Ionuț Dumitru: România poate participa la crearea regulilor în zona euro, dar trebuie să trimită oameni pregătiți

Regulile de aderare a României la zona euro trebuie bine gândite, iar țara noastră ar trebui să participe activ la masa discuțiilor, cu oameni pregătiți și care înțeleg fenomenul, nu cu europarlamentari care merg la Bruxelles ca în concediu, susține președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.
‘România are o singură variantă… să respecte regulile. În același timp, evident că regulile trebuie bine gândite. Putem participa la crearea regulilor, dar aici avem o problemă. Noi avem foarte puțini oameni care au participat la discuții la Parlamentul European, Comisia Europeană care să știe despre ce este vorba. Sunt foarte puțini oameni care înțeleg fenomenul și pot explica în fața europenilor care sunt argumentele pro și contra și care este poziția noastră. Noi trimitem oameni în Parlamentul European care merg acolo ca în concediu, pe bani foarte mulți, și care nu prea înțeleg de ce sunt acolo, de fapt pe cine reprezintă și ce se discută acolo”, a spus Ionuț Dumitru în cadrul conferinței ‘Zona Euro încotro?”, desfășurată la Banca Națională a României.
În opinia sa, România are nevoie de oameni care să participe activ, cu argumente, la masa deciziilor, ‘altfel, suntem ai nimănui”.
Dumitru a amintit și de faptul că țara noastră a semnat Compactul Fiscal /Compactul Fiscal European — parte a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în cadrul Uniunii economice și monetare, n.r./, dar sunt mulți oameni aflați în posturi cheie care nu înțeleg ce înseamnă acest pact.
De asemenea, președintele Consiliului Fiscal, a menționat că direcția formării Uniunii Monetare este una fără întoarcere. ‘A ne imagina un scenariu în care UE, zona euro, se destramă este un scenariu catastrofic, care poate conduce chiar la conflicte militare”, a spus Ionuț Dumitru.
Acesta a subliniat, în acest context, rolul liderilor din fiecare țară în a explica tuturor avantajele de a fi cetățean european.
La rândul său, economistul șef al BCR, Radu Crăciun, este de părere că România trebuie să fie bine pregătită în momentul în care intră în zona euro, pentru că altfel s-ar putea confrunta cu probleme de genul celor din Grecia.
‘O aderare pripită duce într-o fundătură. Ar trebui să fim foarte atenți ce ne dorim că s-ar putea să se întâmple”, a explicat Crăciun, care a adăugat că principala problemă în zona euro provine din diferențele culturale care, de cele mai multe ori, exacerbează dificultățile din Uniune.
‘Proiectul cetățean european este un proiect mort! Practic, orice studiu sociologic arată că, în momentul de față, mare parte a europenilor sunt germani, italieni…etc, foarte puțini dintre ei se consideră cetățeni europeni”, susține Crăciun.
Oficialul BCR consideră că politicienii au eșuat în a fi, de fapt, niște lideri în direcția unei integrări europene mai profunde și creării cetățeanului european. Mai mult, Crăciun crede că populația din țările membre este ultima care să își dorească o integrare mai profundă, mai ales că, încă de la început, proiectul a fost promovat și susținut de elitele economice și apoi de către politicieni.
Referitor la situația Greciei, Radu Crăciun susține că această țară este ținută captivă în zona euro, având în vedere că nu este acceptată o tăiere semnificativă a datoriei, care este absolut necesară.
În schimb, Ionuț Dumitru este de părere că o scoatere a Greciei din zona euro este de dorit, dacă se ia în considerare comportamentul liderilor acestei țări.
‘După mine, Grecia poate fi și un experiment. Dacă lucrurile stau cum stau în momentul de față și în viitorul apropiat, Grecia poate să fie scoasă din zona euro. Când ai o problemă foarte gravă, ai un tratament care, evident, poate să aibă și efecte secundare, dar dacă pacientul nu vrea să ia tratamentul nu ai cu cine să discuți și atunci drumurile se închid”, a precizat Dumitru.
Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Despre dimensiunea etică, dimensiunea centrată pe om, în tot ceea ce facem, de la AI la biotehnologie sau domeniile cuantic și spațial

PoliticRobert Lupițu: Pachetul fiscal-bugetar al guvernului Ciolacu, salutat de șefa Comisiei pentru afaceri economice din Parlamentul European: Sunt decizii fiscale și economice sănătoase

EconomieCristian Păun: Noul impozit de 2% pe CA pentru sectorul bancar, nedrept. Îi va afecta pe oamenii obișnuiți care iau credite ipotecare

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialMircea Geoană: Despre dimensiunea etică, dimensiunea centrată pe om, în tot ceea ce facem, de la AI la biotehnologie sau domeniile cuantic și spațial

EvenimenteFlaviu Predescu, moderator la Strada de C’Arte

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Europa în „reconstrucția” Uniunii în timp ce Grupul Wagner „subjugă” Africa!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe