Adriana
Publicat în 27 martie 2013, 11:09 / 450 elite & idei

Ionut Vulpescu: Istoria se repetă, dar fără haz

Ionut Vulpescu: Istoria se repetă, dar fără haz
+ Cultura • + Observator

Ne-a enervat pe toţi campania dusă în media britanică împotriva românilor.

Nu pentru că ne-a înfăţișat ca pe niște barbari gata să invadeze pașnicele și civilizatele Insule Britanice, în căutare de ajutoare sociale. Și nici pentru că au arătat exclusiv ţigani, vorbind despre români. Ci pentru că am perceput imediat gratuitatea acestei campanii. Românii sunt folosiţi pe post de ţapi ispășitori, într-o măruntă chestiune internă: guvernul conservator dorește să reformeze sistemul de asigurări sociale și are nevoie, întrucât reforma va fi de un reacţionarism nemaivăzut în Europa, de un „bau-bau”, care să-l sperie pe contribuabilul britanic, ca acesta să înghită gălușca.

Campania britanică pleacă de la o premisă evident falsă: și anume, că ridicarea (obligatorie prin efectul legilor europene) restricţiilor de pe piaţa muncii, de la 1 ianuarie 2014, va aduce în Regatul Unit sute de mii de flămânzi români, în căutare de locuri de muncă. Nu mai există, însă, sute de mii de români dispuși să plece în Marea Britanie. Cei capabili sunt deja acolo, iar ceilalţi nu dispun nici de mijloacele, nici de pregătirea necesară spre a aplica pentru o slujbă. Nu în ultimul rând, atunci când aleg o destinaţie, emigranţii nu se orientează doar după posibilitatea de a găsi un loc de muncă. Regatul Unit este o destinaţie, din multe puncte de vedere, neplăcută pentru români: e prea departe, clima este insuportabilă, mâncarea este în general proastă, mediul social este rece și neprimitor. Românii au ales deja, după ridicarea restricţiilor de călătorie din 2002, alte destinaţii: Italia, Spania, Grecia, Franţa. Și chiar dacă primele trei dintre acestea sunt lovite de criză, cei mai mulţi dintre români au rămas acolo, semn că s-au integrat și că preferă să stea într-o Italie în dificultate decât să emigreze într-o ţară stabilă din Nord.

Campania britanică este, deci, în totalitate o dezinformare. Până și Guvernul britanic a înţeles că a mers prea departe și l-a trimis la București pe David Lidington, ministrul pentru Europa, ca să transmită Guvernului român și opiniei publice un mesaj liniștitor. Îndrăznesc să afirm că, fără poziţia fermă a primului ministru și a ministrului de Externe în chestiunea Schengen, aceasta nu s-ar fi întâmplat. Regatul Unit a înţeles, se pare, că dacă va încălca tratatele și acordurile europene, România nu va mai sta, cum a stat în timpul regimului Băsescu, cu mâinile-n sân, fără să-și exercite drepturile de membru al UE.

Media britanică nu știe absolut nimic despre România. Și, în loc să înveţe, apelează la clasica atitudine colonială: dispreţul faţă de „aborigeni”. Din păcate pentru ei, avem și noi istoria noastră, cultura noastră (mai mică, dar mai veche decât a lor) și, prin urmare, posibilitatea de a demonta, prin apelul la trecut, minciunile și dezinformările.

Astfel, trebuie să le spunem jurnaliștilor englezi că sunt departe de a fi primii care au încercat să rezolve problemele guvernului lor prin inventarea unui ţap ispășitor. Iată ce ne spune, de pildă, Dimitrie Bolintineanu în Călătorii la românii din Macedonia și Muntele Athos sau Santa-Agora (text publicat în 1863, dar scris în 1854): „Noi nu urâm pe greci; din contră, îi iubim, îi iubim căci avem aceleași moșteniri ca dânșii; o naţionalitate a forma; căci avem aceleași interese, aceleași dureri, aceleași speranţe; și când zicem îi iubim, nu sunt vorbe deșarte, le putem sprijini cu dovezi: sânul României este deschis cu ospitalitate comerţului grec din toate părţile; mii de greci sunt primiţi aici cu strângere de mână; cei mai mulţi posesori sunt din această naţiune, și aceasta pe când românii, pe tărâmurile grecești, nu capătă o cupă de apă! pe când gazeta greacă din Smirna declară pe emigranţii români (cine ar crede!) pederaști și periculoși, spre a corupe pe turci și pe greci! Și invită pe guvernul otoman a-i goni din statele sale.”

Așadar, nimic nou sub soare. Ba încă gazetarii englezi sunt niște bieţi începători într-ale scornelii, în comparaţie cu iluștrii lor înaintași greci din Smirna (Izmirul turcesc de azi). Nu se compară ca „bau-bau”, orice aţi spune, un ţigan dornic de ajutoare sociale cu un pederast periculos (!) pentru moralitatea publică.

Rămân doar două întrebări. Prima: la ce le-a folosit, în cele din urmă, grecilor campania împotriva românilor, de vreme ce în 1913 întreaga populaţie greacă a Smirnei a fost deportată de turci? Și a doua: aceleași gazete engleze făceau, cu trei decenii în urmă, campanii împotriva României comuniste, pe motiv că Nicolae Ceaușescu interzicea emigrarea. Când au minţit gazetele engleze: atunci, când au pretins că nu mai pot de grija românilor care nu aveau dreptul de a emigra liber, sau acum, când pretind că nu mai pot de grija asigurărilor sociale britanice, ameninţate de emigranţii români?

Cineva spunea că atunci când istoria se repetă, devine comică. Nu întotdeauna.
Articol publicat pe www.qmagazine.ro

Ultima ora:

ObservatorMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PoliticMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă: Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EconomieAdrian Bulboacă: Vedem un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii

ExternDan Mihalache: Relațiile Ciprului cu România sunt în continuă dezvoltare

SocialSorin Cucerai: Macarena în cuvinte și imagini

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a primit vizita unei delegații a Agenției Europene de Apărare (European Defence Agency – EDA)

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe