OraNoua.ro
Publicat în 25 mai 2016, 16:22 / 206 elite & idei

Ionuț Dumitru: Efectul unor programe de pregătire profesională, extrem de slab din punct de vedere economic

Ionuț Dumitru: Efectul unor programe de pregătire profesională, extrem de slab din punct de vedere economic

Efectul unor programe de calificare profesională este extrem de slab din punct de vedere economic, a afirmat marți, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, la o conferință de specialitate.

„Vorbeam de calificarea aceea continuă pe parcursul vieții. Se pare că din acest punct de vedere programele POSDRU, de calificare profesională, au eșuat complet. Și știu foarte multe cazuri și s-au luat foarte mulți bani, mai ales de către aceia care au gestionat acele proiecte, iar efectul loc economic este extrem de slab. Să nu fim chiar negativiști și să spunem că este zero, dar efectul este extrem de slab. Îmi aduc aminte, îmi povestea tatăl meu, că au venit la țară la el unii care aveau un proiect POSDRU de recalificare profesională a femeilor de la țară. Iar cineva a venit la căminul cultural, le-a arătat un film și la sfârșit le-a spus că au făcut nu știu ce program de calculator. Cam așa s-au desfășurat lucrurile și sunt convins că nu este caz singular”, a afirmat Ionuț Dumitru.

Potrivit acestuia, programele de formare profesională sunt probabil puține și nu își ating scopul deși au avut foarte mulți bani la dispoziție. În schimb, cheltuielile pentru Educație sunt destul de scăzute, comparativ cu alte state din UE.

„Dacă punem pe grafic chletuielile cu educația, fie ca procent din PIB, fie ca procent din total cheltuieli bugetare, o să constatăm că România nu este nicăieri, suntem izolați complet. Ca procent din PIB avem cea mai mică alocare, 3% din PIB, iar următoarea țară este Italia, cu 4 și ceva la sută din PIB. Deci noi alocăm Educației cu mult mai mult de 1% din PIB mai puțin decât cel mai mic nivel din Europa. Suntem practic în afara Europei din punctul acesta de vedere”, a declarat Ionuț Dumitru.

Acesta a spus că, în ceea ce privește Educația, nu numai salariile profesorilor contează, ci și calitatea acestora.

„Știu foarte bine despre ce vorbesc. Tata este director de școală la țară de vreo 40 de ani și știu foarte bine cu ce probleme se confruntă. Calitatea profesorilor din mediul urban s-a degradat foarte mult, imaginați-vă că în mediul rural este catastrofal. Nu sunt cadre didactice calificate, sunt foarte mulți suplinitori. Cine stă pe 800 — 1.000 de lei salariu? Cineva care nu își găsește un loc de muncă alternativ”, precizat Ionuț Dumitru.

De asemenea, o altă problemă o constituie lipsa copiilor, numărul acestora fiind de o treime din câți erau înainte de 1990.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe