Matei Bogdan
Publicat în 16 iunie 2021, 12:55 / 94 elite & idei

Ionuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

Ionuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege! Până să inițiez această lege, deși bunurile culturale mobile din patrimoniul instituțiilor muzeale erau evaluate inițial de experți autorizați de Ministerul Culturii, persoane care au studii avansate în domenii precum istoria sau arta, iar clasarea în patrimoniul național era efectuată în baza unei astfel de evaluări, reevaluarea lor (cerință obligatorie) putea fi făcută doar de evaluatori autorizați în condițiile legii. Astfel, cine evalua inițial bunul, nu-l mai putea reevalua! Un non-sens! Ca să nu mai vorbim de costurile pe care le presupune această reevaluare atunci când trebuie contractate asemenea servicii.
Odată cu Legea nr.116/2021, și experții autorizați de Ministerul Culturii, nu doar evaluatorii autorizați în condițiile legii, pot reevalua bunurile culturale mobile care constituie patrimoniul cultural național. Măsura va duce la economii importante în bugetele muzeelor, într-o perioadă în care sectorul cultural se zbate pentru supraviețuire.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe