OraNoua.ro
Publicat în 3 iulie 2012, 18:38 / 517 elite & idei

Ionuț Vulpescu: Ghici cine nu vine la cină

Ionuț Vulpescu: Ghici cine nu vine la cină

Anul trecut, pe vremea când încă nu realizau cât de aproape este funia de par, liderii PD-L anunţau că vor organiza la Bucureşti Congresul PPE. Din întâmplare, congresul a avut loc în decembrie 2011, dar la Marsilia. Luaţi cu Sărbătorile de iarnă, românii n-au observat nepotrivirea între ce pretind pedeliştii că reprezintă în Europa şi ce reprezintă cu adevărat. Mai ales că, în stilul obişnuit, şefii PD-L s-au grăbit să anunţe că a fost o neînţelegere, iar Congresul PPE va avea loc cu siguranţă la Bucureşti, în 2012.

Între timp însă s-au schimbat multe în România. Sorin Frunzăverde, responsabil de relaţia cu PPE, a devenit membru PNL. Apoi, PD-L a pierdut puterea şi, într-o singură zi (10 iunie), a fost redus la 15%. Despre presupusul Congres al PPE la Bucureşti nu se mai aude nimic în media românească.

Doamna Monica Macovei, care încă n-a aflat că într-o democraţie oamenii sunt doar pedepsiţi pentru ceea ce fac, nu şi batjocoriţi, a declarat recent că prim-ministrul Victor Ponta se va duce la Consiliul European, dar nu va vorbi nimeni cu el. Declaraţia ar fi de luat în seamă dacă ar veni din partea unui om politic cu care stă cineva de vorbă la Bruxelles.

Doamna Macovei nu se întreabă, se pare, nici acum de ce nu a ajuns nici vicepreşedintă a Parlamentului European, nici preşedintă a Comisiei Juridice, nici vicepreşedintă a aceleiaşi comisii, nici şefă de grup parlamentar, ba nici chiar vicelider al grupului. Pe scurt, niciuna din funcţiile care, potrivit opticii PD-L de la Bucureşti, urmau să i se acorde nu i s-a acordat în cele din urmă.
Doamna Macovei uită, de asemenea, cum s-a stat de vorbă până acum cu preşedintele Băsescu în aproape orice împrejurare internaţională: cu spatele, făcându-se tot felul de semne care pot fi interpretate drept diplomatice numai în absenţa simţului realităţii şi mai ales deloc.

În consecuţia acestor tratamente, Congresul PPE din 2012 nu va avea loc la Bucureşti. La ora actuală, PPE, deşi deţine majoritatea în Parlamentul European şi Comisia Europeană, ca şi în cele mai multe ţări UE, este în mare pierdere de viteză. Dintre liderii lui tradiţionali a pierdut Franţa (unde „stânga” l-a zdrobit pe Sarkozy şi a obţinut apoi şi majoritatea absolută la parlamentare), Italia (unde Guvernul Monti este unul tehnic, iar tendinţa în sondaje este net favorabilă „stângii”), Spania (aflată, sub guvernarea populară, într-o criză fără precedent) şi Grecia (din motive pe care n-are sens să le mai enumăr). A mai rămas doar Germania, a cărei economie rezistă bine, al cărei cancelar, Angela Merkel, stă sus de tot în sondaje şi se bucură de autoritate internaţională şi a cărei relaţie privilegiată cu Federaţia Rusă îi asigură o marjă de manevră pe care n-o mai are nimeni în Europa.

Ei, bine, doamnei Merkel nu-i plac „colegii” de la Bucureşti. Pentru că, în orice vizită de stat, domnia sa semnează contracte comerciale de miliarde, a ţinut minte faza cu tainul lui Raffarin. S-a simţit insultată, apoi, de absenţa „şefului statului” de la ceremonia de decernare a Titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Motive pentru care acum doamna Merkel refuză să mai vină la Bucureşti. Iar domnul Martens, preşedintele PPE, înţelege foarte bine că un congres PPE fără liderul firesc al partidului nu are nicio noimă. În sfârşit, Antonio Lopez, secretarul general, după cele 15% la locale, nu mai are niciun argument spre a se bate, împotriva evidenţei, pentru PD-L. Absenţa desăvârşită a oricărui reprezentant relevant al PPE în timpul campaniei electorale probează faptul că PD-L împărtăşeşte şi în planul extern aceeaşi izolare ca şi şeful său.

De-aia nu va avea loc niciun Congres PPE la Bucureşti în 2012.

Editorial de Ionut Vulpescu, publicat in QMagazine

Ultima ora:

ObservatorAlexandra Dobre: Pe 10 decembrie, intre orele 10.00 – 16.00, in cadrul Bibliotecii Nationale te astept la Bazarul de Craciun

PoliticVictor Negrescu: Trebuie să ne asigurăm că Austria rămâne izolată și că alte state nu se vor opune aderării României la Schengen

EconomieAndrei Caramitru: Problema pensiilor si a forței de munca. Si de ce vom deveni in 20 de ani o țara daco-asiatică

ExternMarco Badea, despre summitul ONU pentru climă

SocialLigi Deca, despre rezultatele la testele PISA: Nu am înregistrat pierderi semnificative în performanţele elevilor

EvenimenteAlexandra Dobre: Pe 10 decembrie, intre orele 10.00 – 16.00, in cadrul Bibliotecii Nationale te astept la Bazarul de Craciun

EditorialCristian Grosu: Banalul dolar și conștiința europeană

CulturaDan Mircea Cipariu: Lectură publică la Liceul Teoretic Național din BucureștiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe