OraNoua.ro
Publicat în 16 decembrie 2015, 14:13 / 165 elite & idei

Ionuț Dumitru: România va avea, în 2016, venituri bugetare de 30% din PIB, sub media europeană

Ionuț Dumitru: România va avea, în 2016, venituri bugetare de 30% din PIB, sub media europeană

Veniturile bugetare în România se vor situa, în 2016, undeva la peste 30% din produsul intern brut /PIB/, cu 15% sub media europeană, în timp ce 48% din taxa pe valoarea adăugată care ar trebui plătită nu se plătește, la ora actuală, a afirmat, joi, în cadrul Galei Comunicații Mobile, președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

‘Veniturile bugetare în România, anul viitor și în anii ce vor urma, după reducerile de taxe, vor fi de departe cele mai mici din Europa. Media europeană e undeva la 45% venituri, iar noi anul viitor vom avea undeva peste 30% din PIB, deci cu 15 puncte procentuale sub mediile europene. Putem cheltui mult mai eficient și trebuie să facem asta, putem colecta mai eficient taxele și impozitele și avem mult spațiu de manevră pentru a face asta, dar înainte de orice sunt bani foarte puțini colectați la buget. Gap-ul de TVA, adică diferența dintre ceea ce ar trebui să colectăm și ceea ce colectăm cu adevărat este extrem de mare, cel mai mare din Europa. Adică 48% din taxa pe valoare adăugată care ar trebui plătită nu se plătește în România’, a declarat Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal a menționat că România are cea mai mare economie neobservată din Europa, cu procentaje care se încadrează între 22% și 28% din PIB, în funcție de baza statistică.

‘Economia neobservată are un nivel încă foarte ridicat în România. O estimare a Institutului Național de Statistică plasează economia neobservată undeva la 22% din PIB. Estimări ale altor cercetători din literatură arată 28% din PIB față de alte state europene. România are cea mai mare a doua economie neobservată din Europa. În rândul țărilor din Europa Centrală și de Est clasamentul nostru e cam același, adică suntem a doua cea mai mare economie neobservată, după Bulgaria. Poziția noastră în clasament nu este una îmbucurătoare. Explicația ține de mai multe resorturi. În primul rând, povara taxelor și impozitelor pe muncă încă relativ ridicată. Deși au fost reduse contribuțiile la asigurările sociale anul trecut, povara este destul de mare. La un nivel al salariilor de până la 70% din salariul mediu, povara fiscală pe muncă este cea mai mare din rândul țărilor din Europa Centrală și de Est, apropiată de media europeană. Avem probleme serioase când discutăm în special de salariile mai mici decât media’, a subliniat Ionuț Dumitru.

Acesta a adăugat că la nivelul de calitate a instituțiilor, ‘chiar dacă România a făcut progrese importante în combaterea corupției, în ultimii ani, încă avem o poziționare slabă în materie de corupție sau alte componente ale guvernanței’.

‘În zona de e-Government, România are cea mai proastă clasare în Europa. Discutăm foarte mult și nu reușim să facem multe lucruri, iar aici putem avea de învățat din exemplul unor țări considerate exotice, precum Estonia. Important este să și dorim să facem lucrul acesta. De asemenea, avem o clasare destul de slabă și în materie de calitatea instituțiilor, fapt ce are un impact semnificativ asupra economiei neobservate’, a spus oficialul.

În ceea ce privește soluțiile ce trebuie aplicate pentru rezolvarea problemelor existente, Dumitru a amintit de proiectul pe care autoritățile din România l-au semnat cu Banca Mondială în 2013 și care are ca scop modernizarea administrației.

‘Soluția pentru toate aceste probleme există: un program cu Banca Mondială, pe care România l-a semnat în 2013, de modernizare a administrației locale și centrale. Unde suntem în acest proiect? S-a semnat în 2013 și ar urma să se finalizeze în 2019, iar până acum dintr-o sumă de 91 de milioane de dolari pe care o avem la dispoziție am tras doar 5 milioane. Din datele oficiale ale Băncii Mondiale reiese că la data de 30 noiembrie 2015 s-a tras doar 5,5% din suma pe care o avem la dispoziție, mult sub așteptări, dacă ne uităm pe grafic și vedem că trebuia să tragem 20 de milioane, până la în trimestrul IV din 2015. Evaluarea Băncii Mondiale referitor la progresul implementării acestui proiect este unul moderat nesatisfăcător, iar riscul de implementare este unul ridicat. Orice ar spune ANAF, care afirmă că sunt în grafic, Banca Mondială spune că nu suntem deloc în grafic și progresul este nesatisfăcător’, a atenționat Ionuț Dumitru.

Proiectele de lege privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 au fost adoptate miercuri adoptate de Guvern.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 231,1 miliarde lei, reprezentând 31% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt estimate la 252 de miliarde lei (33,8% din PIB), iar deficitul bugetar (cash) pe anul 2016 este estimat la 2,8% din PIB, ceea ce corespunde unui deficit ESA de 2,95% din PIB și unui deficit structural de 2,73% din PIB.

Reprezentanți ai autorităților, companii și jucători importanți din piața telecom din România participă, joi, la Gala Comunicații Mobile, eveniment ajuns la cea de-a 12-a ediție.

agerpres.ro

 

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe