Ionuţ Simion: Comoara de 1.200 de miliarde de dolari


de Ionuţ Simion
PwC a lansat de curând un studiu realizat la nivel global asupra felului în care economiile din grupul OECD valorifică potenţialul tinerilor cu vârste între 20 şi 24 de ani, ale cărui concluzii mi s-au părut remarcabile şi care, din punctul meu de vedere, prezintă interes şi pentru România, chiar dacă aceasta nu a fost inclusă în studiu.
Experţii PwC au calculat că, în ipoteza în care tinerii din toate economiile membre ale OECD ar ajunge la nivelul de angajare sau de înregistrare în sistemul de învăţământ profesional/academic al Germaniei, acest lucru ar genera o creştere economică echivalentă cu 1.200 de miliarde de dolari!!!
Practic, dacă am ști să valorificăm această resursă uriaşă de creativitate şi talent pe care o reprezintă tinerii, am putea să adaugăm o economie de dimensiunea Spaniei la nivel mondial.
Pentru unele ţări afectate de un nivel ridicat al şomajului în rândul tinerilor beneficiile ar fi enorme. Ajungerea la performanţele Germaniei ar adăuga aproape 9% la PIB-ul Turciei, 8% la cel al Italiei, şi 7,8% la cel al Greciei.
Cum ar arăta o economie mondială care ar înregistra astfel de rate de creştere? Cu siguranţă ar lăsa în urmă multe dintre incertitudinile actuale cu privire la economia globală. Dacă mai mulţi tineri ar avea locuri de muncă, nu am mai sta sub spectrul unei noi crize a datoriilor suverane în Zona Euro sau sub pericolul unei aterizări dure a economiilor emergente iar poate că unele dintre tensiunile geopolitice ar fi dezamorsate .
De ce spun că România trebuie să fie foarte atentă la concluziile acestui studiu? Pentru că în ţara noastră, conform datelor Eurostat, 24% dintre tinerii sub 25 de ani nu lucrează şi nici nu studiază sau urmează un program de calificare profesională. Adică stăm ceva mai slab decât media UE (22,2%) şi semnificativ sub nivelul atins de Germania (sub 8%).
Deşi vorbim de foarte multă vreme că trebuie să facem din educaţie una dintre priorităţile ţării, acesteia îi sunt alocate doar 2,8% din PIB, respectiv 8% din buget, faţă de o medie europeană de 5% din PIB, respectiv 10,3% din buget.
Scuza că suntem prea săraci să alocăm mai multe resurse nu este una acceptabilă deoarece continuând în acest ritm nu facem decât să perpetuăm decalajele de dezvoltare şi să rămânem la periferia economiilor dezvoltate.
Nu este suficient să aloci mai multe fonduri din surse publice pentru a rezolva situaţia educaţiei din România, ci trebuie o îmbunătăţire semnificativă a calităţii sistemului de învăţământ. Astfel, trebuie să creştem calitatea sistemului de învăţământ pentru toţi absolvenţii şi să-i pregătim pentru provocările economice şi tehnologice ale secolul XXI.
Sunt 3 idei din studiul PwC care ar putea contribui la valorificarea potenţialului tinerilor:
1. Înfiinţarea unei companii publice care să aibă drept obiectiv pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii sau antreprenoriat
Un exemplu de succes îl reprezintă înfiinţarea companiei „Careers and Enterprise” în Marea Britanie. Această companie independentă, finanţată iniţial din fonduri publice, este implicată în pregătirea tinerilor pentru a-i ajuta să-şi dezvolte viitoarele cariere sau iniţiative antreprenoriale.
2. Implicarea sectorului privat
Mediul de afaceri trebuie să joace un rol important în acest proces. Companiile trebuie să se implice în dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor absolvenţilor înainte ca aceştia să intre pe piaţa muncii. Astfel, se pot dezvolta programe de mentorat, de schimb de experienta in care angajaţii existenţi să fie încurajaţi să împărtăşească din experienţa lor celor din mediul academic, combinând astfel procesul de recrutare cu activitatea de responsabilitate socială.
3. Valorificarea diversităţii angajaţilor
Companiile trebuie să valorifice diversitatea propriilor angajaţi. Cel mai simplu exemplu este acela in care angajaţilor vârstnici să împărtăşească din experienţa şi cunoştinţele lor celor tineri, în vreme ce aceştia din urmă sa îi înveţe pe cei vârstnici noul limbaj al tehnologiei digitale, la care tânăra generaţie, născută în epoca Internetului, excelează.
Potrivit studiilor PwC, generaţia tânără – aşa numiţii Millennials – este caracterizată de accentul mai mare pus pe progresul în carieră, flexibilitatea programului şi a locului de muncă, oportunităţile de mobilitate internaţională. Ei îşi aleg angajatorii şi în funcţie de programele de responsabilitate socială ale acestora care se aliniază propriilor valori. De aceea, este vital pentru fiecare companie să-şi adapteze organizaţia pentru a atrage şi a păstra talentele tinere, aceasta fiind o caracteristică esenţială pentru companiile ce doresc să-şi menţină capacitatea de adaptare şi de inovare.
Trăim într-o lume în care automatizarea pune sub semnul întrebării multe slujbe. După cum calculatoarele au eliminat dactilografele, iar telefoanele mobile au eliminat telefonistele, tot aşa s-ar putea ca, într-un viitor nu tocmai îndepărtat, maşinile fără şofer să elimine profesii precum cea de taximetrist.
Trebuie să valorificăm această uriaşă resursă de creativitate şi de talent pe care o reprezintă tinerii din România. Şi spun asta în cunoştinţă de cauză. Media de vârstă a angajaţilor PwC România este în jur de 30 de ani, iar în cadrul firmei ştiu foarte mulţi tineri excepţionali, care sunt performanţi nu doar în România, dar şi pe plan internaţional. Ei sunt motivul pentru care eu sunt foarte optimist cu privire la viitorul României, atâta timp cât le oferim cel mai bun cadru ca să-şi valorifice acest potenţial.
Ultima ora:

ObservatorDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

PoliticMarco Badea: Profilul celor mai importanți candidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni

EconomieTănase Stamule: România vrea nu vrea va trece în următorii ani printr-o schimbare profundă

ExternTiberiu Andrioaiei: Echilibrul regional în Balcani presupune și efortul armonizării legislațiilor sectoriale

SocialDaniel David: Agresivitatea în public trebuie refuzată pur și simplu din jurul tău, chiar dacă „lovește în ceva care și pe tine te deranjează”, fiindcă „se va întoarce și împotriva ta”. Nu trebuie susținută în poziții de putere fiindcă este periculoasă

EvenimenteAndreea Negru: Armata și antreprenoriatul fac echipă pe frontul leadership

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul stelelor! (1)

CulturaAndrei Borțun – Alina Vîlcu – Omid Ghannadi – Design Stories – ROMANIAN DESIGN WEEK – S03-E03
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe