OraNoua.ro
Publicat în 30 aprilie 2014, 15:41 / 399 elite & idei

Ionel Niţu: „Nominalizarea lui Morar – angajament în lupta anticorupţie sau politizare a justiţiei?

Ionel Niţu: „Nominalizarea lui Morar – angajament în lupta anticorupţie sau politizare a justiţiei?

de Ionel Nițu

*  Fostul şef DNA – portretul robot al viitorului preşedinte al României
*  Băsescu: „Stânga nu poate bate dreapta unită”
Daniel Morar, fost şef la DNA şi, în prezent, judecător la Curtea Constituţională, se încadrează, în opinia lui Traian Băsescu, în portretul viitorului preşedinte al României. Analistul Ionel Niţu spune că mesajul lui Traian Băsescu despre Daniel Morar face parte din strategia şefului statului şi a Mişcării Populare (PMP) legată de acapararea temelor privind justiţia şi a ideologiei luptei anticorupţie.
Ionel Niţu consideră nominalizarea lui Morar nerealizabilă.
„Traian Băsescu ştie că acesta nu este un candidat real, dar, vorbind despre el ca despre un candidat favorit – arată cât de dragi îi sunt instituţiile de forţă şi lupta anticorupţie”, este de părere analistul, care adaugă: „Din păcate, în curând, o să ne arate – prin astfel de simpatii manifestate explicit – şi cât de politizată poate fi considerată justiţia”.
„Important de precizat este că nominalizarea lui Daniel Morar a făcut-o cineva care i-a adresat o întrebare şefului statului. Adică, nu Traian Băsescu l-a nominalizat pe fostul şef al DNA, ci doar şi-a exprimat opinia favorabilă unei astfel de variante. Sunt convins că, dacă ar fi fost întrebat despre o prezumtivă candidatură a Codruţei Kovesi, ar fi răspuns la fel. De ce? Pentru că face parte din viziunea pe care Traian Băsescu vrea să o proiecteze asupra ţării. Şi aici mă refer la ceea am denumit generic militarizarea României. Mesajele sale politice sunt cele specifice unui stat slab, încolţit, în stare de asediu, în care doar unele instituţii îşi fac treaba (evident cele din coordonarea sau subordinea lui) şi care nu are nicio şansă fără ca directorul SIE sau SRI să fie prim-ministru, fără ca, iată, un fost procuror-şef să fie ales preşedinte”.
Mai mult, Ionel Niţu apreciază că Daniel Morar nu poate avea un profil de prezidenţiabil, întrucât nu are experienţă politică şi, în afară de munca de procuror, nu se pricepe la altceva, în condiţiile în care o astfel de funcţie înaltă presupune şi alte competenţe profesionale.
Analistul adaugă că fostul şef al DNA nu are notorietate suficientă în rândul publicului, deşi ar putea să stea foarte bine la capitolul încredere. Domnia sa declară: „Ca să treci de turul 1, ai nevoie de infrastructura unui partid sau a unei alianţe puternice. PMP (Mişcarea Populară) nu poate susţine de unul singur un candidat care să ajungă în turul al doilea. Poate doar dacă se aliază cu ceilalţi mici din zona de dreapta (FC, NR, PER, PNTCD).
În momentul de faţă, doar PSD şi PNL ar putea face acest lucru. Dacă PNL se aliază cu PDL (absolut previzibil de altfel) – aceste două conglomerate – noua Alianţă DA şi Alianţa PSD-PC-UNPR – vor da candidaţii pentru turul al doilea.
Dacă PNL s-ar alia cu PMP, ar exista o şansă, însă mă îndoiesc că liderii PNL Crin Antonescu şi Klaus Iohannis se vor da la o parte ca să-i facă loc lui Daniel Morar. Elena Udrea şi Eugen Tomac – da, ei s-ar da la o parte”.
Traian Băsescu a mai menţionat ieri că premierul Victor Ponta nu are nicio şansă să ajungă preşedintele României, pentru că stânga, singură, nu va putea bate dreapta, dacă dreapta este destul de înţeleaptă să se unească.
Ionel Niţu este de părere că declaraţiile de ieri ale lui Traian Băsescu nu sunt corecte până la capăt, pentru că nu face trimitere la forţa unui tandem. Afirmaţiile şefului statului arată incertitudinea şi grija sa şi a apropiaţilor săi privind modul în care se va rearanja dreapta după alegerile europarlamentare.
Domnia sa a adăugat: „Teama lui Traian Băsescu pentru momentul de după terminarea mandatului îl face să-l atace frontal şi dur pe Victor Ponta, pentru că ştie că este cel mai viabil candidat, şi să lanseze tot felul de candidaturi/simpatii – ca mesaje de regrupare a dreptei. Numai în ultimele 2 săptămâni a nominalizat 5-6 posibili candidaţi ai dreptei. Ba chiar s-a declarat în favoarea unei anumite candidaturi a stângii, evident însă că nu a fost vorba de premier. Uităm, însă, că la actuala fărâmiţare a dreptei a contribuit chiar el, iar acum, chipurile, îi duce grija. De fapt, Traian Băsescu se îngrijeşte doar de influenţarea succesorului domniei sale, evident din partea aşa-zisei drepte şi de consolidarea propriului său vehicul politic, adică PMP. Păi când vorbeşte de dreapta, de unde ştie că Daniel Morar împărtăşeşte opinii specifice dreptei? Şi ăsta e doar un aspect. Nu neg faptul că preferinţa lui Traian Băsescu va conta, dar va conta şi ce vrea Victor Ponta şi PSD, care are totuşi un bazin electoral de circa 40%. Şi, evident, contează şi ce vrem noi.
În acest moment, preşedintele ţării se comportă ca lider al opoziţiei, deşi este şeful statului; e o dedublare care se pare că i se potriveşte; se descurcă bine în această ipostază. Oricum, apropo de candidatura absolut ipotetică a lui Daniel Morar, cum chiar preşedintele a zis: una e ce vrea domnia sa şi alta e ceea ce vor cetăţenii”.
* „Nu-l aduceţi la Palatul Cotroceni pe Victor Ponta, un om dependent de baroni”
Lupta anticorupţie şi crearea de locuri de muncă pentru tineri sunt, în opinia preşedintelui, două teme fundamentale pentru ceea ce urmează să se întâmple în România în perioada următoare. Traian Băsescu a declarat: „Victor Ponta nu va putea vorbi credibil de două lucruri fundamentale, în care cel puţin unul este extrem de important pentru România. Nu va putea vorbi credibil de lupta anticorupţie, pentru că el este apărătorul mafiilor locale şi al baronetului, şi nu va putea vorbi credibil de crearea de locuri de muncă pentru tineri”.
România are 5 miliarde de euro alocaţi de Uniunea Europeană pentru crearea de locuri de muncă şi 450 milioane de euro pentru IMM-uri.
Şeful statului consideră că locurile de muncă au scăzut de când premierul Victor Ponta a venit la putere, iar creşterea economică este bazată pe investiţii făcute cu mult timp înainte.
Traian Băsescu le-a mai transmis ieri cetăţenilor să nu-l aducă la Palatul Cotroceni pe liderul PSD, Victor Ponta, susţinând, potrivit Agerpres, că acesta este dependent de baroni: „Eu le spun românilor ca mesaj: «Nu aduceţi la Palatul Cotroceni un om care este dependent de baroni», pentru că se va baroniza ţara şi nimeni nu va mai putea să lupte împotriva lor. (…) Nu am nicio reţinere să spun Victor Ponta. El spune «vreau schimbarea!». Ce vrei să schimbi, Ponta? Faptul că a început să meargă justiţia? Vrei să schimbi ANI? Vrei să schimbi Codul Muncii? Vrei să schimbi legea educaţiei? Vrei să schimbi modul cum s-au neutralizat politic SRI, SIE? Vrei să schimbi modul în care nu mai sunt controlate politic DNA şi DIICOT? Ce vrei să schimbi? Consolidează! Numai că un astfel de politician controlat de baroni şi care îi apără, nu spun poveşti, nu le-am inventat eu. Tot timpul mesajul lui Ponta este să plece preşedintele că pe urmă terminăm cu anchetele împotriva baronilor”.
El a apreciat că ar fi o greşeală fundamentală ca românii să-l voteze pentru Preşedinţie pe Victor Ponta: „Românii nu-şi dau seama ce pericol uriaş îi pândeşte să aducă la Cotroceni un om care într-un fel sau altul numeşte procurorii, judecătorii la ÎCCJ, controlează serviciile de securitate ale ţării. Este o greşeală fundamentală şi vor avea decizii pe care le va lua împins de baroni, şi nu împins de conştiinţa lui sau priorităţile lui”.
Preşedintele Băsescu a menţionat că Victor Ponta s-a decredibilizat în relaţia cu SUA odată cu „lovitura de stat”, iar în ultima vreme „apărând fără rezerve baronii”.

* Portretul robot al viitorului preşedinte al României, făcut de Traian Băsescu
„Trebuie să fie un om care deja a probat că a făcut ceva pentru ţara aceasta. Nu poţi să pui un începător care nu a lăsat nimic de pe urma lui în vârful statului. Trebuie să fie un politician care să aibă suficientă experienţă politică. Trebuie să fie un politician care nu a avut nimic în comun – a venit timpul – cu fostul regim, eu am învăţat democraţia. Hai să alegem unul care vine gata învăţat, crescut în democraţie. Nu spun neapărat să aibă 25 de ani, poate să fie la peste 40 de ani, undeva acolo, dar să nu fi trăit în societatea aceea care ne făcuse asistaţi şi dependenţi de stat, să fi trăit mai mult în perioada de după Revoluţie. Mi-ar plăcea să fie un om cu capacitate de negociere politică, nu ca mine din când în când, când am avut nevoie să formez guvernele, ci tot timpul. Tot timpul să poată negocia cu partidele de la Putere şi din Opoziţie pentru găsirea unor soluţii şi mi-ar mai plăcea să fie un politician care dacă a venit în politică cu un apartament să-l găsească candidatura pentru prezidenţiale cu un apartament, dacă a venit cu un Mercedes să fie cu Mercedes, dar să nu fi explodat bogăţia pe capul lui după ce a venit în politică”.

Sursa: www.bursa.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe