OraNoua.ro
Publicat în 27 mai 2015, 18:20 / 258 elite & idei

Ionuț Vulpescu: Sunt festivaluri care pun România pe harta lumii și depinde de noi să ajutăm

Ionuț Vulpescu: Sunt festivaluri care pun România pe harta lumii și depinde de noi să ajutăm

Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a declarat miercuri că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) se numără printre evenimentele culturale majore care pun România „pe harta Europei și a lumii”, iar autoritățile ar trebui să găsească o formulă pentru a susține „și prin bugete multianuale” aceste manifestări.

Vulpescu a participat, alături de președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, la conferința de presă susținută de organizatorii FITS. El a apreciat că anul acesta, pentru România, „urmează o perioadă fastă”, în care a inclus Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) și Festivalul George Enescu.

„Am vorbit foarte mult de patrimoniu, în sensul muzeelor, dar mai puțin de aceste instituții de cultură vie, de patrimoniul imaterial, iar FITS s-a impus”, a spus ministrul Culturii.

Ionuț Vulpescu a considerat că statul român ar trebui să se implice „și prin bugete multianuale” în susținerea evenimentelor culturale majore.

„Festivalul crește de la an la an și cred că și interesul statului român trebuie să crească pe măsura acestei dimensiuni europene pe care o are acest festival și așa cum o au încă două-trei momente de vârf. Și cred că ar trebui să găsim o formulă prin care să susținem și prin bugete multianuale toate eforturile organizatorilor astfel încât să rezolvăm cât se poate, totul să devină predictibil (…) Sunt momentele care pun România pe harta Europei și a lumii și depinde de noi să ajutăm”, a adăugat Vulpescu.

Și președintele ICR, Radu Boroianu, a vorbit despre o modalitate de susținere a marilor festivaluri românești, bazată pe un calendar extins.

„Sensul real al ICR este să promoveze țara noastră prin creativitate. (…) M-am bucurat să îl aud pe domnul ministru al Culturii spunând că speră în programe multianuale. E ceea ce voi prezenta și eu, peste o zi, două — planuri multianuale, pentru că numai așa putem să consolidăm această creativitate românească”, a adăugat Boroianu.

La rândul său, președintele FITS, Constantin Chiriac, a spus că, în prezent, evenimentele culturale nu pot fi finanțate, în România, din fonduri europene. „Sper ca mesajul nostru să poată să fie auzit. România, din păcate, este singura țară în UE care nu are dimensiunea ‘Cultură’ pentru atragerea fondurilor europene”, a adăugat Chiriac.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se desfășoară între 12 și 21 iunie.

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe