OraNoua.ro
Publicat în 21 mai 2014, 17:44 / 516 elite & idei

Irina Socol: Educaţia în noua eră digitală, o temă fundamentală pentru România

Irina Socol: Educaţia în noua eră digitală, o temă fundamentală pentru România
Irina Socol, preşedinte şi director general SIVECO Romania propune o strategie realistă de schimbare a paradigmei educaţiei româneşti

Recent, la Biblioteca Centrală Universitară, a avut loc lansarea unei lucrări inedite în peisajul publicistic autohton, care reuneşte, sub coordonarea lui Dan Dungaciu, Vasile Iuga şi Marius Stoian, analizele a 59 de lideri, în diverse domenii (administraţie, economie, finanţe, cultură şi media), ai societăţii româneşti.

„România în era digitală”, una dintre cele şapte teme abordate în cadrul amplului proiect editorial, a beneficiat de expertiza unuia dintre cei mai apreciaţi specialişti ai pieţei de IT, Irina Socol, preşedinte şi director general al companiei SIVECO, companie care deţine de peste două decenii poziţia de lider pe piaţa de profil din România şi beneficiază de o importantă notorietate internaţională. În eseul „Educaţia în noua eră digitală – o oportunitate pentru competitivitate pe o scenă global”, Irina Socol propune o strategie care să transforme potenţialul în realităţi, bazată pe posibilităţile educaţiei din România de a juca un rol important pe scena europeană şi nu numai.

„România a făcut mari eforturi, materializate în rezultate notabile, de a introduce judicios şi chiar agresiv TIC (tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor) în procesul de învăţământ. Viitorul aparţine utilizării de curricule hibride, combinaţii între metodele de învăţare în clasă şi cele de educaţie online, cu beneficii privind calitatea învăţării, reducerea cheltuielilor materiale şi a timpului consumat cu activităţi colaterale, adaptarea procesului de învăţare la regimul de muncă şi viaţă a celui educat”, se arată în eseul semnat de Irina Socol, în volumul „7 teme fundamentale pentru România”.

„Valorificarea în maximă măsură, în procesul de instruire, a TIC şi a rezultatelor remarcabile ale dezvoltării acesteia este un proces care trebuie să se intensifice. TIC face parte din realitatea de zi cu zi. În lipsa utilizării lor inteligente în simbioză (focusată spre obiective bine alese) cu procesul de instruire propriu-zisă, elevii vor continua să le acceseze în maniere nu neapărat adecvate scopurilor educaţionale”, apreciază Irina Socol.

Volumul „7 teme fundamentale pentru România” este o premieră pe piaţa editorială românească cuprinzând teme de mare impact precum: „Europa la răscurce”, „Revoluţiile «no face, no name, no number»”, „România în noua eră digitală”, „Resurecţii şi provocări religioase postseculare în contexte (geo)politice seculare. Cazul Ortodoxiei”, „Mecanismele gripate ale politicii Româneşti”, „Economie. Securitatea energetică şi reindustrializarea”, „Moldova ante portas. Reunificare prin integrare sau integrare prin reunificare?”.

Proiectul editorial se adresează societăţii civile, în sens larg, mediului academic, dar şi spectrului politic, fiind un indicator al stadiului actual al societăţii româneşti.

„Proiectul de faţă este o platformă de dialog. În România se discută mult, dar se dialoghează puţin. (…) Entuziasmul cu care cei 59 de autori au îmbrăţişat, încă de la început, proiectul, este dătător de speranţă. Probabil că entuziasmul acesta provine şi din nevoia reală resimţită de mulţi membri ai societăţii româneşti de a contribui la o dezbatere de substanţă în spaţiul public asupra viitorului ţării. Măsura în care proiectul a fost de succes se va vedea în funcţie de dezbaterea pe care o va declanşa. The jury is out”, a spus Vasile Iuga, unul dintre coordonatorii proiectului, în cadrul evenimentului de lansare de la Biblioteca Centrală Universitară.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe