OraNoua.ro
Publicat în 13 august 2014, 18:41 / 318 elite & idei

Ionel Niţu: Posibile negocieri Ponta-Băsescu pentru noiembrie

Ionel Niţu: Posibile negocieri Ponta-Băsescu pentru noiembrie

de Ionel Niţu – BURSA 05.08.2014 www.bursa.ro

Dintre toţi indicatorii care pot avea influenţe majore asupra rezultatului alegerilor prezidenţiale, în turul al doilea cel mai relevant mi se pare cel legat de (in)existenţa unei înţelegeri politice între principalii actori: Băsescu şi Ponta.
* a) Scenariul 0 – tandemul Ponta-preşedinte, Băsescu-premier
Mulţi analişti vehiculează scenariul unei înţelegeri Ponta-Băsescu, unii avansând chiar varianta tandemului Ponta-preşedinte, Băsescu-premier.
Personal, nu cred în probabilitatea acestui tandem. Dimpotrivă, dacă Băsescu îşi va anunţa sprijinul pentru Ponta, efectul va fi contrar.
Un astfel de tandem ar avea similitudini (nedorite) cu „modelul rusesc” (veşnicul tandem Putin-Medvedev) şi i-ar decredibiliza pe amândoi în faţa propriilor structuri de partid. Liderii PSD (mai ales cei afectaţi de acţiunile justiţiei) sunt supăraţi pe Băsescu, iar dreapta s-ar simţi trădată.
Mai mult, conflictul şi antipatia dintre Ponta şi Băsescu par reale, nedisimulate, chiar viscerale.
O parte consistentă din electoratul pro-Ponta este fundamental anti-Băsescu şi ar putea fi descurajată să participe în turul al doilea. Aproape întreg electoratul lui Tăriceanu este anti-Băsescu.
Un anunţ de tandem cu Ponta făcut de Băsescu în ajunul turului doi ar avea efect dezastruos pentru prezidenţiabilul Ponta şi pentru tandemul care se anunţă drept cel mai previzibil (Ponta-preşedinte, Tăriceanu-premier).
Traian Băsescu ar putea să invoce o înţelegere secretă cu Victor Ponta, originată chiar în momentul semnării Pactului de coabitare, completată cu momentul desemnării Laurei Codruţa Kovesi la DNA şi, iată, chiar cu momentul prezidenţialelor.
Aşadar, scenariul 0 este mai degrabă un non-scenariu.
În plus, nu sunt convins că s-a produs o înţelegere (de orice fel) între Ponta şi Băsescu.
Prea multe semnale indică o anumită prudenţă/teamă a lui Ponta, care pare să fi lăsat deschisă portiţa unei renunţări la prezidenţiale. În acest sens, mă refer la candidatura lui Ponta – anunţată la Craiova şi care va fi validată la Congresul Naţional, care, cel mai probabil, se va ţine înainte de termenul limită de depunere a candidaturilor şi a listelor cu semnături (25 septembrie).
Mai mult, UNPR (şi nu PSD) strânge semnăturile pentru candidatura lui Ponta.
De ce ar renunţa? Doar dacă se va dovedi că ceea ce am denumit „Gambitul Damei” (http://www.bursa.ro/?s=politica&articol=240270) va fi jucat până la capăt de Băsescu (dacă se va ajunge la calea confruntării şi nu a negocierii între cei doi).
Într-un articol publicat în ziarul BURSA în 23 iunie, numit chiar „Gambitul Damei”, am spus că Traian Băsescu s-a decis să joace „gambitul damei” pe scena politică, cu ocazia alegerilor prezidenţiale. „Gambitul damei” presupune un set de mişcări la şah care au ca scop ocuparea centrului tablei, dezvoltarea armonioasă a pieselor, deschiderea damei pentru atac şi punerea la adăpost a regelui.
* b) Alte scenarii
Să mai adaugăm, în context electoral, alţi 3 indicatori: cel mai probabil candidatul ACL (noul PNL) va fi Iohannis (anunţul urmează să fie făcut pe 4-5 august); Băsescu îl susţine pe Cristian Diaconescu, iar Tăriceanu este susţinut de Ponta.
Aşadar, ce va fi? Confruntare sau înţelegere?
Cine are atu-ul?
Cred că o negociere între cei doi (între Ponta şi Băsescu) a existat sau, mai probabil, va exista, fie înainte de turul 1, fie, şi mai probabil, între cele două tururi.
Cu ce finalitate?
Depinde ce cărţi are fiecare de pus la masa negocierilor.
Or, este evident că acum Băsescu are mai multe mecanisme şi mult mai multe informaţii (să ne reamintim de episodul cu Geoană la spa la Vântu).
Însă şi Comisia Nana şi dosarul Bercea l-au adus pe Ponta într-un oarecare avantaj în perspectiva unor negocieri bilaterale.
3 SCENARII, în funcţie de relaţia Ponta-Băsescu
Eu cred că scenariile cu cel mai mare grad de probabilitate care se prefigurează în prezent sunt:
Scenariul 1 (confruntare directă)
Ponta candidează şi Băsescu acceptă, sperând ca Iohannis să-l înfrângă în turul doi.
Cum Băsescu nu poate să susţină oficial candidatul dreptei (pentru că i-ar face mai mult rău), mult mai previzibil este să păstreze muniţia grea pentru a-l lovi nimicitor pe Ponta între cele două tururi.
Scenariul 2 (dacă Băsescu are cărţi mai bune)
Ponta anunţă acum intenţia, dar se retrage pe parcurs din cursa prezidenţială, victimizându-se şi acordând suţinere uneia dintre „rezervele” pe care mereu le-a păstrat în stand by.
Asta va însemna (aşa cum eu cred) că „Gambitul Damei” îşi produce efectele. Negocierea între cei doi va fi legată de:
1) cine este cel mai bun pentru a fi preşedinte dintre candidaţii posibili/anunţaţi (calităţi morale, viziune etc.);
2) care este preţul pentru ca Ponta să nu fie nimicit politic (i se poate garanta păstrarea postului de şef al Executivului până în 2016 – ceea ce cred că e rezonabil pentru Ponta);
3) care sunt garanţiile că Băsescu nu va face obiectul unor acţiuni de vendeta (în justiţie).
Scenariul 3 (dacă Ponta are cărţi mai bune)
Ponta chiar candidează, iar Băsescu nu foloseşte muniţia grea (informaţii, stenograme etc.).
Asta presupune că, păstrând regulile jocului democratic, fiecare se va abţine în a utiliza informaţii compromiţătoare despre celălalt, urmând ca lui Băsescu să i se garanteze „liniştea” fie într-o organizaţie internaţională (tot mai puţin probabil), fie în cadrul politicii dâmboviţene (liderul PMP).
Cum am mai scris cu alt prilej, lui Băsescu îi convine, la urma urmei, ca Ponta să câştige – dacă şi electoratul îl va valida – cursa prezidenţială. Asta îi permite lui Băsescu să treacă în Opoziţie, unde – pe osatura PMP şi în condiţiile unui posibil eşec al noului PNL – va prelua leadershipul în perspectiva alegerilor locale şi legislative din 2016.
Dacă acest scenariu (destul de credibil în prezent) se va confirma, atunci viitorul preşedinte va fi Ponta şi, cel mai probabil, viitorul premier va fi Tăriceanu.
Un semnal că a avut loc sau urmează o negociere Ponta-Băsescu este schimbarea liniei de atac a lui Ponta, respectiv poziţiile publice cu trimitere la faptul că Iohannis este luat în calcul drept viitorul contracandidat:
– invocarea faptului că Antonescu ar fi fost cel mai dificil contracandidat pentru Ponta este o invitaţie-provocare adresată lui Antonescu de a candida. Ponta ştie că doar acesta (nu Macovei, Ghişe sau Cataramă) are potenţialul de a rupe cel mai mult din bazinul electoral al PNL(+PDL);
– aducerea pe agendă (chiar la Conferinţa Naţională de la Craiova) a temelor legate de orginea etnică şi religie, cu trimitere evidentă la Iohannis.
Anterior, Ponta îşi redescoperise originile albanezo-italiene.
Toate acestea pot fi interpretate drept semne că se teme nu de Băsescu (comunicarea anti-Băsescu va fi păstrată doar pentru că ştie cum e construit propriul bazin electoral, care trebuie menţinut captiv), ci de Iohannis.
Asta presupune că ACUM pare mult mai plauzibil scenariul 3: s-a produs sau urmează să se producă o negociere Ponta-Băsescu, în turul doi vom avea o înfruntare Ponta-Iohannis, viitorul preşedinte al României va fi Ponta, iar viitorul premier va fi Tăriceanu.
În niciun caz ACUM nu e posibilă varianta Ponta-preşedinte, Băsescu-premier.
Însă viitorul ne va rezerva cu certitudine şi surprize. De la începutul anului până acum am avut deja parte de multe schimbări. Ar fi plictisitor să credem că nu se vor mai produce…
Iar semnele (in)existenţei unor negocieri Ponta-Băsescu şi cu ce finalitate nu vor întârzia să apară. Trebuie doar să le observăm din timp şi să le interpretăm corect.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe