OraNoua.ro
Publicat în 12 ianuarie 2017, 16:34 / 276 elite & idei

Ionuț Vulpescu, despre Mario Soares: A fost unul dintre ultimii mari lideri ai stângii și ai ideii europene

Ionuț Vulpescu, despre Mario Soares: A fost unul dintre ultimii mari lideri ai stângii și ai ideii europene

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, deplânge moartea lui Mario Soares, subliniind că acesta a fost unul dintre ultimii mari lideri ai stângii și ai ideii europene, care a jucat un rol-cheie în tranziția Portugaliei către democrație.

„S-a stins din viață Mario Soares, fost președinte și premier al Portugaliei. Intelectual de stânga, Soares a fost cea mai importantă figură a politicii portugheze de după Revoluția Garoafelor Roșii, care a pus capăt, în 25 aprilie 1974, îndelungatei dictaturi inaugurate, în 1930, de Salazar și continuate, din 1968, de Marcello Caetano”, a scris Vulpescu, pe Facebook.

În opinia lui Vulpescu, „social-democrat modern, Mario Soares a jucat un rol-cheie în tranziția Portugaliei către democrație, care a fost mai dificilă decât revoluția în sine, încheiată în numai câteva ore”.

„Reorganizarea Centrului Democratic și Social, ca partid de centru-stânga, a permis Portugaliei să evite sirenele periculoase ale extremei stângi și să se instaleze ferm pe calea democratică, evoluând către Piața Comună, la care a aderat, împreună cu Spania, în 1986. Mario Soares a făcut parte, alături de Francois Mitterrand, Bettino Craxi, Andreas Papandreu și Felipe Gonzales, din acea elită social-democrată europeană care, pe fondul prăbușirii comunismului, a promovat integrarea europeană, ca soluție de dezvoltare pașnică și armonioasă a întregului continent”, apreciază ministrul.

El evidențiază sprijinul pe care liderul portughez l-a acordat României, afirmând că „ideea europeană are nevoie (…) de oameni politici cum a fost Mario Soares”.

„România, de asemenea, a avut în Mario Soares (ca și în ceilalți lideri social-democrați citați) un sprijin ferm și un susținător pe drumul aderării la Uniunea Europeană. Un adevărat prieten. Ne luăm rămas bun de la unul dintre ultimii mari lideri ai stângii și ai ideii europene, nu fără o anumită îngrijorare pe care ne-o transmite slăbiciunea și lipsa de viziune a liderilor actuali. Ideea europeană are nevoie, pentru a merge mai departe, de oameni politici cum a fost Mario Soares”, mai scrie Ionuț Vulpescu.

Fostul președinte al Portugaliei Mario Soares a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, a informat sâmbătă AFP, citându-l pe purtătorul de cuvânt al spitalului din Lisabona în care fostul șef de stat se afla internat din 13 decembrie 2016.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe