OraNoua.ro
Publicat în 28 ianuarie 2015, 20:49 / 471 elite & idei

Ionuț Vulpescu, la manifestările prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz

Ionuț Vulpescu, la manifestările prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, participă ca reprezentant al Guvernului României la manifestările de la Auschwitz-Birkenau, prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la eliberarea lagărului nazist de către Armata Roșie, în care, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au murit peste un milion și jumătate de evrei, informează un comunicat al Ministerului Culturii remis marți AGERPRES.

La evenimentul organizat chiar în spațiul fostului lagăr de Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau și Consiliul Internațional Auschwitz vor fi prezenți aproximativ 2.750 de invitați — șefi de stat și de guvern, reprezentanți ai caselor regale, președinți de parlamente, miniștri, circa 300 de supraviețuitori ai Holocaustului, membri ai asociațiilor evreiești din toată lumea, potrivit sursei citate.

„Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii, va reprezenta la acest eveniment Guvernul României, care — după cum a afirmat în repetate rândul primul-ministru Victor Ponta — este profund angajat în cultivarea memoriei Holocaustului, în prevenirea și combaterea antisemitismului, a xenofobiei, rasismului și extremismului politic și religios”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, „în cadrul manifestării, delegația română va aprinde candele la placa memorială în limba română, care comemorează, alături de toate victimele nevinovate care au murit acolo, și pe evreii români din Ardealul de Nord exterminați la Auschwitz-Birkenau și va participa la toate momentele evenimentului omagial (discursul Președintelui Poloniei, intervenții ale reprezentanților supraviețuitorilor, prezentarea Campaniei ’18 piloni ai memoriei’, mesajul directorului Muzeului de stat Auschwitz-Birkenau, rugăciunile în memoria victimelor și marșul cu lumânări spre Monumentul victimelor)”.

„Acest eveniment comemorativ ne arată, o dată în plus, care pot fi consecințele inumane ale eșecului democratic din anii 30 ai secolului XX, lipsa de solidaritate socială, acceptarea rasismului și antisemitismului ca politici de stat. Demonii trecutului își arată din nou capul în Europa, și trebuie să primească riposta fermă și lipsită de ambiguități a statelor și a societăților noastre. Nu trebuie să uităm trecutul, pentru a nu-l repeta”, afirmă ministrul Culturii în comunicatul citat. AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Mihai Simionescu)

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe