer, și nu făcând o disciplină de resurse umane”, a susținut Chrzanovski.

Potrivit acestuia, la congres va exista și o zi de sensibilizare a patronilor care dețin infrastructuri IT în ideea de a-i face să înțeleagă mai bine rolul și importanța unei strategii de securitate cibernetică.

La rândul său, Augustin Jianu, director general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), aflat sub autoritatea Ministerului pentru Societatea Informațională, a declarat că instituția pe care o reprezintă a acceptat să devină partener al evenimentului după ce, în 2013, a fost prezentă ca invitat.

„În acest an ne-am alăturat în calitate de parteneri acestui efort și considerăm că este extrem de important pentru instituțiile publice să intre în dialog cu mediul privat și să folosească cunoștințele pe care mediul privat le poate oferi, inclusiv mediul academic, pentru a spori sau crește calitatea mediului de securitate cibernetică din România. Există un deficit legislativ în această zonă, care nouă ne limitează acțiunea.

Legea securității cibernetice, din ce știu eu, aștepată avizul Comisiei IT din Camera Deputaților. Noi ne-am dori să putem să avem o asemenea lege, pentru că una dintre prevederi, spre exemplu, este aceea că furnizorii de servicii de internet au obligația de a-și înștiința utilizatorii finali, clienții, dacă aceștia sunt infectați (informatic — n.r.). (…) Ca să rezum, sunt două aspecte pe care trebuie să le avem în vedere și noi, CERT, le avem în vedere.

Pe de-o parte, este creșterea nivelului de conștientizare în rândul publicului din România cu privire la aceste probleme și, pe de altă parte, îmbunătățirea cadrului legislativ. Și eu cred că prin această conferință putem să ne ocupăm, cel puțin de prima, creșterea gradului de conștientizare”, a afirmat Jianu.

El a punctat că prin Legea securității cibernetice nu se urmărește un control al datelor personale.

„Cred că e cazul să punem punctul pe i, să spunem că nimeni din România nu are nici interesul să se uite în datele personale ale oamenilor, nici capacitatea efectivă de procesare, să facă ceva cu ele.

Noi vorbim aici despre loguri, despre loguri de acces, de la sistemul de operare, de la firewall, lucruri pe care noi să le putem înțelege, cum a fost penetrat sistemul, ce au vrut să ia de acolo și de ce și să încercăm să-l ajutăm pe omul acela, fie el cetățean, companie sau instituție, să rezolve problema. Aceasta este misiunea noastră. Nu facem altceva. Oamenii trebuie să înțeleagă”, a subliniat directorul CERT-RO.

Șeful Centrului Național CYBERINT din cadrul SRI, Florin Cosmoiu, a declarat că Serviciul Român de Informații susține conferința de la Sibiu, având în vedere obiectivul propus, acela de a crește cultura de securitate la nivelul României, dar și prin prisma acelor principii pe care și le-a asumat, principiul neutralității tehnologice și susținerea ideii de securitate, fără a susține absolut nicio tehnologie sau a le susține în măsură egală pe absolut toate.

El a aminitit, în context, că în 2013 Guvernul a adoptat Strategia de Securitate Cibernetică a României, document care prevede o serie de măsuri organizatorice și crearea unei arhitecturi de instituții ale statului român care să susțină procesul de securitate cibernetică.

„Una dintre prevederile Strategiei, după cum știți, a fost și aceea de realizare a Legii securității cibernetice a României. Aceasta a fost adoptată în luna aprilie de Guvernul României și transmisă spre deliberare în Parlament. Din păcate, s-au creat o serie de dezbateri colaterale, nu pe problemele de fond, nu s-a căutat o înțelegere a esenței legii și obiectivelor acestei legi, ci s-a insistat pe o temă colaterală, care, de fapt, nu are nicio susținere în realitate. (…)

Avem nevoie de o lege a securității cibernetice (…), pentru că suntem extrem de vulnerabili în protejarea infrastructurilor cibernetice care susțin diverse procese, diverse domenii ale societății românești. (…) Pe lângă faptul că legea va crea o arhitectură organizatorică, va crea și o serie de obligații responsabililor, conducătorilor instituțiilor care dețin infrastructuri cibernetice, astfel încât să putem avea o siguranță că putem proteja datele care sunt stocate și prelucrate pe diversele sisteme informatice”, a explicat Florin Cosmoiu.

Organizat în partenariat cu International Telecommunication Union (ITU, ONU-Geneva), Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și sub egida Ambasadei Elveției în România, „Cybersecurity in Romania” este conceput ca o platformă de dialog public-privat, la nivel regional — central european—, în domeniul cyber și are ca scop conturarea unei perspective macroregionale a ceea ce reprezintă cea mai mare provocare a momentului — securitatea cibernetică.

Ionel Nitu, Executive Director, Intergraph Computer Services, este unul dintre speakerii principali ai evenimentului. Detalii despre agenda si teme:

Congress Program

1 October, Pre-congress program (optional)

“Learn basics of the cyberworld you’re living in.” –  Intensive basic courses for entrepreneurs in IT security awareness and strategy, with attendance diploma.

09:00 – 10:30 Theme 1 : Using Business Intelligence & Integrate the Cyber Security.
10:45 – 13:00 Theme 2 : Cyber Security Awareness for non-technical decision makers.
13:00 – 14:30 Good food for brain during good food for body ! – discussion lunch.
14:30 – 15:15 Theme 3 : Cyberdefense basics for Business.
15:30 – 17:00 Theme 4 : The Law can protect you, but you must protect yourself before
17:15 – 18:45 Theme 5 : Unavoidable basic tools : e-Signature, Antiviruses, Firewalls, CyberArchitecture, Penetretion Testings
20:00 WELCOME DINNER (optional): Hilton Hotel (Camara Boierului Restaurant)

2 October, 1st day of the conference

8:00 REGISTRATION: Astra Library, Gala Hall
9:00 OPENING OF THE CONGRESS
9:35 ALLOCUTIONS
10:05 KEY SPEECHES (1)
11:05 Coffee Break
11:30 KEY SPEECHES (2)
13:30 Lunch: Golden Tulip Hotel, Panoramic Restaurant
15:00 PARALLEL WORKSHOP 1 : Law and law enforcement in the field of cybersecurity
15:00 PARALLEL WORKSHOP 2 : Investigation & Forensics
16:30 Coffee Break
16:45 – 18:00 PARALLEL WORKSHOP 1 : Law and law enforcement in the field of cybersecurity
16:45 – 18:00 PARALLEL WORKSHOP 2 : Investigation & Forensics
20:00 OFFICIAL GALA DINNER: Hotel Imparatul Romanilor, Restaurant

3 October, 2nd day of the conference

09:00 PARALLEL WORKSHOP 3 : eGovernment, CERTS and public-private standards
09:00 PARALLEL WORKSHOP 4 : Mobile & Cloud security
11:00 Coffee Break
11:30 PARALLEL WORKSHOP 3 : eGovernment, CERTS and public-private standards
11:30 PARALLEL WORKSHOP 4 : Mobile & Cloud security
13:00 Lunch
14:30 PANEL SESSION : Workshop conclusions by the workshop moderators
16:00 Coffee Break
16:30 PANEL SESSION : Conclusions
20:00 NETWORKING FAREWELL DINNER (optional): Hermania Restaurant
Networking farewell dinner
 
Sursa: https://cybersecurity-romania.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

PoliticTheodor Paleologu: Devotio moderna | Eu cu cine gândesc? | Podcast cu Răzvan Ioan | EP 86

EconomieCorina Murafa: Ne-am chinuit capetele în secțiunea de Agricultură și Mediu din Comitetul Economic și Social European cu dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale, cu o tranziție justă în sistemele agro-alimentare și cu promovarea agriculturii ecologice

ExternAndrei Caramitru: Cei care speră ca vreodată Rusia să fie democratică sau sa avanseze economic sunt duși cu capul

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteAndrei Stoian: I had the pleasure of participating in the Romania – The Republic of Moldova Business Forum

EditorialAlexandru Grumaz: Cum va răspunde Iranul la lovitura Israelului de la Damasc

CulturaCristina Popescu: Astronomie. EvenimenteClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe