OraNoua.ro
Publicat în 20 august 2014, 16:39 / 304 elite & idei

Ionel Nitu: Scenarii pentru prezidentiale. Daca evolutiile vor fi previzibile (liniare), atunci Ponta va fi presedinte, iar Tariceanu premier

Ionel Nitu: Scenarii pentru prezidentiale. Daca evolutiile vor fi previzibile (liniare), atunci Ponta va fi presedinte, iar Tariceanu premier

de Ionel Nitu

In urma analizei sondajelor de opinie publicate in ultimele doua luni si a stirilor politice, pot fi evidentiate cateva aspecte relevante:

Surse de (in)certitudine

▪ Pe stanga, lucrurile sunt destul de clare. Singurii care pot complica ecuatia de putere sunt Geoana si Oprescu. Absenta lui Geoana de la Consiliul National din 29 iulie si recentele sale declaratii indica o anumita nervozitate. O neliniste poate fi identificata si la Oprescu, care a acuzat greselile de constructie bugetara la PMB (500 milioane lei). Ambii erau considerati “rezervele” lui Ponta pana nu demult, insa lansarea oficiala a candidaturii presedintelui PSD i-a scos din joc (deocamdata).

Candidatura lui Ponta – anuntata la Craiova – va fi validata la Congresul National care, cel mai probabil, se va tine inainte de termenul limita de depunere a candidaturilor si a listelor cu semnaturi (25 septembrie). Asta inseamna ca, desi in procent de 90% candideaza, Ponta a vrut sa lase o portita pentru o eventuala renuntare. Este relevant, din aceasta perspectiva, faptul ca UNPR (si nu PSD) strange semnaturile pentru candidatura lui Ponta.

De ce ar renunta? Doar daca se va dovedi ca ceea ce am denumit “Gambitul Damei” va fi jucat pana la capat de Basescu (daca se va ajunge la calea confruntarii si nu a negocierii intre cei doi).

Strategia “perdeaua de fum” a PSD l-a adus pe Ponta in postura de neevitat de a candida. Orice alta optiune (desemnarea altui candidat, pierderea prezidentialelor in favoarea dreptei) ducandu-l la un joc de tip win-lose. Acum stanga este intr-un joc de tip “lup singuratic”, singurul „ajutor” fiind asteptat din partea lui Tariceanu sau a unor alte candidaturi cu rol complementar (D. Diaconescu, eventual Oprescu). Singurele optiuni (greu de digerat de partid), dar pe care le-a pastrat mereu (in eventualitatea renuntarii la prezidentiale), sunt Isarescu si Oprescu.

▪ Pe dreapta, lucrurile sunt mult mai neclare.

Basescu pariaza pe C. Diaconescu. C. Diaconescu spune ca, daca nu va intra in turul 2, nu va acorda voturile niciunuia dintre contracandidati. Anuntul nu este de natura sa incurajeze dreapta, mai ales ca se considera ca prezidentiabilul PMP ar putea juca rolul de “balama” pentru confruntarea din turul 2.

Macovei ar vrea sa candideze.

MRU nu a renuntat definitiv la candidatura la prezidentiale, pe care o considera “legata de vointa partidelor”.

Predoiu considera ca sondajele pentru desemnarea candidatului PNL-PDL ar trebui repetate (“este normal sa facem o masuratoare o data pe luna”).

Catarama si Ghise candideaza.

Melescanu se mai gandeste.

Antonescu este suparat si reprezinta potentialul distructiv cel mai mare la adresa unitatii – si asa fragile si incomplete – a dreptei. O eventuala candidatura a sa ar putea afecta major bazinul electoral al lui Iohannis.

Tariceanu e in crestere si va fi tot mai vizibil, motivat fiind de un posibil tandem cu Ponta.

De remarcat ca, desi 3 lideri ai dreptei se vor pozitiona, probabil, pe locurile 2-4, electoratul acestora nu este, cu exceptia celui pro-Iohannis, unul in intregime de dreapta. Atat C. Diaconescu, cat si Tariceanu au in structura electoratului propriu – potrivit sondajelor de opinie publicate recent – procente semnificative de electorat de stanga.

Exista, asadar, un electorat de stanga nemultumit de Ponta, tot asa cum exista electorat de dreapta nemultumit de Basescu sau care nu se identifica cu un singur candidat al dreptei.

Votul electoratului de dreapta este mult mai disipat decat al celui de stanga, chestiune care avantajeaza candidatul stangii.

Dreapta, daca se mai divizeaza, e clar defavorizata. Strategia “vanatoarea de iepuri” se poate dovedi perdanta, daca nu devine una de tip „Gulliver in tara piticilor”.

Turul 1

Daca Ponta candideaza, atunci va ocupa prima pozitie (in prezent fiind cotat intre 37% si 51%, in functie de casele de sondaj).

Daca Iohannis candideaza, are sanse foarte mari sa ajunga in turul 2.

Este neclar cine va ocupa locul 3: C Diaconescu sau CP Tariceanu.

In acest scenariu, e posibil sa avem un tur extrem de polarizat, cu (primii) doi candidati care sa cumuleze intre 65 si 80%.

Pe masura ce trece timpul, e tot mai putin probabil sa apara un candidat surpriza.

UDMR va fi scos de la guvernare de PSD, daca Iohannis se prefigureaza drept contracandidatul lui Ponta din turul 2.

Turul 2

▪ Ponta are prima sansa in fata oricarui contracandidat.

Sansele ca un candidat din afara noului PNL (ACL) sa-l invinga pe Ponta in turul doi sunt reduse. Ponta ar obtine intre 49% si 55% (in majoritatea sondajelor fiind cotat cu peste 53%).

▪ Cel mai probabil, o formula de tandem va fi anuntata intre cele doua tururi.

Tariceanu sau G.C. Maior ar putea fi variantele de premier, primul datorita voturilor pe care le poate oferi in turul final, iar al doilea, daca va fi nevoie de contracararea liniei de comunicare legata de coruptie. Voturile pro-Tariceanu sunt fundamental voturi anti-Basescu, pro-USL, deci, implicit, potential voturi pro-Ponta in turul 2.

▪ Pentru Ponta si PSD raman deschise (si viu disputate) discutiile legate de presedintia PSD, care vor fi transate probabil la primul congres al partidului din 2015.

Sursa: http://www.vot.ro

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe