OraNoua.ro
Publicat în 4 noiembrie 2015, 14:08 / 281 elite & idei

Ionuț Vulpescu: Ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm a încălca dorința Reginei Maria

Ionuț Vulpescu: Ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm a încălca dorința Reginei Maria

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, consideră că ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm a încălca dorința Reginei Maria, a cărei inimă, deși nu a mai putut fi depusă la Balcic, va odihni la Pelișor, un loc demn de o asemenea onoare.

„Ar fi fost un gest lipsit de pietate să continuăm a încălca dorința Reginei Maria. Realitatea ne pune în imposibilitatea de a-i împlini dorința — că inima să se odihnească la Balcic, însă Complexul Muzeal Peleș, acolo unde Regina Reîntregirii a clădit al doilea castel al inimii sale. Pelișorul este un loc demn de o asemenea onoare. E un gest de recunoștință față de această personalitate a istoriei României”, a declarat ministrul Ionuț Vulpescu, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmis marți AGERPRES.

Vulpescu a participat, marți, la ceremonia prin care caseta cu inima Reginei Maria a fost transferată de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), la Castelul Pelișor, unde va fi depusă în Salonul de Aur, pe un soclu plasat în spatele canapelei unde regina a trecut la cele veșnice.

Pe 23 septembrie 2015, Executivul a decis, printr-o Hotărâre de Guvern inițiată de Ministerul Culturii, ca inima Reginei Maria să fie transferată de la MNIR la Castelul Pelișor, acolo unde a bătut pentru ultima dată.

Potrivit testamentului Reginei, inima să ar fi trebuit să se odihnească în capela special destinată acestui scop de la reședința regală din Balcic, acolo unde a fost depusă în 1938. Pe 8 septembrie 1940, după ce România a cedat Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria a fost preluată de administratorul Castelului Bran și a fost adusă în țară și depusă în biserica din lemn a castelului, iar în 1941 a fost așezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului. În 1968, regimul comunist a mutat caseta în casa de bani a muzeului Bran, pentru ca în martie 1971 să fie adusă în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, se mai arată în comunicatul citat.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe