OraNoua.ro
Publicat în 27 februarie 2015, 17:56 / 250 elite & idei

Ionuț Dumitru: Proiectul de Cod fiscal propune stimuli puternici pe partea de cerere, apar dezechilibre

Ionuț Dumitru: Proiectul de Cod fiscal propune stimuli puternici pe partea de cerere, apar dezechilibre

România are nevoie mai degrabă de stimuli de relaxare fiscală pe parte de ofertă, prin reducerea CAS, nu de stimularea puternică a cererii prin tăierea TVA şi accizelor, care ar putea aduce noi dezechilibre în economie, afirmă preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
“Venim cu stimuli foarte puternici, vorbim de reducere de şase puncte procentuale de TVA în doi ani şi de 20% reduceri de accize, deci un stimul foarte puternic pe parte de cerere, fără a fi însoţit de stimuli pe parte de ofertă. Dacă ne uităm la estimările BNR legate de excesul de cerere vedem că, în condiţiile actuale, excesul acesta de cerere- care este de fapt deficit de cerere în prezent, deci, suntem cu creştere economică sub potenţial- se va închide probabil la sfârşit de 2016. Dacă noi venim în 2016 cu stimuli foarte puternici pe parte de cerere, fără stimuli pe parte de ofertă, care oricum se văd întârziat în economie, s-ar putea să avem o problemă, şi anume să constatăm că avem un exces de cerere care alimentează din nou dezechilibre în economie“, a declarat Dumitru marţi, la conferinţa organizată de cursdeguvernare.ro, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi industrie a României, Deloitte și BCR, pe tema aderării la zona euro.
Consiliul fiscal va emite o opinie asupra propunerii de modificare a Codului fiscal

Ionuț Dumitru spune că România a mai văzut “acest film”, în care a fost stimulată partea de cheltuieli înainte de criză, cu creşteri puternice ale salariilor şi pensiilor, care au creat un exces mare de cerere, fără stimuli serioşi pe parte de ofertă.
“Noi avem nevoie mai degrabă, în momentul de faţă, de stimuli pentru creştere economică potenţială. Or, la nivel de stimuli fiscali, are sens să ne gândim că reduceri de taxe indirecte creează creştere economică sănătoasă pe termen lung? Literatura de specialitate şi un studiu publicat de FMI în octombrie anul trecut arată că nu prea e adevărat, reducerile de taxe indirecte se văd mai degrabă pe cerere…”, a spus Ionuț Dumitru.
Președintele Consiliului fiscal a declarat că au existat doar discuţii “informale şi destul de succinte” ale instituției cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor pe baza proiectului noului Cod Fiscal.
Ionuț Dumitru a mai anunțat că va fi emisă, în perioada imediat următoare, o opinie a Consiliului fiscal pe marginea propunerii de modificare a Codului fiscal.
“Sunt foarte multe aspecte care trebuie lămurite. La prima citire, fără calcule foarte sofisticate, cred că efectele pozitive pe care se mizează sunt foarte optimiste. Dacă ne uităm la 2016, tot pachetul înseamnă o reducere a veniturilor bugetare de 16 miliarde lei, din care se mizează că circa 10 miliarde lei se reîntorc în taxe şi impozite tot în 2016- mi se pare mai mult decât optimist”, a menţionat preşedintele Consiliului fiscal.
O prioritate- cum vrem să arate țara peste 20 de ani?

Calculele care stau la baza măsurilor propuse de relaxare fiscală se bazează, spune Ionuț Dumitru, pe o creştere economică cu 1,7 puncte peste scenariul de bază, respectiv de 4,7%.
“Credeţi că poate fi realist ca România să crească la anul cu 5% fără să-şi creeze dezechilibre în economie? Mie nu prea mi se pare”, a mai spus Ionuț Dumitru.
El a arătat că, pentru aderarea la zona euro, economia românească trebuie să aibă un avans anual de 4%, în medie, în următorii ani.
“Trebuie să avem o dezbatere în care să vedem ce vrem să stimulăm, care sunt priorităţile în România, unde vrem să ajungem, cum vrem să arate ţara peste 15-20 de ani, dacă vrem să intrăm în zona euro. Trebuie să ne gândim cum stimulăm munca, consumul, sunt decizii foarte importante. Deschidem mult prea multe fronturi, în loc să ne concentrăm pe ce este prioritar. Pentru mine este stimularea muncii, iar prioritar ar trebui să fie reducerea CAS”, a afirmat Ionuț Dumitru.
Proiectul noului Cod Fiscal, prezentat miercurea trecută de Guvern, include, printre altele, reducerea, începând cu anul viitor, a TVA cu patru procentuale, de la 24% la 20%, nivelul TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe produse alimentare de bază urmând să scadă la 9%, reducerea, tot de anul viitor, a accizelor la carburanţi şi alcool, eliminarea impozitului pe construcţiile speciale şi a impozitului de 16% pe veniturile din dividende, precum şi reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 14% din ianuarie 2019.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe