OraNoua.ro
Publicat în 5 august 2015, 19:26 / 414 elite & idei

Ionuț Vulpescu: Avem nevoie de o uniune culturală, ca fundament al construcției europene

Ionuț Vulpescu: Avem nevoie de o uniune culturală, ca fundament al construcției europene

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, care a participat la Conferința Internațională a Miniștrilor Culturii – EXPO MILANO 2015, consideră că avem nevoie de o „uniune culturală”, ca fundament al construcției europene, care să o completeze pe cea politică, economică și vamală.

„Avem o uniune politică, o uniune economică, o uniune vamală, dar am uitat de uniunea culturală, ca fundament al construcției europene. Or, primul lucru care ne unește și ne permite să putem dialoga este, evident, cultura. Vrem să construim identitatea europeană a cetățenilor aparținând națiunilor membre ale UE, dar am refuzat să facem din „Odă bucuriei” imnul Uniunii. Ni se pare că deficitul structural de 1% din PIB îi face să viseze pe europeni, și să fie mândri de identitatea lor”, a afirmat Vulpescu în discursul rostit în cadrul conferinței.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii transmis luni AGERPRES, oficialul român a atras atenția asupra pericolelor care amenință patrimoniul cultural al umanității.

„Lumea în care trăim este marcată de tot mai multe confruntări și conflicte. Se spune că, atunci când armele vorbesc, muzele tac. Nu suntem acolo, dar când vorbesc și armele, și muzele, riscăm să nu mai putem distinge ce e bine și ce e rău în lumea noastră, iar cultura este în cel mai bun caz marginalizată, atunci când unii nu încearcă să facă din ea un câmp de luptă. Asta ne obligă să dăm toată atenția nevoii unei schimbări mai pronunțate de discurs în ceea ce privește politicile noastre publice în materie de cultură”, a spus el.

După ce a evocat stereotipurile care, izvorâte din necunoaștere, îngreunează dialogul dintre culturi, Ionuț Vulpescu a încheiat cu un semnal de alarmă la adresa de-culturalizării lumii contemporane.

„Declarația noastră ar putea să constituie și un semnal de alarmă la adresa lumii, cu privire la marginalizarea culturii în societatea contemporană. Trebuie să creăm culturii cadre mai favorabile de existență și să schimbăm educația culturală pe care o oferim astăzi. Sunt convins că vom reuși să ajungem la o masă critică aptă să răstoarne cursul negativ al evoluțiilor la care asistăm”, a mai spus ministrul Culturii.

Între 30 și 31 iulie, la Milano, în cadrul Expoziției Mondiale, a avut loc conferința „Cultura — un instrument de dialog între popoare”, la care au participat miniștrii de resort și delegați din 83 de țări participante la expoziție. Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a susținut o alocuțiune în plenul conferinței și a avut mai multe întrevederi, între care cu Matteo Renzi, premierul Italiei, și cu scriitorul și gânditorul Umberto Eco, mai informează sursa citată.

Ultima ora:

ObservatorCorina Murafa, la emisiunea „Banii Azi”

PoliticMarco Badea: Două cazuri care arată cât de importantă este Uniunea Europeană pentru democrațiile fragile care au făcut parte din URSS

EconomieRadu Burnete: Cât de mult a crescut România de când a intrat în UE. Ascensiunea economică e destul de serioasă

ExternRobert Lupițu: Miniștrii de externe ai României și Olandei au discutat, la București, despre sprijinul pentru Ucraina și consolidarea apărării NATO pe flancul estic

SocialCiprian Stănescu: Câștigătoarea celei de-a treia ediții a primit premiul de 2000 de euro oferit de Social Innovation Solutions

EvenimenteAndreea Negru: Conferința „Dezvoltare sustenabilă între trend și necesitate” va avea loc în data de 22 mai

EditorialAlexandru Grumaz: „Liniile roșii” ale Orientului Mijlociu au fost șterse!

CulturaCristina Popescu: Sărbătoarea florilor la Senatul RomânieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe